Ziraat Bankası'nda "personeli gençleştirme projesi" emekli olmaya yanaşmayan bankacılara takıldı

Haber Giriş : 31 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Can Akın Çağlar, il il dolaşıp personele "Eski çalışanların dönmesini ister misiniz?" diye sordu. Ama kimse emekli olmaya yanaşmayınca personel almak da hâyâl oldu.

Ziraat Bankası'nda 'personeli gençleştirme projesi' emekli olmaya yanaşmayan deneyimli bankacılara takıldı. Kamu bankalarında personel alımındaki yüzde 1'lik sınırın kaldırılmasına ilişkin kararnamenin çıkmasının ardından Ziraat Bankası yönetimi emekliliği gelen ve ayrılmak için dilekçe verenleri teşvik etmek üzere yüzde 20 prim ödeyeceğini açıklamıştı. Banka yönetimi bu yolla emekliliği gelen 4 bin 167 kişinin yerine yeni personel almak için kolları sıvadı. Yönetim personel ihtiyacını karşılamak için Mart 2001'de bankada sözleşme imzalamayıp başka kamu kurumlarına geçen 9 bine yakın eski çalışanlarına da yol açmayı düşündü. Hatta tarihte görülmemiş bir uygulama ile bizzat Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, içinde İstanbul'un da olduğu 5 ilde personele anket yaparak, "Eski çalışanların bankaya geri dönmesini istiyormusunuz?" diye sordu. Ay başından itibaren yaklaşık 2 bin personelle bir araya gelen banka yönetimi Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas ve İstanbul'da çalışanın fikrini aldı. Ancak bu el kaldırma yöntemiyle yapılan demokratik uygulamada personelin yüzde 70'i "hayır" yönünde oy kullandı. Eski personelin bankaya geri dönmesini istemeyenler Çağlar'a "Krizler atlattık, bu bankanın zor gününde içinde biz vardık. Sıkıntısını biz çektik" diye yakındılar.

350 KİŞİ EMEKLİLİK İSTEDİ
Ancak anketlere, çalışmalara rağmen, personel reformu projesi tasarlandığı gibi yürümedi. Öyleki emekliliği gelmiş olan ve prim teşviği ile özendirilecek olan 4 bin 167 kişiden sadece 350'si emekli olma için başvuru yaptı. Hal böyle olunca da zaten dönem dönem bankaya personel alan Ziraat Bankası yönetimi şimdilik eski personelden veya yeni alınacaklardan vazgeçmek zorunda kaldı. Çağlar, emekliliği gelipte işten ayrılmak için başvuru yapanların sayısının hayal kırıklığı yarattığını belirterek şöyle konuştu: "2 yıl içinde 4 binin üzerinde personelin emekliliğini isteyeceğini beklerken, şimdiye kadar 350 kişi başvuru yaptı. 9 bin eski personel arasından 350 kişi seçmek de doğru olmaz. Bu olay çalışanımızın huzurunu da bozdu. Keşke anket yapmasaydık."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber