Polis Memuru: Olaydan dolayı üzgünüm

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2007 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında ölümüne ilişkin yargılanan Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğinde görevli polis memuru Cengiz Yıldız, olaydan dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, kimsenin hayatına kast etmediklerini, kanunlar çerçevesinde hizmet etmeye çalıştığını söyledi.

Beyoğlu 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Cengiz Yıldız ile avukatı katıldı. Duruşmada Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi avukatlarından Taylan Tanay, Naciye Demir ve Anıt Baba da hazır bulundu. Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Tuğrul Pek'in de aralarında olduğu çok sayıda polis de duruşmayı izledi.

Duruşmada söz alan avukat Taylan Tanay, olaydan 7 saat sonra tutanak düzenlendiğini, bu tutanağın fezleke ve iddianame haline geldiğini öne sürerek, polisin kelepçelenmediğini, adli emanette olması gereken silahın 9 gün sonra polise iade edildiğini, Okey'in gömleğinin ise kaybedildiğini iddia etti.

Tanay, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle müdahillik talebinde bulundu.

Mahkeme hakimi, avukat Tanay'ın davaya katılma talebini reddetti.

-SANIK İFADESİ-

Duruşmada ifadesi alınan sanık Cengiz Yıldız, ''Olaydan dolayı çok üzgünüm. Kimsenin hayatına kast etmiyoruz. Kanunlar çerçevesinde hizmet etmeye çalışıyorum'' dedi.

Yıldız, olay günü Sakızağacı'ndaki trafik ışıklarında yaya olan 2 kişiden Okey'in tedirgin olarak elini cebine sokması üzerine durumundan şüphelendiklerini ve bu kişileri durdurduklarını anlattı.

Yapılan aramada Okey'in cebinden taş kokain çıktığını belirten Yıldız, daha ince araştırma yapmak için bu kişiyi kelepçeleyerek otomobile bindirip büroya götürdüklerini söyledi.

Yıldız, binada tadilat olduğu için Okey'in, avukat görüşme odasına alındığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''İşaretle soyunmasını söyledim. Külotunun filesinin içinde poşet içinde 13 tane taş kokain çıktı. Bitişik odadaki grup amirine haber vermesi için poşetleri görevli arkadaşıma vererek gönderdim. Şahıs giyindi. Üzerimde tişörtüm vardı. Eğilince silah görülebilir, tabanca çıplaktı. Yarım dönüş yaptığım sırada şahıstan silaha doğru bir hareket geldiğini, temas hissettim. Şahsa dönüp kendimi geri çektim. Onun eli horozda kaldı. Silahı tam tutamadı. Kendimi çektiğimde silahı namludan tuttu. Silahla beraber çekildiğim için şahıs dizlerinin üzerine düştü. Silah doluydu, patlamaması için sağ işaret parmağımı tetikten ayrı tutarak kurtarmak istedim. Bu sırada silah patladı. Tetiği ben çekmedim. Aramızdaki itiş kakış belki 10 saniye sürdü.''

-KAYIP GÖMLEK-

Okey'i hastaneye kendisinin götürdüğünü, üzerinde de siyah fanila ve gömleğinin olduğunu ifade eden Yıldız, ameliyathaneye giderken de bu giysilerin Okey'in üzerinde olduğunu, bunların CD kayıtlarında da görüldüğünü, ameliyathanede atılmış olabileceklerini kaydetti.

Hakimin, ''Ölen kişinin üzerinde atış artıkları yokmuş'' demesi üzerine Yıldız, silahın kapalı olması ve barutun özelliğine göre yaşadıkları birçok olayda atış artıklarına rastlanılmadığını kaydetti.

Yıldız, Tarlabaşı'nda her gece olay yaşadıklarını, hem vatandaşın, hem de kendi güvenliklerini korumak için silahın namlusunda merminin bulunduğunu belirtti.

Duruşmada dinlenilen Beyoğlu Asayiş Büro Amirliğinde görevli polis memurları Özcan Özen, Ömer Arslankurt ve Emrah Koca da olay günü çalışmadıklarını belirterek, daha sonra yaptıkları araştırmada Okey'in gömleğini hastanede bulamadıklarını söylediler.

-DOSYA AĞIR CEZAYA GÖNDERİLDİ-

Duruşmada söz alan Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Hasan Esen, Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesinin raporunda, Okey'in kanında alkol ve uyuşturucuya rastlanılmadığının belirtildiğini, ateşli silah yaralanmasının, savunma ve tanık anlatımlarına karşı bitişik atış mesafesi dışında yapıldığının anlaşıldığını kaydetti.

Savcı Esen, sanığın eyleminin ''kasten adam öldürme'' sonucu oluştuğu dikkate alınarak, ''görevsizlik kararı'' verilmesini ve dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi.

Hakim de savunma ve Adli Tıp Kurumu raporu gözönüne alındığında, eylemin TCK'nın 81. maddesindeki ''kasten adam öldürme'' eylemine dönüşme ihtimali bulunduğunu kaydetti.

Eylemin ''kasten adam öldürme'' veya ''taksirle adam öldürme'' niteliğinde olup olmayacağının değerlendirilmesi için ''görevsizlik kararı'' veren hakim, dosyanın, Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesine gönderileceğini açıkladı.

Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklama yapan avukat Taylan Tanay, ''görevsizlik kararı'' ile beraber sanığın tutuklanması gerektiğini öne sürerek, gerekli itirazları yapacaklarını söyledi.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, polis memuru Yıldız'ın, ''taksirle ölüme neden olmak'' suçundan 3 ile 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber