Diş sağlığı için süt tüketin

Haber Giriş : 21 Kasım 2007 19:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlık Bakanlığı tarafından, "Ağız Diş Sağlığı Haftası" nedeniyle, diş sağlığı için peynir, yoğurt ve sütün bol olarak tüketilmesi, şekerli yiyeceklerin de tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmesi uyarısında bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, diş çürükleri ile dişeti hastalıklarının, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırtırdığı vurgulandı. Diş çürüğüne eskiye oranla daha sık rastlanmasının nedenlerinden biri olarak, beslenme alışkanlıklarının değişmesi gösterilerek, "Sert gıdalarla beslenildiğinde doğal yollarla dişlerde bir temizlik sağlanırken, günümüzde hazır gıda tüketimi artmıştır. Bisküvi, şeker, çikolata, kola hatta şekerli çay gibi gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp asit oluşturmakta, dişler fırçalanmadığı takdirde de çürüğe sebep olmaktadır" denildi.

-"DİŞLERİ GÜNDE 2 KEZ MASAJ YAPARAK FIRÇALAYIN"-

Açıklamada, peynir, süt ve yoğurtun bol olarak tüketilmesi, şekerli yiyeceklerin de tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmesi uyarısında bulunuldu. Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarından korunmada, sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce 2'şer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterli olduğu kaydedilerek, "Yumuşak ya da orta sertlikte, uygun büyüklükte, naylon kıllı bir diş fırçası ile diş etlerine masaj yapacak tarzda dairesel hareketlerle, dişlerin tüm yüzeyleri dişetinden dişe doğru olacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalarken aşırı ve ters yönde kuvvet uygulamanın dişlerde aşınma ve diş eti çekilmesine neden olacağı unutulmamalıdır" denildi. Diş yüzeylerine diş hekimi tarafından flor uygulanması suretiyle dişlerin daha dirençli hale getirilebileceği kaydedilerek, florun özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılmasını ve hasar görmüş diş dokusunun güçlenmesini sağladığı ifade edildi.

-SÜT DİŞLERİNİN KORUNMASI İÇİN TAVSİYELER-

Açıklamada, süt dişlerinin çocuğun beslenmesindeki ve düzgün konuşmasındaki önemine de dikkat çekilerek, süt dişi çürüklerini ve yapısal bozuklukları engellemek için dikkat edilmesi gereken tavsiyeler şöyle sıralandı: "-Bebeğin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığı önlenmeli, -Beslendikten sonra mutlaka su içirilmeli, daha sonra uyutulmalı, -Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemeli, -İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişler silinerek temizlenmeli, -Emzikler ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmemeli, -Kötü alışkanlıkların kontrolü sağlanmalı(parmak-dil emme, tırnak yeme vb.), -Dişler sürdükten sonra bebeğin eline verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirilmelidir"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber