Hukukçulara göre yargı toplumun gerisinde

Haber Giriş : 05 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni adli yıl, Yargıtay-MİT-mafya iddialarının gölgesinde başlarken hukukçular yargının toplumun gerisinde kaldığını savunuyor.

Türk yargı sisteminin yeni adli yıla yine birçok problemle gireceğini belirten hukukçulara göre, personel ve adliye binalarının yetersizliği, davaların uzun sürmesi, mahkeme sayısının yetersiz kalması gibi sorunlar yeni dönemde de devam ediyor. Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de açılan davaların ancak yüzde 5'i aynı yıl sonuçlanıyor. Manisa Barosu Başkanı Remzi Demirkol, Türk yargı sisteminde yavaş da olsa bir iyiye gidiş olduğunu; ancak bu ilerlemenin toplumun gerisinde kaldığını söyledi. Demirkol, yargıç, savcı ve avukatların, gelişen teknolojiden faydalanamadığını, bu durumun davaların uzamasına neden olduğunu savundu.

AB tarafından hazırlanan raporda, hakim-savcı ve mahkeme sayısının artırılmasının önerildiğini aktaran Demirkol, şunları söyledi: ?Raporda, Türk savcılarının gereken inisiyatifi kullanmadığı, polis ve jandarmadan gelen evrak üzerine iddianame hazırlayıp mahkemeye sevk ettiği belirtiliyor. Savcılıklar, her konuyu sevk edince mahkemelerin yükü anormal oranda artıyor. Mahkemelerin de savcılardan gelen iddianameleri duruşma açmadan geri gönderme yetkisine sahip olması gerekiyor. ?

?MİT'in, Yargıtay'daki dosyalara karışması adaleti derinden yaralamıştır.? diyen Türk Hukuk Enstitüsü Akdeniz Bölge Başkanı İsmail Arısoy ise bu durumun halkın nazarında yargıyı lekelediğini savundu. İzmir Baro Başkanı Bahattin Özcan Acar, savunmanın da yargının yapılandırılmasında söz sahibi olması gerektiğini belirtirken Uşak Baro Başkanı Mesut Akkışla, Türkiye'de tüm kurumların AB'ye uyum çalışması yapmasına rağmen yargıda bu yönde atılan adımların yetersiz olduğunu söyledi

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber