Sosyolojinin duayeni öldü

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Kıray, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye'de sosyolojinin kurumsallaşması için büyük emek veren ve ODTÜ'de Sosyal Bilimler Bölümü'nün gelişmesinde rol oynayan Prof. Dr. Mübeccel Kıray yaşamını yitirdi

İSTANBUL - Türkiye'de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli rol oynayan Prof. Dr. Mübeccel Kıray, hayata veda etti.

Kıray, önceki gün tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi. Kıray'ın cenazesi yarın Levent Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Kıray, 1923 yılında İzmir'de doğdu. Ankara Üniversitesi'ni 1944 yılında bitirdi. 1946 yılında aynı üniversitenin Antropoloji bölümünden doktora aldı, 1960 yılında doçent, 1966 yılında da profesör oldu. Kıray, 1959 yılından 1973 yılına kadar ODTÜ Sosyal Bilimler Bölümü'nün gelişmesine emek verdi. 1973 yılında ODTÜ'den ayrılarak London Schools of Economics'e gitti. Dönüşünde önce İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ), 1982 yılından sonra da Marmara Üniversitesi'nde çalıştı. Bu arada bir yıl Austin Teksas Üniversitesi'nde ders verdi. Kıray, Norveç Bergen, Kahire Amerikan, ABD Berkley ve Zürih teknik üniversitelerinde dizi konferanslar verdi. Birçok ödül alan Kıray, 1994 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) şeref üyeliğine seçildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sosyal Bilimler Bölümü'nün gelişmesine büyük emek veren Kıray, Türkiye'de sosyoloji biliminin üniversitelerde kurumsallaşmasında çok önemli rol oynadı. Toplumsal değişimi ele alan tarzıyla bir ekol oluşturan Kıray'ın, 'Ereğli, Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası', 'Social Stratification as an Obstacle in Development' ve 'Örgütleşemeyen Kent' adlı kitapları, referans kaynakları oldu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, "Türkiye'nin en önemli sosyal bilimcilerinden birini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz ve ODTÜ ailesi olarak kendisine çok şey borçluyuz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber