Kanal tedavisi, dişin çekilmesini önlemek için son bir şanstır

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanal tedavisi, dişin çekilmesini önlemek için son bir şanstır. İyi bir kanal tedavisinin ardından doğru şekilde restore edilen diş, ömür boyu ağızda fonksiyon görebilir.

Kanal tedavisi derin çürük, ileri periodontal hastalıklar veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek derecede zarar gördüğü ya da canlılığını kaybettiği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi kök kanalındaki tüm pulpanın çıkartılarak kanalın temizlenmesi ve şekillendirilip dezenfekte edilerek doldurulmasını içerir. Bu tedavinin amacı, hastanın rahatsızlığını gidererek dişin estetik ve fonksiyon bakımından uzun yıllar işlev görmesini sağlamaktır.

Başarıyı etkileyen faktörler

Canlılığını kaybetmemiş dişlerde kanal tedavisi 30-45 dakikalık tek bir seansta tamamlanır. Ancak tedavi, dişin anatomisine, hastalığın derecesine (gangren, önceden kötü yapılmış bir kanal, lezyon vb.) ve çevre dokuların tedaviye verdiği cevaba bağlı olarak 2 veya 3 seans da sürebilir. Böyle durumlarda seans aralarında dişe uygun antiseptik pansumanlar konularak geçici dolgularla kapatılır. Kanal tedavisinin başarısını etkileyen faktörler de vardır. Anatomik faktörler, patolojik durum, kanalların şekli ve genişliği, kullanılan aletler, uygulanan yöntemler, kanal dolgu maddeleri, sürekli restorasyon, hastanın bünyesi gibi pek çok etkenler endodontik tedavi sonrası başarıyı etkilemektedir.

Kırılgan olabilir

Çok iyi yapılan kanal tedavilerinde başarı oranlarının yüzde 90-95 olduğu çeşitli araştırmalarla bildirilmiştir. Ancak kanal tedavisi uygulanan dişler doğal dişlerden daha kırılgan olabilir. Kanal dolgusundan sonra yapılan dolgu veya kuronlar sık sık kontrol edilmeli; kenardan sızıntı şüphesi ortaya çıkarsa restorasyonlar yenilenmelidir.

Temizliği çok önemli

Kanal tedavisi yapılan bir dişin canlı dokularla ilişkisi devam eder. Ancak dişin artık canlılığı kalmadığı için sıcak, soğuk ve tatlılara karşı hassasiyet hissedilmez. Pulpası alınmış dişlerde de diğer dişler gibi çürüme riski vardır. Bu nedenle temizliklerinin diğer dişler gibi dikkatle yapılması gerekmektedir. Diş renginin kararmasını engelleyecek önlemler tedavi sırasında alındığı takdirde, kanal tedavisine bağlı bir renk değişikliği olmaz. Kararma problemi görülen dişler, kuron içinden yapılan beyazlatma ile eski rengine kavuşabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber