Aralarında subayların da olduğu 180 kişi gözaltında

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Askerden büyük gözaltı

Sahte rapor dosyasının Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderilmesinden sonra 35 ilde operasyon yapıldığı ve 180'den fazla kişinin gözaltına alınıp Ankara'ya getirilerek sorgulandığı öğrenildi

TÜRKER KARAPINAR Ankara

Etimesgut Askeri Hava Hastanesi'nden askerliğe elverişli olmadıkları yönünde sahte raporlar alarak askerlikten muaf tutuldukları belirlenenler ile bu raporları para karşılığı hazırladıkları iddia edilen kişilere yönelik operasyonda, aralarında bazı subayların da bulunduğu 180'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "para karşılığı sahte rapor düzenledikleri ve aldıkları" iddia edilen ve aralarında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da bulunduğu zanlılar hakkında yürüttüğü soruşturma sonunda dava açarken, askeri suçlarla ilgili görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na göndermişti.

10 yıla kadar hapis

Askeri savcılığın, soruşturmanın inceleme aşamasını tamamlayarak gözaltı işlemlerine başladığı belirtildi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yoğunlaşan operasyonların 35 ayrı kentte yapıldığı ve şu ana kadar gözaltına alınan 180'den fazla kişinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Etimesgut'taki askeri tesislerine otobüslerle getirildiği kaydedildi.

Zanlıların üç gündür sorgulandığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında Demirtaş'ın ifadesine de başvurulması ve gözaltındaki zanlıların bugün askeri savcılığa çıkarılması bekleniyor. Zanlılar hakkında, Askeri Ceza Kanunu'nun "askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçunu düzenleyen ve 10 yıla kadar hapis cezası öngören 81. maddesine göre işlem yapılacağı bildirildi.

Sivil mahkemede 183 dava

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "askerlikten kurtulmak için hile yapmak" suçuyla ilgili görevsizlik kararı verirken, aralarında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da bulunduğu 183 sanık hakkında "örgüt kurmak ve örgüte üye olmak" ile "sahte belge düzenlemek" suçlarından 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber