Telefon borçlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin karar

Haber Giriş : 03 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3.9.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kararın 4. maddesi telefon kullanıcılarını ilgilendirmektedir.

18/8/2004 Tarihli ve 2004/7806 Sayılı
Kararnamenin Eki

KARAR

Amaç
Madde 1-Bu Kararın Amacı, Türk Telekomun, kaynağına ve yargıya intikal edip etmediğine bakılmaksızın, tüm alacaklarının, yargı kararıyla kesinleşenler hariç olmak üzere, sulhen tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Tanımlar
Madde 2-Bu Kararda geçen;

Bakanlık:Ulaştırma Bakanlığı
Türk Telekom: Türk Telekominikasyon Anonim Şirketini,
TMSF: Tasarruf Mevduat Sigorta Fonunu, GSM İşletmecileri: Telekominikasyon Kurumu ile imzaladıkları imtiyaz sözleşmesine istinaden mobil telefon hizmeti sunan sermaye şirketlerini,
Şebekelerarası irtibat ve işbirliği sözleşmeleri (Ara Bağlantı Sözleşmeleri): GSM İşletmecilerinin , Telekominikasyon Kurumu ile imzaladıkları imtiyaz sözleşmesine istinaden, Bu imtiyaz sözleşmelerinin uygulanmasını sağlamak üzere, GSM mobil telefon şebekelerinin santral, baz istasyonu, baz istasyon konrol istasyonu ve diğer ilgili teçhizatı için, Türk Telekomun mevcut yer, bina , tesis, kule, enerji, devre, klima, ve benzeri altyapı imkanlarından faydalandırılmasına ve Türk Telekom ile GSM İşletmecileri arasında imzalanan sözleşmeleri,

İfade eder.

Şebekelerarası irtibat ve işbirliği sözleşmelerinin Ek D Çizelge 1 İlave 1 A 1 bölümünden doğan alacakların tahsili

Madde 3- Türk Telekomun GSM İşletmecileriyle yapmış olduğu Şebekelerarası irtibat ve işbirliği sözleşmelerinin Ek D Çizelge 1 İlave 1 A 1 bölümünün yargı kararıyla iptali üzerine, doğan ihtilaflardan kaynaklanan alacakları, bu alacakların yargıya intikal edip etmediğine bakılmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere, bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde müracaat eden GSM İşletmecilerinden , Türk Telekom ile karşılıklı olarak aşağıdaki usul ve esaslar hesaplanarak (Şebekelerarası irtibat ve işbirliği sözleşmelerinin Ek D Çizelge 1 İlave 1 A 1 bölümüne ilişkin her türlü alacak iddialarından vazgeçilerek)imzalanacak sulh sözleşmesiyle
tahsil edilir.

a) Taraflarca ara bağlantı hesaplaşmasına ilişkin olarak yapılmış olan ve 20/9/2003 tarihinde yürürlüğe giren protokoldeki sabit terminasyon ücretlerinin v e esaslarının aylık dönemler itibariyle geçmiş dönemlerde oluşan TÜFE oranları dikkate alınarak geriye gidilmek suretiyle tespit edilecek yeni terminasyon ücretleri kullanılarak 27/4/1998-20/9/2003 tarihleri arasındaki dönem için tahsil edilecek ana para tutarı bulunur. Bu maddede yer alan yargı kararının kesinleştiği 7/11/2000 tarihi ile 20/9/2003 tarihi arasındaki tahakkuk edecek ana paraya ayrıca 16/6/2004 tarihli ve 5189 sayılı Kanunun Yürürlüğe girdiği tarihe kadar aylık %1.9 faiz oranı uygulanarak tahsil edilecek faiz tutarı bulunur.

b) (a) bendine göre hesaplanacak tutarlardan daha önce bu ihitlaftan dolayı tahsil edilen kısım ve bu kısım için aylık %1.9 faiz uygulanarak bulunacak tutar düşüldükten sonra bulunacak bakiye, toplam on sekiz ay taksit yapılmak suretiyle tahsil edilir.

c) Taksitlendirilecek tutar için ayrıca sulh sözleşmesinin imza tarihinden itibren aylık hazinenin borçlanma faiz oranı tutarında faiz uygulanır.

d) Bu madde ve 5 inci madde uyarınca mahsuplaşma sonucunda oluşan alacak, Türk Telekom ve Hazine Müsteşarlığı arasında onbeş gün içerisinde yapılacak bir temlik sözleşmesi ile Hazine Müsteşarlığına 2004 yılı gelirleri üzerinden oluşacak olan temettü alacağına mahsuben devrolunur. Türk Telekom tarafından Hazine Müsteşarlığına yapılan temlik neticesinde, sulh sözleşmesi yapılan işletmecilerin mahsuplaşma sonucu Türk Telekomdan olan alacakları, taksit tutarından düşülmek suretiyle Hazine Müsteşarlığına devredilir, kalan kısım ise işletmeci tarafından Hazine Müsteşarlığına nakit olarak ödenir.

Diğer Alacakların Tahsili

Madde 4- 3 üncü madde dışındaki tüm Türk Telekom alacaklarının sulhen tahsili konusunda , toplam paranın en az dört eşit taksitle tahsili şartıyla Türk Telekom Genel Kurulu yetkilidir. Toplam paranın belirlenmesinde ana paraya uygulanacak faiz oranı Türk telekom Genel Kurulu tarafından tespit edilir. Bu alacaklara ilişkin avukatlık ücreti, katma değer vergisi ile diğer vergi ve tutarlarının ödenmesiyle ilgili olarak da Türk Telekom Genel Kurulu yetkilidir.

TMSF tarafından yönetim ve denetimine el konulan GSM İşletmelerinden olan alacakların tahsili

Madde 5- TMSF Bünyesinde bulunan GSM İşletmelerinden olan her türlü Türk Telekom alacağının Bu işletmecilerin Türk Telekomdan olan her nevi alacaklarına ahsubu sonucu oluşacak tutarlar, bu işletmecilerin satış bedelinden sağlanacak tutarlardan defaten karşılanmak suretiyle tahsil edilir. Sulh sözleşmesinin imza tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için 3 üncü maddenin (b) bendindeki faiz oranı uygulanır.

Bakanlığın yetkisi
Madde 6- Bakanlık; bu Karar ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, borçlular tarafından yapılacak müracatlar ve imzalacak sulh sözleşmelerinin düzenlenmesi, uygulamaya ilişkin usul ve esasların belirlenmesi ve bu Kararın uygulanmasından doğan tereddütlerin giderilmesi konusunda yetkilidir.

Sözleşmeye aykırılık
Madde 7- Bu karar uyarınca imzalanacak sulh sözleşmesi hükümlerine uymayan borçluların bakiye borçları ve tüm ferileri, sulh sözleşmesinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, sulh sözleşmesinde belirlenmesi halinde bu Karardan önceki usul ve esaslar çerçevesindeki Türk Telekom tarafından tahsil edilir.

Yürürlük
Madde 8- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 9- Bu Karar hükümlerini Ulaştırma Bakanlığı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber