ASKİ'den su tasarrufu önerileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da su sorununa çözüm bulunması amacıyla Kızılırmak'tan su getirilmesi çalışmalarının sürdürüldüğü ve vatandaşların günlük su tüketiminin 600 bin metreküpten, 840 bin metreküpe yükseldiği dönemde, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) de, internet sitesinde vatandaşları tasarrufa yönlendirecek önerilere yer verdi.

ASKİ'nin, ''www.aski.gov.tr'' adresinden ulaşılan internet sitesinde yer alan duyuruda, evlerde suyun yüzde 35'inin banyoda, yüzde 30'unun tuvalette, yüzde 20'sinin çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10'unun yemek pişirme ve içme suyu olarak, yüzde 5'inin ise temizlik yapma amacıyla kullanıldığı bildirildi.

Suyun sağlık için önemine işaret edilerek, ''ekonomik bir değer'' olduğu vurgulanan duyuruda, suyun tasarruflu kullanılması için şu tavsiyelere yer verildi:

''-Su kaynaklarının kirletilmemesine özen göstermeliyiz.

-Mümkün olduğunca suyu boş yere akıtmamalıyız.

-Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutmalı. Bozuk olanları hemen tamir ettirmeliyiz. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

-Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.

-Klozetlerin baskları çoğunlukla su kaçırmaktadır, bu nedenle baskların bakımını yaptırmalıyız.

-Diş fırçalarken, tıraş olurken, ellerimizi yıkarken suyu kapamalıyız. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açmalıyız. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur.

-Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmalıyız.

-Küvette yıkanma yerine kovadan veya ekonomik başlığa sahip duşla yıkanmayı tercih etmeliyiz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir küvetli banyoda 150 litre su tüketilir.''

Bulaşıkların elde değil, bulaşık makinesinde yıkanılması önerilen sitede, 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığının elde yıkanması halinde ortalama 84-126 litre su harcanacağı belirtilerek, oysa bulaşık makinesinin aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkayacağına dikkat çekildi.

Kapı önü, balkon, merdivenler, teras gibi yerlerde hortumla su tutmak yerine süpürge, kova ve sünger kullanarak temizlik yapılması önerilen duyuruda, ''Bu bize en az 3/4 oranında su tasarrufu sağlar. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Ayrıca, sebze ve meyveler su dolu bir kapta biraz bekletilip yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su tasarruf edebilir'' denildi.

-''BAHÇENİZİ SABAH YA DA AKŞAM ÜSTÜ SULAYIN''-

Bahçe sulamak için buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşam üstü saatlerinin tercih edilmesi gerektiği anlatılan sitede, ''Yapılan bahçe sulamasından azami yararlanmak için uygun sulama yöntemi, sulama zamanı, uygulanacak sulama suyu miktarının doğru olarak belirlenmesi gerekir. Bu gereksiz su kaybını önleyeceği gibi, bilinçsiz sulamadan dolayı bahçemizdeki çiçeklerin, yeşillerin ve ağaçların yok olmasını önler. Toprağı, bitkiyi, iklimi izlemesini bilen uzmanlardan yararlanmalıyız'' denildi.

Binalardaki su sayaçları, su kolektörleri ve hidrofor tanklarının bakımının da su kaybını önleyeceği ifade edilen duyuruda, izin almadan su kuyusu açılmaması gerektiği kaydedildi. Duyuruda, bu durumun yeraltı su seviyesinin düşmesine ve su rezervlerinin azalmasına neden olacağı bildirildi.

Kaçak su kullananlara fırsat verilmemesi de istenen duyuruda, ''Kaçak su kullananlar sizin suyunuzu çalıyor demektir. Bunu siz daha kolay önleyebilirsiniz. İhbarlarınızı Alo 185'e bildiriniz'' denildi.

Duyuruda ayrıca, küresel ısınmanın ve kimyevi gübrelerin toprakta tuzlanmayı arttırıcı etkileri olduğuna işaret edilerek, normal yıllarda kullanılan gübre miktarından daha az gübre kullanılması önerildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber