Öğrenim kredisi geri ödemelerine kolaylık getiren kanun teklifi...

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Aşağıdaki haberi "Kanun Tasarı veya Teklifi Ne Demektir?" başlıklı haber ile birlikte okuyunuz.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, öğrenim kredisi geri ödemelerine kolaylık getiren kanun teklifi hazırladı. Doğru'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi kullananların geri ödemelerinin iki yıl yerine dört yıl sonra başlatılması öngörülüyor. Teklifle öğrenim kredilerine uygulanan faiz oranı da yüzde 1'e düşürülüyor. Teklife göre ayrıca öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredilerinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede veya herhangi bir sebeple kredinin kesildiği tarihe kadar öğrenim kredili olarak verilen miktarlara her yıl için yüzde bir fark uygulanarak tespit edilecek.

Erteleme de yapılacak

Meclise sunulan teklifte: Öğrenci, Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar ilgili talebi halinde borcunu ödeyebilecek. Ancak krediyi kullanan herhangi bir kuruluşta çalışmıyor ise borcu yüzde bir yıllık faiz uygulanarak birer yıllık sürelerce ertelenebilecek.

Borçlu artıyor, ödeyen yok

Vekil Reşat Doğru, teklifinin gerekçesinde; kredi borcunu ödeyemeyen mezun öğrenci sayısının öğrenim kredisinde 544 bin 548 katkı kredisinde ise 419 bin 417 olduğunu belirtti. Doğru, 2006 yılı sonu itibariyle 1 milyon 53 bin 965 mezunun toplam 131 milyon 800 bin YTL borcu ödemediği için haklarında işlem yapılacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber