Maliye, muayenehanesi olan doktorların tüm hesaplarını incelemeye aldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Kasım 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muayenehane açarak kamudan ayrılan bazı doktorların daha az gelir beyan etmeleri, maliyeyi harekete geçirdi. Maliye doktorların tüm hesaplarını incelemeye aldı

Özel sağlık sektöründeki vergi kayıplarının önlenmesi için çalışmalar yapan İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, kamu hastanelerinde yarım gün görev yapıp, muayenehane ve özel hastanelerde çalışan İzmir'deki 1000 civarında hekimin 2006 yılı gelir beyanlarını mercek altına aldı. Denetçiler beyanlardaki rakamların gerçeğe ne kadar yakın olduğunu saptamak için Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri hastanelerinden döner sermaye, Atatürk, İzmir, Tepecik, Dr. Behçet Uz Çocuk, Suat Seren Göğüs Hastalıkları gibi eğitim ve araştırma hastaneleriyle Buca, Alsancak, Karşıyaka olmak üzere metropol ve dışı ilçelerdeki tüm hastanelerden doktorların performans gelirleriyle ilgili yıllık ortalama rakam istendi.

Hekimlerin bağlı oldukları hastanelerde tam gün çalışan meslektaşlarının aldığı yıllık ortalama performans gelirleri, incelemeye alınan doktorların 2006 gelir beyanlarıyla karşılaştırılıyor.

Çok örnek ortaya çıktı

Mercek altındaki doktorların hastanede tam gün görev yapmaları halinde örneğin, Atatürk Eğitim'de 30, İzmir Eğitim Hastanesi'nde 36 bin YTL performans geliri elde etmeleri mümkünken, bu gelirden vazgeçmelerinin 'muayenehanede daha fazla kazanma' düşüncesinden kaynaklandığı, aksi takdirde kimsenin muayenehane yükü altına girmeyeceği öne sürülüyor. Hastanedeki kazançtan feragat ederken, muayenehanelerinde vazgeçtikleri rakamın altında gelir elde ettiklerini beyan eden hekimler, tek tek Basmane'deki Vergi Dairesi Başkanlığı'na çağrılmaya başlandı. Aralarında 0-30 YTL ya da alması olası 30 bin YTL performans gelirine karşın 8- 10 bin YTL gelir beyan eden hekimler öncelikli 'riskli mükellef' olarak başkanlığa davet ediliyor. Önlerine hastanelerinden alınan yıllık ortalama performans gelirleri ile beyanları konulan hekimlerden beyan artışına gitmeleri isteniyor. 'Asgari emsal' tablolarına göre 'gönüllü uyum' denilen beyan artışını yapmayan hekimlere ise sahip oldukları otomobil ve gayrimenkul kayıtlarıyla çapraz sorgulama yapılacak, bu durumu açıklamaları istenecek.

Ameliyat defteri incelenecek

Bunların da yetersiz kalması halinde hekimlerin muayenehanelerinde hasılat tespiti yapılacak, cerrahların çalıştıkları özel hastanelerdeki ameliyat defterleri istenecek, yaptığı ameliyatlar saptanacak. Maliye çapraz sorgulama ile çalışacak.

Sıfır gelir beyanı var

Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Grup Müdürü Yılmaz Çakan şunları söyledi: "Gelir İdaresi'nin başlattığı bir proje, diğer illerde de uygulanacak. Muayenehanesi olan hekim hastanede tam gün çalışıp kazanacağı gelirden vazgeçmiş, buna karşın az gelir beyan etmiş. Riskli mükellefler dediğimiz bir liste hazırladık. Yani hekimlerin vazgeçtikleri rakam üzerinden beyanlara bakıyoruz, eğer düşükse beyan artışı istiyoruz. Bu süreçte 1000 kadar doktor hedef kitlemiz. Kendilerine belki bir hafta ya da iki ay sonra sıra gelebilir. Risk grubundakiler ne kadar erken beyanda bulunurlarsa gecikme faizi o derece az olur. Bunu 2006 için yapıyoruz ama 2007'yi de takip edeceğiz. Hekimlerin araç ve tapu kayıtlarına ilişkin bilgilere de sahibiz. Çapraz sorgulama yapacağız. Sıfır gelir beyan eden, zarar gösteren, çok düşük beyanda bulunanlar var. Hepsi incelenecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber