Çalışma Bakanı, yerin 560 metre altında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2007 19:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığına bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce başlatılan "Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kampanyası"nın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Üzülmez Müessese Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki tanıtım toplantısına katıldı.

Madenci bareti, ceketi ve çizmesi giyen Bakan Çelik, yerin 560 metre altına inerek incelemelerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Zonguldak programına Vali Yavuz Erkmen, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca'yı makamında ziyaret ederek başladı. Daha sonra AK Parti Zonguldak Teşkilatı, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Amelebirliği Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Çelik, madenci elbisesi ve baretiyle maden ocağına girdi.

Bakan Çelik, ülkesini sevmeyenin madencilik gibi meşekatli işi yapmasının mümkün olmadığını belirterek, "Teknolojik gelişme ve sanayileşme toplumun refah düzeyini yükseltiyor. Fakat diğer açıdan da insan hayatını ve çevreyi tehdit eden bazı sorunları da karşımıza çıkarıyor. Meslek hastalıkları ve iş kazaları gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu olumsuzluklar sadece insan hayatını tehdit etmekle kalmıyor. Bunun yanında işletmelere ağır bedeller yüklemektedir. Maddi ve manevi kayıplar açısından baktığımızda, kalkınma çabalarının önünde çok ciddi engel teşkil ettiğini hep beraber görürsünüz. Sosyal Sigortalar Kurumu verilerine baktığımız zaman iş kazalarının yüzde 9'u, meslek hastalıklarını yüzde 50'si, sürekli iş görememezlik vakalarının dörtte 1'i ve ölüm vakalarının yüzde 10'unun maden sektöründe gerçekleştiği ortaya çıkmaktadır. Madencilik riskli bir sektördür" dedi.

Bakanlık olarak belirledikleri inşaat ve maden gibi sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili öncelikli çalışmaları başlattıklarını anlatan Çelik, "2006'da inşaat sektöründe kampanyalar ve çalışmalar oldu. Bu riskli sektörde hiç kaza olmasını istemeyiz. Ama yine de bu sıkıntıları yaşıyoruz. Sürdürülebilir ve minimize olmuş iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalalım düşüncesiyle bu kampanyaları yürütüyoruz. Geçen yılın istatistiklerine göre ülkemizde 93 bin 566 kişi madencilik sektöründe çalıştığı dikkate alınırsa, sanayi üretimi, ham madde ve istihdam açısından madencilik sektörünün ne ifade ettiğini hepimiz daha iyi görmüş oluruz. Kömür ocaklarında 1955-2006 yıllarda 2 bin 668 işçi hayatını kaybetmiştir, 318 bin 650 işçimizde yaralanmıştır. Bu acılarla devam etmeyelim. Gelişen dünya şartlarında atık buna son vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda tüm sektörlerde üzerine düşen sorumlulukların büyük kararlılıkla uygulayacaklarını anlatan Çelik, "Gelişmekte olan ülkelerde iş sağlığı ve iş güvenliği toplumsal kalkınmanın belirleyici unsurları arasında yer almaktadır. Bu son derece önemli kriter haline gelmiştir. İLO normları kaynaklarına baktığımız zaman her yıl 250 milyon kişi iş kazalarıyla, 160 milyon işçi meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Yılda dünyada 1.2 milyon kişi iş ve meslek hastalığından hayatını kaybetmektedir. Rakamlara baktığımız zaman gerçekten ürkütmektedir. Bunları sadece yasal düzenlemelerle önlemek mümkün değildir. Kültürel düzeyde bilincin oluşması gerekiyor. Bu toplantıların ve kampanyaların amacı da bu düzeye çalışanımızı taşımaktır." şeklinde konuştu.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer de, yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de maden iş kolunun en fazla ölümlü kazaların meydana geldiği iş kolu olduğunu belirterek, "Maden iş kolunda kazaları önlemek için öncelikli olarak çalışanlar eğitilmeli, kazaları önleyici her türlü tedbir alınmalı, yapılan işin riskine uygun kişisel koruyucular alınmalı ve kullandırılmalıdır. İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla çıkarılan yasa, tüzük ve yönetmelik maddelerine her işletmemin harfiyen uyması sağlanmalı, bu amaçla kurum içi ve kurum dışı etkin denetimler yapılmalıdır" diye konuştu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Bakan Çelik'e TTK amblemli baston hediye etti. Bakan Çelik bastonu alırken, "İnşallah bu bastonu kullanmayız. Bu bastonu gördükçe sizi hatırlarız" dedi. Çelik, beraberinde Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, AKP Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Fazlı Erdoğan, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen ve GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer ile, 1992 yılında grizu patlaması sonucu 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği ocağa girdi. Asansörle yerin 560 metre altına inen Bakan Çelik, maden işçilerinin çalışma koşullarını yerinde görerek, bir süre işçilerle sohbet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber