Gençliğin tanımı yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhunde Özbay, nüfusun resmi olarak ?çocuk?, ?yetişkin? ve ?yaşlı? olarak ayrıldığını, gençliğin bir tanımının olmadığını belirterek, ?Bu da onların haklarının ihlaline neden oluyor? dedi.

Toplum Gönüllüleri Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Birimi'nin iş birliğinde AB'nin mali desteğiyle yürütülen ?Üniversite Gençliği ve Sosyal Haklar Projesi?, Sürmeli Otel'de gerçekleştirilen bir toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıya, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Ferhunde Özbay toplantıda yaptığı konuşmada, gelişmekte olan ülkelerin demografik yapılarını değerlendirerek, Türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Doğum kontrol yöntemlerinin, doğum oranlarını azalttığı ve bu ülkelerde genç nüfus oranının arttığını anlatan Özbay, dünyadaki genç nüfus oranının son dönemde büyük oranda yükseldiğini kaydetti.

Nüfusun, resmi olarak ?çocuk?, ?yetişkin? ve ?yaşlı? olarak ayrıldığını ifade eden Özbay, ?Gençliğin tanımı yok. Bu da onların istismarına ve haklarının ihlaline neden oluyor? dedi.

Ferhunde Özbay, gençlerin sosyal haklarını arayabilecekleri yasalarının bulunmadığını, sadece Anayasa'nın 58. maddesiyle bazı haklara sahip olduklarını söyledi.

?ULUSAL GENÇLİK KONSEYİ OLUŞTURULMALI?

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı Mustafa Cenk ise gençlikle ilgili konuların örgütlenmesinde devlet ve sivil toplum örgütlerinde dağınıklıklar bulunduğunu belirterek, ?Gençlik alanında yapılan çalışmalar, bir bütünlük arz etmeli. Aynı anda birçok proje yapılıyor ama kimsenin birbirinden haberi yok. Bu da hedefe daha zor ulaşılmasına neden oluyor. Artık bir Ulusal Gençlik Konseyi oluşturulmalı? diye konuştu.

Konuşmaların ardından proje ekibi, yaptıkları çalışmaları ve gençlere hakları konusunda politik bir bakış açısı kazandırmak için hazırladıkları ?Hayat Zor? adlı oyunu tanıttılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber