5 bin kişi, yetim maaşını % 30 faizle geri verecek

Haber Giriş : 31 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK Tahsilat Dairesi, bir yılda 4 bin 872 kişinin yetim aylığını, çalışmaya başladıkları için kesti. Faiz ödememek istiyorsanız, çalışmaya başladığınızda, anne veya babanızdan kalan maaşın kesilmesini isteyin.

Babasını veya annesini kaybedip yetim maaşı alan, sonra da çalışmaya başladığı için maaşı kesilen 4 bin 872 kişi, devlete borcunu yüzde 30 faizle ödeyecek. Bunların arasında borcu faizle 8 milyara, 12 milyara çıkanlar var. SSK Tahsilat Dairesi, çalışma sistemindeki aksaklıklar nedeniyle, bir yerde çalışmasına rağmen yetim maaşı alanları yıllar boyu saptayamıyordu. Ancak sistemi yenileyen ve Emekli Sandığı ile online bağlantı kurmaya hazırlanan SSK, önümüzdeki günlerden itibaren yasal işlemleri hızlandıracak. Yani daha çok 'kaçak' yakalayacak.

Peki bu, yetim maaşı alanları nasıl etkileyecek? SSK, "Ben sistemi geliştiriyorum ama yine de vatandaş kendi işinin takipçisi olsun. Çok ilkel şartlarda çalışıyoruz. Bizim memurumuz hata yapabilir, ama 'pardon' diyemeyeceği için vatandaş işini takip etsin, faiz ödemek zorunda kalmasın" diyor. SSK Tahsilat Dairesi yetkilisinin içinde itiraf gizli isyanının nedeni, okurlarımızdan Neşe ve Zeynep Yaylım'ın yaşadığı aksaklık. Neşe Yaylım ve kızı Zeynep Yaylım'ın yaşadığı olay, hem SSK'nın aczini ortaya çıkarıyor, hem de bu durumdaki binlerce kişi için uyarı niteliğini taşıyor. Zeynep Yaylım'a, ölen babasından maaş bağlandı. Ayda 50 milyon lira yetim aylığı alan Zeynep, daha sonra bir yerde çalışmaya başladı. Çalışmaya başladıktan 8 ay sonra SSK'dan bir yazı geldi: "Bir kurumda çalıştığınız saptandığı için yetim aylığınız kesilmiştir." Bilindiği gibi anne, babalarından dolayı yetim aylığı alan dul veya bekar kızların aylıkları kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından gelir veya aylık almaya başladıkları andan itibaren kesiliyor. Ve bu durumdaki vatandaş, aldığı maaşlarla ilgili borçlandırılıyor. İşte sorun da burada başlıyor. Maaşı kesilen kişi, faiz ödememek için SSK'ya başvurduğunda çoğu kez ne kadar borçlu olduğunu öğrenemiyor. Nitekim Neşe Yaylım da SSK'yı arayarak "Nedir borcumuz, faiz işlemeden ödeyelim" dedi. Ancak SSK görevlisinin cevabı ilginçti: "Kayıtlarda Zeynep Yaylım'a ait bir borç görünmüyor, borcunuz yok. Burada binlerce dosya var, ama memur az. Bakamayız." Neşe Yaylım, ısrarla aramaya devam etti SSK'yı ama her defasında aynı cevabı alıyordu, aylar geçti ve geçtiğimiz günlerde Yaylım Ailesi'ne bir yazı geldi: "Kurumumuza olan borcunuz 1 milyar 600 bin liradır. Ödenmesiyle ilgili yasal işlem başlatılacak..." Şimdi Neşe Yaylım isyan ediyor. "Biz bir hata yaptık, kızım çalışırken de maaş aldı. Ama hatamızı düzeltmek istediğimizde de karşımızda kimse yoktu. Bu faizi haketmedik."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber