Emniyet başmüfettişine suç örgütü soruşturması

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Kasım 2007 10:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Beyoğlu'nun ünlü mekanlarından Hacopulos Pasajı esnafı, Başmüfettiş Tokuş'u esnaf üzerinde terör estirmekle suçladı. Tokuş hakkında ?suç örgütü kurmak' iddiasıyla soruşturma başlatıldı

İSTANBUL Beyoğlu'nun tarihi ve gözde mekanlarından Hacopulos Pasajı'nda kafe işletmek isteyen iki yakın arkadaş Hatemi Bürüç ve Yüksel Yıldız, Emniyet Başmüfettişi Mehmet Han Tokuş ve üvey oğlu Kubilay Bircan tarafından tehdit edildiklerini öne sürerek suç duyurusunda bulundular.

ÖNCE CAFENİN CAMLARI KIRILDI

ŞİKAYET dilekçesinde yer verilen iddialara göre, iki ortak Livorno ismini verdikleri kafeyi Kasım 2006'da açtıktan kısa bir süre sonra Tokuş ve Bircan'ın tehditleriyle karşılaştılar. 2 Aralık 2006 günü kafenin kapısındaki camlar kırılınca, esnaf komşuları saldırıyı aynı pasajda Haco Pulo isimli kafeyi işleten Kubilay Bircan'ın yaptığını söylediler. Bircan'ın eski Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürü Mehmet Han Tokuş'un üvey oğlu olduğunu öğrenen ikili, 7 Aralık 2007'de Taksim Polis Merkezi'ne şikayette bulundu.

?TERÖR ESTİRİYORLAR'

BÜRÜÇ ve Yıldız'ın şikayet dilekçesinde anlatılanlara göre, bu olaydan sonra saldırılar artarak devam etti. Yine dilekçedeki iddialara göre çalışanları ve müşterileri tehdit edilen, masaları, camları kırılan iki ortak, Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne yaptıkları başvurulardan sonuç alamadılar. İki ortak son olarak 21 Haziran 2007'de Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu ve ?çete' tarafından tehdit edildiklerini öne sürdü.

?SİLAHLA MEKAN BASTI'

BİZZAT Tokuş tarafından tehdit edildiklerini belirttikleri dilekçede iki ortak şu iddialara yer verdiler: Tokuş dükkanımıza 5-6 adamıyla birlikte baskın yaparak silah gösterdi. ?Siz hala burada mısınız o... çocukları' diye tehdit etti. Bu cadde üzerinde bulunan tüm esnafı da çetesindeki silahlı adamlarıyla tehdit ederek, ?bu bölgedeki tek hakim kişi benim' diyerek silahlı saldırı ve darp eylemlerini kabul ettirmiştir.

?ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ'

DİLEKÇE'DE ayrıca, ?Mehmet Han Tokuş, bizzat bana kendisinin eski emniyetçi olduğunu, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tan sonra gelen isim olduğunu, her yerde adamları bulunduğunu, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü'nün de arkadaşı olduğunu, kimsenin kendisine bir şey yapamayacağını, şikayetlerimizin bir işe yaramayacağını söyledi' denildi.

SORUŞTURMA 5 AYDIR SÜRÜYOR

BÜRÜÇ ve Yıldız'ın suç duyurusu üzerine, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı da iddialarla ilgili bir rapor düzenledi. Beş aydır devam eden soruşturmanın yakında tamamlanması bekleniyor.

LUBE AYAR

Kimseyi tehdit etmedim

ÇETE kurmakla suçlanan Mehmet Han Tokuş, 2 Temmuz 2007 günü soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Ağaç'a ifade verdi. Suçlamaları reddeden Tokuş, savcıya halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görevli 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Emniyet Başmüfettişi olduğunu söyledi. Tokuş'un ifadesinde ayrıca, ?Şikayetçileri tanımıyorum. Eşimin, onların kafe açtığı pasajda 30 yıllık bir dükkanı var. Şu anda orayı üvey oğlumun ayrıldığı eşi kafe olarak işletiyor. Beni şikayet eden müştekiler, mal sahibinden kafe olarak işletmek istedikleri mekana içki ruhsatı almak istemişler. Alamayınca polis iş yerini mühürlemeye gelmiş ama mühürleme olmamış. Şikayetçiler bina sahibine kira veremeyince eşyalarına haciz konulmuş. Ben oraya haftasonları ve iş çıkışı uğrarım. Şikayetçilerle üvey oğlum Kubilay Bircan arasında, ?masa sandalye koyarsın, koyamazsın' şeklinde bir ağız dalaşı olmuş. Kısacası bir rekabet olayıdır. Benim bir örgüt bağlantım yok, kimseyi de tehdit etmedim' dediği öğrenildi.

Tokuş'un avukatlığını, Susurluk davasında hüküm giyen İbrahim Şahin'i ve Sedat Peker'i de savunan Ömer Yeşilyurt'un yaptığı kaydedildi.

Bir Beyoğlu Masalı; Hacopulos Pasajı

İSTİKLAL Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi'ni birbirine bağlayan Hacopulos Pasajı, 19. yy sonlarında İstanbul'un en ünlü Rum bankerlerinden ve Adalar'ın eski Belediye Başkanları'ndan Kiryako John Hacopulos tarafından 1871 yılında inşa ettirildi. Beyoğlu'nun en karakteristik mekanlarından biri olma özelliğini koruyan pasaj, ismini korumada aynı başarıyı gösteremedi. Adı Danışman Geçidi olarak değiştirilen pasajın giriş ve çıkış kapılarının üzerinde ise, Hazzopulo ifadesi yer alıyor. Avlusunda yer alan, şapkacı, kitabevi, terzi, düğmeci, iplikçi ve benzeri tuhafiye dükkanlarıyla Beyoğlu'nun ara sokak atmosferini bire bir yansıtan pasajın 13 numaralı dükkanında, bir zamanlar Ahmet Mithat Efendi'nin matbaası yer alıyordu. Namık Kemal'in ?İbret Gazetesi' de bu matbaada basıldığı için, pasaj bir dönem Jön Türkler'in buluşma noktasıydı. Çuhacıyan' ın opera tiyatrosu da, geçen yüzyılın önemli kültür merkezlerinden biriydi. Pasajın eskiden ev olarak kullanılan üst katlarında, Orhan Veli'nin uzun yıllar kur yaptığı Bella Eskenazi de bir süre ikamet etti.

GAZi'DEKi POLiS MÜDÜRÜ

12 Mart 1995 günü patlak veren ?Gazi Olayları' sırasında Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürü olan Mehmet Han Tokuş, üç gün sonra dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe tarafından görevinden alındı. Şubat 1998'de Adıyaman'a atanan Tokuş, emekli olduktan sonra, 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde MHP'nin İstanbul 2. bölgesinde 6. sıradan milletvekili adayı oldu. 10 Mart 1999'da Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir habere göre, ?sarkık bıyıklı ülkücü polis' olarak adlandırılan Mehmet Han Tokuş, 1970'li yıllarda Kırşehir'de Kemal Köksal ve Mehmet Karakaya adlı kişilere işkence yapmaktan, 2 Kasım 1982'de Kırşehir Asliye Ceza Mahkemesi'nce 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. 1989'da ?hırsızlık yaptığı' gerekçesiyle gözaltına alınan Hacıhüsrevli Neriman Papiş'in işkenceyle öldürülmesiyle ilgili olarak hakkında dava açılan Tokuş, ?delil yetersizliğinden' beraat etti. Kırklareli Vize ilçesinde Seyfi Meriç isimli solcu bir öğrenciyi sırtından vurarak yaralayan Tokuş, olay sırasında sarhoş olduğundan kıdem indirme cezası aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber