Şiddete maruz kalanların çocukları da şiddete maruz kalıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2007 13:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Toplumun kanayan yarası haline gelen aile içi şiddet son olarak Bursa'da, 14 yaşındayken annesi babası tarafnıdan öldürülen kızın, 13 aylık bebeğinin annesinin erkek arkadaşları tarafından işkence görmesiyle kendini gösterdi. AıÜüile içinde şiddete maruz kalalarak parçalanan ailelerin çocuklarının da şiddet uygulama olasılığının yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, anne ve babaların saldırgan davranışlarının 'kendini kontrol edememe, yetersiz iletişim ve çocuklara karşı empati yetersizliği' gibi sebepleri olduğunu belirtiyor.

Bursa'da, 17 yaşındaki Burcu T., birlikte yaşadığı Ayhan A. ve Tahir A. ile birlikte resturanta eğlenmeye giderken 13 aylık ebbeğini uyuması için otomobilin arka koltuğuna bıraktı. Bebeğin ağlaması üzerine restoranttan çağrılan Ayhan A. vee Tahir A. Emir Deniz T. isimli bebeğe işkence yaptı. Sonra da hastaneye 'trafik kazası oldu' denilerekg ötürülen Emir Deniz bebek halen yoğun bakım ünitesinde. Emir Deniz'in babası Adem T.'nin cezaevinden arkadaşları oldukları öğrenilen işkenceci kafadarlar tutuklanarak cezaevine gönderilirken tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan anne, bir arkadaşının evine yerleşti.

Burcu T.'nin 2004 yılında annesi Fatma G.'nin şiddetli geçimsizlik nedeniyle babası Takfor G.'yi terk ederek annesi Nuriye Işığıbol'un evine yerleştiği öğrenildi. Ardından tüm çabalarına rağmen eşini eve dönmeye ikna edemeyen Takfor G., kayınvalidesi ve kızı Burcu'nun gözleri önünde eşi Fatma G.'yi 14 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Daha sonra Burcu T., Adem T. ile evlenerek Emir Deniz isminde bir erkek çocuk dünyaya getirip, kocasının cezaevinden arkadaşları olan Ayhan A. ve Tahir A. ile kaçtı. Ve son olarak birlikte yaşadığı arkadaşları tarafından bebeğine işkence edildi, 'trafik kazası oldu' yalanına ortak oldu. Yaşı küçük olduğu için tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bebek ise, yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor.

ŞİDDET GÖREN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Türkiye aile mahkemelerin ilk bilirkişisi sosyol hizmet uzmanı, avukat Ahmet Köse, çocukların şiddete yönelik davranışlarının yüzde 20 oranında medyada yer alan filmlerden, yüzde 32 oranında da kendi anne ve babalarından öğrendiklerini söyledi. ıÜü

Geçmişte anne ve babasından şiddet gören çocukların yüzde 76'sının şiddeti kendi yaşamına da taşıdığını vurgulayan Köse; "Maalesef şiddete maruz kalanların yüzde 80'i şiddete karşı yapılacak bir şey olmadığını düşünüyor ve sessiz kalıyor. Sonuç olarak şiddetin şu andaki mazur görülebilir pozisyondan çıkarıp, ayıplanacak, utanılacak bir durum haline getirilmesi konusunda hepimizin ortak sorumlulukları var. Hepimizin aynı insani değerlerle hareket ettiğimizi bilmemiz gerekir. Bu konuda ideolojik kamplaşma ve söylemlerden kurtulmamız gerekir. Karşımızda yine parçalanmış bir aile var. Burada anne Burcu T.'nin ailesi şiddet nedeniyle dağılmış. Şimdi kendi yuvası dağıldı. Kocası cezaevinde, bebeği hastanede." dedi.

Yapılan araştırmalarda ıÜü2003'te, şiddet sonucu ölen 40 kadından 34'ünün evinde öldüğünü, 20'sinin asıldığını ya da zehirlendiğini. 10'unun ölmeden önce aile içi şiddete uğradığını hatırlatan Köse, şöyle devam etti: "2000 tarihli bir başka araştırmaya göre, Doğu ve Güneydoğu'daki kadınların yüzde 47.5'i eş seçiminde kendisine danışılma-dığını ve yüzde 50.8'i rızası olmadan evlendirildiğini söyledi. 2004'teki araştırmaya göre, görüşülen 695 kadının yüzde 54'ü aile içi şiddet gördüğünü söyledi. Bunlardan yüzde 35.2'si en az dört yıldır şiddet gördüğünü söyledi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber