Üniversite öğrencisi kurtuluşu internette buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 14:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ders yükü ve toplumsal baskı altında ezilen üniversite öğrencileri kurtuluşu internette buldu. Öğrencilerin internet kullanmada en etkili faktörün sosyal kaçış faktörü olduğu belirlendi.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlileri Dr. Şükrü Balcı ve Dr. Bünyamin Ayhan tarafından 487 üniversite öğrencisi üzerinde internet kullanımı ve doyumları üzerine bir saha araştırması yapıldı. İnternet alışkanlıklarını tesbit etmek amacıyla 96 soru yöneltilen öğrencilerin yüzde 46.8'i erkek, yüzde 53.2'si bayanlardan oluştu.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 75'i 1 ile 6 yıl arasında zamandan beri interneti yaşamlarının bir parçası olarak görüyor. İnternet kullanımı durumuna göre öğrencilerin yüzde 6.6'sı kendi yeni, yüzde 73.5'i orta düzey, yüzde 19.9'u uzman sınıfında tanımlıyor. Öğrencilerin yüzde 21.6'sı her gün düzenli, yüzde 21.1'i hafta 4-5 gün, yüzde 37.4'ü haftada 2-3 gün ve yüzde 19.9'u haftada bir gün internete bağlandığını ifade ediyor. Öğrencilerin yüzde 18,3'ü bir saatten az, yüzde 33.3'ü bir saat, yüzde 23.8'i iki saat, yüzde 12.7'si üç saat, yüzde 6'sı dört saat ve yine yüzde 6'sı 5 saat ve üzeri bir zamanda günlük olarak bağlandığını belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 28.3'ü evden, yüzde 11.5'i bağlı oldukları fakülte ya da meslek yüksek okulundan, yüzde 41.1'i internet cafeden, yüzde 0.8'i kütüphaneden, yüzde 1.8'i tanıdıkların işyeri veya evinden, yüzde 9'u ev ve okuldan, yüzde 7.4'ü yurttan internete bağlanıyor.

Anket formunda toplumsal yaşamda internet duyulan güveni belirlemek üzere yöneltilen soruya cevap veren öğrencilerin yüzde 3.5'i internete hiç güvenmiyor, yüzde 14.4'ü güvenmiyor, yüzde 34.1'i biraz güveniyor, yüzde 38.4'ü güveniyor ve yüzde 9.7'si çok güveniyor.

"İNTERNETİ SORUNLARDAN KAÇMAK İÇİN KULLANIYOR"

Öğrencilerin internet kullanım motivasyonlarını belirlemeye yönelik soruya verilen cevapta altı faktörün etkili olduğu belirlendi. Öğrencilerin internet kullanımı tercihlerinde en etkili faktörün yüzde 15.99'la sosyal kaçış motivasyonu olduğu belirlendi.

Öğrencilerin yüzde 8.61'i interneti bilgilenme aracı olarak kullanıyor. İnterneti boş zamanlarını değerlendirmek için kullananların oranı ise yüzde 7.32 durumunda. İnterneti ekonomik fayda amacı ile kullanaların oranı ise yüzde 7 olurken, yüzde 6.18'i interneti sosyal etkileşim ve chat amacıyla kullanıyor. Eğlence amacıyla kullananların oranı 4.45.

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte öğrencilerin geleneksel olan medyadan yararlanma oranında düşüş olduğu tespit edildi. Öğrencilerin yüzde 47'i internet kullanmaya başladıktan sonra televizyon izleme davranışlarında azalma olduğunu, yüzde 50.3 etkilenmediğini ve yüzde 2.7'si arttığı yönünde cevap verdi.

TELEVİZYON İZLEME VE KİTAP OKUMA AZALDI

Öte yandan, televizyon izleme ve internet ortamı dışında telefonla görüşme gibi bazı aktiviteler üzerinde internetin kısmen de olsa negatif yönde bir etkisiği olduğu görüldü. Öğrencilerin yüzde 47'si, internetin hayatlarına girmesiyle birlikte televizyon izleme davranışında bir azalma yaşandığını ifade ederken; yüzde 30.6'sı telefon görüşmelerinde azalmanın olduğunu dile getirdi. Yine araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 25.9'u gazete okuma, yüzde 25.1'i dergi okuma, yüzde 20.7'si müzik dinleme ve yüzde 25.9'u radyo dinleme alışkanlığı üzerinde internetin olumsuz yönde etki yaptığını belirttiler. Sorulara cevap veren öğrencilerin 40.2'si müzik dinleme, yüzde 27.9'u DVD-VCD olarak film izleme aktiviteleri üzerinde internetin pozitif yönde bir etki yarattığını kaydettiler.

İnternet kullanımı konusunda kendisini uzman olarak niteleyenler, orta düzey kullanıcı ve yeni başlayanlara göre sosyal kaçış, boş zamanları değerlendirme, ekonomik fayda, sosyal etkileşim ve chat ile eğlence motivasyonuna daha fazla önem veriyorlar. İnternet kullanım becerisi arttıkça; söz konusu beş motivasyonun her birine verilen önem de artıyor.

Üniversite öğrencilerinin internete yönelmelerinde etkili olduğu tespit edilen bu altı motivasyona en fazla önem verenlerin günlük 5 saat ve üzeri bir zaman internete bağlananlar olduğu ortaya çıktı. En az önem verenleri ise günlük bir saatten az internet kullanan öğrenciler oluşturuyor.

İNTERNETE ORTA DERECE GÜVENİLİYOR

Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin gözünde internet orta derecede bir güvenilirliğe sahiptir. İnternete duyulan güven arttıkça; sosyal kaçış, bilgilenme, boş zamanları değerlendirme, ekonomik fayda, sosyal etkileşim ve chat, eğlence gibi motivasyonların her birine verilen önem de artış göstermektedir.

Öte yandan üniversite öğrencileri üzerinde yürütülen bu araştırmada internetin boş zaman aktiviteleri üzerinde çok da fazla etkili olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılanların büyük bir kısmı internet kullanmaya başladıktan sonra tiyatroya gitme, alış-veriş yapma, aile ile birlikte olma, spor yapma ve spor müsabakalarına gitme / takip etme, internet ortamı dışında gazete ve dergi okuma, sinemaya gitme, ders kitapları dışında kitap okuma, yakın çevre ve arkadaşlarla birlikte olma gibi alışkanlıklarında bir değişiklik oluşmadığını açıkladı.

Arıştırmanın sonuç kısmında şu görüşlere yer verildi: "Üniversite gençliğinin; bilgi teknolojisi olmanın yanında bağımlılığı gittikçe artan bir araç durumuna gelmiştir. İnternet; ders yükü ve toplumsal baskı altında ezilen üniversite öğrencilerinin, bir an olsun problemlerinden uzaklaşmalarına, gerçek dünyada bulamadığı tutkuları ve çekicilikleri yaşamalarına imkân tanımaktadır. İnternet aynı zamanda bilgi kaynağı olarak giderek daha fazla insan tarafından talep edilmektedir. Oluşturulan tartışma gruplarlarında herkes kendi düşüncesini özgürce söyleyebilmekte; gerek bilginin milyonlarca insan arasında yayılması, kullanılması ve depolanması, gerekse de ortak bir bilgi zemininin yaratılması sağlanmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber