Üniversite mezunlarına 2 yıl tecil hakkı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 06:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kabul edilen kanun tasarısına göre, lisans eğitimini tamamlayanlara 2, yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara ise 1 yıl askerliğini tecil etme hakkı tanınıyor.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, geçen dönemden kadük kalan ve hükümetin yenilediği GATA Kanunu, Yedek Subaylar Kanunu, Askerlik Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Hasta Besleme Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıları benimsedi. Askerlik Kanunu ile Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına göre, askerlik çağına girdiği halde, her ne sebeple olursa olsun ilan edilen listelerde ismi olmayan veya kimlik bilgilerinde yanlışlık bulunanlardan düzeltme yaptırmayan veya ilk yoklamasını yaptırmayanlara verilen ceza, günün koşullarına uygun hale getirilecek. Buna göre, ilk yoklamasını yaptırmayan, yoklama defterine ismini yazdırmayanlardan son yoklamasının devam ettiği günler bitinceye kadar müracaat eden veya ele geçenlere verilen bin kuruşluk cezalar 20 YTL'ye yükseltilecek.

Başarılı askere ilave izin

Askerliğin gerektirdiği görev ve yükümlülükleri yerine getirme konusunda gayret ve çalışmaları sonucu emsalleri arasında üstün başarı gösteren erbaş ve erlerden, muvazzaf askerlik hizmetleri boyunca, disiplin amiri, disiplin mahkemesi veya askerî mahkemelerden herhangi bir ceza almamış olanlara, asgari tugay komutanlarının onayı ile 7 güne kadar ilave izin verilecek. Kabul edilen Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısına göre de lisans eğitimini tamamlayanlara 2 yıl, yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara ise 1 yıl askerliğini tecil etme hakkı tanınıyor. Disiplinli ve başarılı erbaş ve erlere ise mevcut izinlerine ek olarak 7 gün izin verilmesi öngörülüyor. 4 yıl veya daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından veya bunların dengi olduğu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere sevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayan yükümlülerin askere sevkleri ise 1 yıla kadar ertelenecek. Yurtdışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca 1 yılı geçmemek üzere sevk erteleme hakkı tanınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber