Soğuk havalar hastalıkları beraberinde getiriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soğuk geldiğini söyleyen İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri, akciğerlerin üşütülmemesi konusunda vatandaşları uyardı.

Soğuk havalarda salgınlara sebep soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların astım, kronik bronşit (KOAH) gibi hastalıkları ağırlaştırırken zatürree oluşumunu da kolaylaştırdığını vurgulayan Uz. Dr. Çırak, "Soğuk, sis ve yağış gibi iklim değişkenleri, kronik akciğer hastalığı olanlarda nefes darlığı, öksürük, balgam renginde koyulaşma ve miktarında artma şeklinde kendini gösteren ataklara yol açar. Nezle ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığının artması, soba veya kalorifer sebebiyle ev içi ortamın nisbi nem oranının çok düşmesi sonucu bronşitli hastalar, burun yerine ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalır. Bunun sonucunda solunum yollarının ısı ve nemi düşer, özellikle geceleri ataklar ortaya çıkar." dedi.

Soğuk havalar sebebiyle daha sık zaman geçirilen kapalı alanlarda sigara dumanı, pişirme ve ısınma amaçlı yakıtlardan çıkan kirleticiler, ev tozu akarları ve ev içi alerjenlerle artan temasın hastalıkların kontrolünü zorlaştırdığını dile getiren Çırak, "Bu sebeple akciğer hastalarının, bahsi geçen olumsuz şartlardan kendini koruması gerekir. Bu kişiler, kış mevsimine girmeden önce yıllık grip aşısını yaptırmalıdır. Hastaların yaşadığı kapalı ortamlarda sigara içilmemeli, odaları sık havalandırılmalı, hijyene, ev ve büro içi hava temizliğine özen gösterilmeli, grip salgınlarında olabildiğince kalabalıklarla temastan kaçınılmalıdır. Kirli havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Bu tedbirlere rağmen durumlarında her zamankinden farklı olarak kötüleşme hisseden ve aldıkları tedavi yeterli gelmemeye başlayan hastaların hekimlerine başvurması ve tedavilerini güncelleştirmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber