KEY için bireysel başvuru yapmayın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faruk Erdem'in yazısı

Dün KEY ödemeleriyle ilgili sistemi yazdık. Emlak Bankası'na kişisel dilekçeler gönderenler var. Unutmayın bunun faydası yok. Başvuruyu kurumlar yapacak!

Dün Konut Edindirme Yardımı (KEY) ile ilgili manşetimizden sonra telefonlarımız kilitlendi. Bu konuda çalışmaların çok açık olmaması ve vatandaşa yeterli bilgi verilmemesi dolayısıyla kafaların karıştığını gördük. Yazımızda yönetmelik maddelerini açıkça belirtmemize rağmen birçok konuda yanlış anlamaların sürdüğü ortada. En büyük yanlış anlaşılma ise başvuruyla ilgili konularda oluyor.

Kurum yazacak

Çalışanlar ve emeklilerin KEY ödemeleri için bireysel başvuru yapmaya başladığı bilgileri bize ulaşıyor. Bu konuda bir kez daha uyaralım. Daha önce de defalarca yazdığımız gibi, hiçbir çalışan veya emekli KEY ödemeleri için başvuruda bulunmayacak. Bireysel bir başvuru söz konusu değil. O yüzden boşu boşuna bankaya ya da başka bir kuruma dilekçe yazmanıza gerek yok. Sistem bireysel başvuruyu değil, kurumların başvurusunu öngörüyor. KEY kesintilerini; çalıştığınız işyerleri sistemin sürdüğü yıllarda bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumuna yatırdı. Yatırılan paralarla ilgili belgeler 3 nüsha halinde düzenlendi. Bu belgelerin bir nüshası ilgili sosyal güvenlik kurumunda, diğeri işyerinde kaldı. Üçüncü belge ise bankaya gönderildi. Bu belgeler esas alınarak, listeler yönetmelikte tarif edildiği gibi Türkiye Emlak Bankası'na parayı yatıran kurum tarafından gönderilecek.

İşyeri liste yapmayacak

Dünkü yazımızda yanlış anlaşılan bir diğer konu ise işyerleri ile ilgili. Emlak Bankası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, işyerleri sistemin işlediği yıllarda sizin kesintilerinizi, yukarıda anlattığımız gibi bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna yatırdı. Bu kurumlar şimdi belirtilen süre içinde parayı aktardıkları Emlak Bankası'na listeleri hazırlayarak gönderecekler. Bu yüzden çalıştığınız kurumun liste hazırlaması söz konusu olmayacak. Daha önce cetvel hazırlayan işyerleri bu sorumluluktan kurtulmuş olacak.

Bir şüpheniz varsa...

İşyerinizin bu paraları o yıllarda yatırıp yatırmadığı ile ilgili bir şüpheniz varsa, bunu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunun ilgili müdürlüğünden takip etmeniz mümkün. Fakat sigorta primlerinizin yatırıldığını biliyorsanız, kesintileriniz de bununla birlikte yatırılmıştır. Bu yüzden gereksiz paniğe kapılmayın. Kesintileriniz yatırıldığı halde listelerde isminiz yer almamışsa, bunun sorumluluğu yönetmelik gereği bankaya parayı aktaran ve listeyi hazırlamakla yükümlü olan kurumda olacak.

Emekliler telaş etmesin

Dünkü telefonların büyük çoğunluğu, emekli okurlarımızdan geldi. Emekliler daha önce çalıştıkları işyerlerinin kapandığını veya iflas ettiğini belirterek, ne yapacaklarını soruyorlar. Emeklilerin telaşlanmasını gerek yok. Tüm işlemleri bağlı bulundukları kurumlarca yapılacak. Daha sonra ödeme zamanı açıklanacak ve bankaya giderek paralarını alacaklar.

Kimler hak sahibi?

5664 sayılı kanunun 2. maddesinin c bendi, KEY için hak sahiplerini şöyle tarif ediyor: 1/1/1987 ila 31/12/1995 tarihleri arasında adlarına Konut Edindirme Yardımı yatırılan ve yardım tutarları gerekli bildirimler yapılarak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hesaplarına intikal etmiş olan kişiler veya bunların kanuni mirasçıları ile 1/1/1987 ila 31/12/1995 tarihleri arasında adlarına düzenlenen bildirim formu, Konut Edindirme Yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne devretmekle yükümlü kurum ve kuruluşlara verilmiş ve yardım tutarı tahsil edilmiş, ancak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hesaplarına intikal ettirilmemiş olan kişiler (SSK tarafından yardım tutarları kısmen bankaya aktarılmış olan işçi emeklileri dahil) veya bunların kanuni mirasçıları.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber