Vakıf üniversiteleri öğrenciye harcamıyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 28 Kasım 2007 15:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, yaklaşık 96 bin öğrencisi ve 8 bine yakın öğretim elemanı bulunan vakıf üniversitelerini masaya yatırdı. Hazırlanan rapora göre, gelirlerini öğrenim ücretlerinden temin eden vakıf üniversitelerinin birçoğu, öğrenci başına harcamada oldukça cimri.

2006 yılında 25 vakıf üniversitesinde inceleme yapan YÖK, bu kurumların birçok konuda yetersiz olduğunu ortaya koyan bir rapor hazırladı.

Rapora göre, tüm üniversitelerin yüzde 30'unu oluşturan vakıf üniversitelerinde, yükseköğretim öğrencilerinin ancak yüzde 5.8'i kayıtlı. Bunların da yüzde 40'ı da Yeditepe, Bilkent, Başkent ve İstanbul Bilgi'de toplanmış durumda.

Güçlü bir vakıf tarafından kurulmayan üniversiteler, öğrenciden aldığı ücretle yaşıyor ancak öğrenci başına çok az harcama yapıyor. Vakıf üniversiteleri arasında öğrenci başına harcama bakımından tam 12 kat fark var.

Örneğin, Sabancı Üniversitesi'nde öğrenci başına 30 bin YTL harcanmışken, Beykent Üniversitesi'nde öğrenci başına harcama sadece 2.611 YTL. Oysa Sabancı Üniversitesi toplam gelirinin yüzde 26'sını, Beykent ise yüzde 87'sini öğrenci gelirlerinden elde etti.

Rapora göre; nitelikli öğretim üyelerine tatmin edici ücretler veremeyen; tam zamanlıdan çok, ücretli öğretim elemanı çalıştıran eden bazı vakıf üniversiteleri öğretim üyelerini araştırmaya yöneltmiyor, ders yüküne boğuyor. Yeni öğretim üyesi yetiştirmeye kaynak ayırmıyor.

Devlet üniversitelerinde öğretim üyesi başına 28 öğrenci düşerken, bu sayı kimi vakıf üniversitelerinde 36'yı buluyor. Bu da eğitimin kalitesini bozuyor.

YÖK, giriş puanıyla ilgili eleştirilerde bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde aynı fakültenin ücretli bölümlerine düşük; burslu bölümlerine yüksek puanlı öğrenci alınması verilen eğitimi ve mezunların kalitesini tartışmalı hale getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber