6 Aralık 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 06 Aralık 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ANKA HABER AJANSI HABERLERİ

GÜL'ÜN KÖŞK'TE 100. GÜNÜ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde 100. gününü doldurdu. Cumhurbaşkanı Gül, bu süre içerisinde yoğun bir çalışma temposu sergiledi. Gül'ün 100 günlük süre içinde diplomatik ve ekonomik ilişkilerde ağırlıklı rol oynadığı görüldü.

-Gül, 100 günlük süre içinde 182 bürokrat atama kararnamesi ile 32 yasayı onayladı. Çankaya Köşk'ünde bir çok ilke imza atan Gül, yerli ve yabancı 135 heyeti kabul etti. Gül, 5 devlet başkanını konuk ederken, 7 kez de yurtdışı gezisine çıktı.

-SİYASİ PARTİLER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ GÜL'ÜN KÖŞK'TEKİ 100 GÜNÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

-Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin başkanları, bilim adamları ve sanatçılar Cumhurbaşkanı Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki 100 günlük çalışma süresini değerlendirdi. Gül, CHP'nin olumsuz görüş bildirmesine karşın AKP'den tam not aldı. MHP ise Gül'ün dış politikadaki çalışmalarını önemli buldu. İSO ve ATO Başkanları Gül'ün 100 günlük icraatlarını olumlu olarak değerlendirirdi. HAK-İŞ, geçen süreyi olumlu görürken, KESK ve EMO gibi sivil toplum kuruluşları Gül'ü AKP'ye olan yakınlığı nedeniyle eleştirdi.

-İnsan hakları dernekleri de Gül'ün çalışmalarına genel olarak olumlu yaklaşım sergilerken Mazlum-Der, YAŞ kararlarını imzalaması dolayısıyla Gül'ü eleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Birtek, ?Cumhurbaşkanı Gül'ü, çok başarılı buluyorum? değerlendirmesini yaptı. Turgut Özal döneminde Köşk Sözcüsü olarak görev yapan emekli Büyükelçi Toperi ise yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Modacı Faruk Saraç, Gül'ün kıyafet seçimini yorumladı ve imajmaker önerisinde bulundu. Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı Başkanı Levent da, Gül'ün bazı sanatçıları 29 Ekim resepsiyonuna davet etmesini sevindirici buldu.

-TÜRK-İŞ 20. OLAĞAN GENEL KURULU BAŞLIYOR

-Türk-İş 20. Olağan Genel Kurulu, MEB Şura salonunda başlıyor. Genel Kurul'da, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ile Tes-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Kumlu, genel başkanlık için yarışacak. Dört gün sürecek ve 9 Aralık'a sona erecek Genel Kurul'da, başkanlık seçimi son gün yapılacak. Kurul'un açılışına, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. (Saat:10.00)

-TBMM GENEL KURULU

-TBMM Genel Kurulu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, DPT, TÜİK, SPK, BDDK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi bütçeleri görüşülecek. (Saat:11.00)

-MECLİS'TE KOMİSYONLAR TOPLANIYOR

-TBMM Sağlık Komisyonu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik? öngören Hükümet tasarısı ele alınacak. (Saat:13.00)

-Küresel Isınmayı Araştırma Komisyonu, İler Bankası Genel Müdürlüğü yetkililerini dinleyecek. (Saat:14.15)

-BAŞBAKAN ERDOĞAN, VERGİ KONSEYİ'Nİ KABUL EDİYOR

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vergi Konseyi başkanı ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina'da kabul edecek. (Saat:17.30)

-EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANIYOR

-Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

Nazım Erken başkanlığında toplanıyor. (Saat:09.00)

-CHP NÜKLEER SANTRAL YASASINI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜYOR

-CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacak. (Saat:11.00)

-CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU VE KART'TAN BASIN TOPLANTISI

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaoğlu ile Konya Milletvekili Atilla Kart basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.30)

-YÖK BAŞKANI TEZİÇ VEDA EDİYOR

-Görev süresi 8 Aralık Cumartesi günü dolacak olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, kurum personeli ve gazeteciler için veda toplantısı düzenliyor. (Saat:15.30)

-ENERJİ BAKANLIĞI AFŞİN A'YI KAYBETTİ, ELEKTRİĞE 8 MİLYAR DOLAR FAZLA PARA ÖDEYECEK

-Enerji Bakanlığı, imtiyaz sözleşmesi bulunmasına karşılık devrini yapmadığı Afşin-Elbistan A Termik Santralı ile ilgili davayı kaybetti. Danıştay'ın aldığı karar çerçevesinde santralın 20 yıllığına ERG-Verbund Elektrik'e devredilmesi için görüşmeler başladı. Devrin yapılması ile alım ve fiyat garantisi verileceğinden kamu 4 milyar dolara maledeceği elektrik için 12 milyar dolar ödeyecek.

-KAMU BORCUNDA SANAL KÜÇÜLME

-AKP döneminde 100.9 milyar YTL artarak 357.7 milyar YTL'ye ulaşan toplam kamu borcu, Merkez Bankası varlıkları, Hazine'nin ?kamu net borcu? tanımı kapsamında, ilişkili olmadığı halde, kamu mevduatı ve İşsizlik Sigortası Fonu birikimlerinin bundan düşülmesiyle, ?kağıt üzerinde? 249 milyar YTL'ye düşüyor.

-Başbakan Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulu'ndaki 2008 bütçe konuşmasında kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 45'e indiği, yıl sonunda yüzde 40 olacağı yönündeki tespitleri, söz konusu ?net? kamu borcu tanımına dayanıyor. Toplam borcun GSMH'a oranı ise yüzde 63.3'le hala ?çok borçluluk? kriterini aşıyor.

-DEVLET YİD PROJELERİNE 4.7 MİLYAR YTL'YE KADAR EKSTRA PARA ÖDEYECEK

-Yatırımları artırmaya çalışan hükümet, Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerinde işletme döneminde gelir yeterli olmazsa şirkete ekstra ödeme yapılmasını öngören bir düzenleme hazırladı. Bu kapsamda YİD projelerine bütçeden yıllık toplam 4,7 milyar YTL'ye kadar katkı payı ödenebilecek.

-İŞSİZLİK FONU 30 MİLYAR YTL'Yİ AŞTI

-Fon'un bugüne kadar işçi ve işverenlerden topladığı primler, gecikme zam ve cezaları ile Fon'a yapılan devlet katkısı ve faizden oluşan toplam geliri Kasım sonu itibariyle 31 milyar 576.1 milyon YTL'ye çıkarken, Fon'dan büyük bölümü işsizlere olmak üzere yaptığı toplam harcama ise 1 milyar 509 milyon YTL'de kaldı.

-İşsizleri finanse etmek için kurulan Fon topladığı paraları iç borçlanma ihalelerinde devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) yatırarak, yüksek getiri elde ederken, Hazine'nin borçlanmasını kolaylaştırdı. Fon, varlığının 18.1 milyar YTL ile büyük bölümünü faizden elde etti.

-ZİRAAT BANKASI'NA ÜMRANİYE YOLU GÖZÜKTÜ

- Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bankayı İstanbul'da finans merkezi olarak bilinen Avrupa yakasındaki Maslak Büyükdere Caddesi'ne taşımak istediklerini, ancak şu anda caddede adım atacak yer kalmadığını söyledi. Çağlar, imar durumu netleşmemiş olmakla beraber, TOKİ'nin Ümraniye'deki arazisine yerleşme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.

-Çağlar, potansiyel gördükleri her yerde şube açabileceklerini, ancak şu anda agresif bir şubeleşme politikası izlemediklerini ifade ederek, ?Şu anda Türkiye'de, belki son birkaç ayda değişmiş olabilir ama, her ilde olan banka sayısı sadece 3 tane. Diğer bankalar çok şube açıyorlar, ama ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollere odaklanmış vaziyetteler. 453 yerde, belde veya belediyede bizden başka banka yok? diye konuştu.

-TEİS: "BİR REÇETE 74 İŞLEMDEN GEÇİYOR"

-TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların her gelen resmi kurum reçetesinde 74 tane işlemle uğraştıklarını ve bu işlemin hiçbir ücrete tabi olmadığını söyledi. ?Gün boyunca her reçetede bu kadar çok ayrıntıya dikkat etmek zorunda olan eczacılar, kendi sağlıklarını hiçe sayarak, tüm fedakarlıklarıyla hastalarına hizmet etmektedirler? diyen Saydan, tüm AB ülkelerinde var olan "reçete başına eczacı meslek hakkı ücreti"nin, prosedürü en ağır olan Türkiye'de de eczacılara ödenmesini istediklerini belirtti.

-BABACAN İLK KEZ NATO TOPLANTISINDA

-Dışişleri Bakanı Babacan, 7 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak. Toplantıda Türkiye açısından sıkıntı yaratan, Afganistan ve Kosova'daki NATO-AB işbirliği sorununun gündeme gelmesi bekleniyor.

-LE MONDE: ?YASA DIŞI GÖÇ TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN ARASINDA EK SORUN?

-Le Monde gazetesi, her hafta yüzlerce yasa dışı göçmenin Türkiye üzerinden Yunan sahillerine geçtiğini belirtti. Gazete, ?Yunan yetkilileri, baş edemiyor. Olay alarm verici boyutlara ulaştı? diye yazdı. Gazete, yasa dışı göç Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ek sorun yarattığı yorumunu yaptı.

-AVUSTURYALI VEKİLİN ?KANUNİ? KORKUSU!

-Avrupa Parlamentosu'nun Avusturyalı üyesi Andreas Mölzer, verdiği bir soru önergesinde Alman Sosyal Demokrat Parti'den seçilen Vural Öger'in mizahi ögeler taşıyan ?Sultan Süleyman'ın 1683'te başlattığı Viyana kuşatmasını, vatandaşlarımızla, güçlü erkeklerimiz ve sağlıklı kadınlarımızla biz tamamlayacağız? sözünden yakındı.Mölzer, Türklerin Avrupa'yı fethetme tehlikesine karşı neler yapılacağını sordu.

-Mölzer, önergesinde eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın ?Amacımız Avrupa kıtasına kök salmak ve orada yasalara göre yaşamak ve böylece bir gün belki de tüm Avrupa Müslüman olacak? sözünü hatırlattı

-MÜHENDİSLER UYARDI:"KONTROLSÜZ KLİMA SATIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

-TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın düzenlediği "2. Ulusal İklimlendirme Kongresi-İKLİM 2007" Sonuç Bildirgesi'nde, beyaz eşya satıcılarında ve alış veriş merkezlerinde konutların kapasiteleri hesaplanmadan yapılan kontrolsüz klima satışının önüne geçilmesi istendi.


ANADOLU AJANSI HABERLERİ

1- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan'da...

- Resmi ziyaret için Türkmenistan'da bulunan Gül, heyetlerarası görüşmelerin ardından eski devlet başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın kabrini ziyaret edecek, daha sonra Türkmenistan Bağımsızlık Anıtı'na çelenk koyacak.

- Türkmenbaşı için yapılan müzeyi de ziyaret edecek olan Gül, iki ülke arasında yapılacak iş forumuna katılacak.

- Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Cumhurbaşkanı Gül onuruna akşam yemeği verecek.

2- Türk-İş'in 20. Olağan Genel Kurulu, MEB Şura Salonu'nda çalışmalarına başlıyor.

- Genel Kurula, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

3- TBMM Başkanı Toptan, Bartın-Karabük dernekleri heyeti, Karadeniz Ereğli Bartınlılar Derneği yöneticileri ile Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah El Duwaikh'i kabul edecek.

4- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vergi Konseyi Başkanı ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina'da kabul ediyor.

5- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Denizli Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DESİAD) davetlisi olarak Denizli'ye geliyor.

- Talat Denizli'de, "Kıbrıs Gündemi" başlıklı konferans verecek.

- Denizli Organize Sanayi Bölgesi ile Denizli ODTÜ Yerleşkesi'ni de gezecek olan Talat, burada İhracatçılar Birliği ile de bir araya gelecek.

6- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yarın yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek.

7- Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında toplanıyor.

8- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığında Japon işadamları heyetini kabul edecek. (Saat: 13.00)

9- Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, dünya üçüncüsü olan Ampute Futbol Milli Takımı'nı kabul edecek.

- Başesgioğlu ayrıca, gençlik ve spor il müdürlerinin, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yapılacak değerlendirme toplantısında da konuşacak.

10- Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi "Kadın ve Erkek Eşitliği Komisyonu"nun İstanbul'daki toplantısına katılıyor.

11- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir'de valilik tarafından düzenlenen EXPO tanıtım paneline katılacak.

12- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul'da Özürlüler Kongresi'nin açılışı ile Deniz Ticaret Odası aralık ayı meclis

toplantısında bulunacak.

13- Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, inşaat sektörünün temsilcilerinin katılımıyla Ankara'da düzenlenen toplantıda konuşacak.

14- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya'daki il müdürleri toplantısına katılacak, Growtech Eurasia 2007 Fuarı'nın açılışını yapacak ve hipodromda incelemelerde bulunacak.

15- TBMM'den...

- Genel Kurulda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, DPT, TÜİK, SPK ve BDDK'nın 2008 yılı bütçeleri görüşülecek.

- Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı görüşülecek.

- Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topallı Çoba ile beraberindeki heyet, Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Mehmet Ceylan ve komisyon üyeleriyle görüşecek.

- Makedonya Parlamento heyeti, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile bir araya gelecek.

- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Konya Milletvekili Atilla Kart, basın toplantısı düzenleyecek.

- Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, gazetecilerin yıpranma hakkının kaldırılmasını öngören Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası tasarısıyla ilgili olarak, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu ziyaret edecek.

16- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde şehit olan Jandarma Er Hüseyin Varol'un cenazesi, Kahramanmaraş'ta toprağa verilecek.

17- Siyasi partilerden...

- CHP, 5710 sayılı "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulmasına ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun"un iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 9 Aralık Pazar günü yapacakları mitingle ilgili olarak İzmir'de basına bilgi verecek.

18- Görev süresi 8 Aralıkta dolacak olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Ankara'da veda toplantısı yapacak.

19- Konferans... Toplantı...Panel...Tören...

- TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ve Boğaziçi Üniversitesi-TÜSİAD Dış Politika Forumu, İstanbul'da, "Küresel Rekabette Yeni Bir Güç: Hindistan" başlıklı bir konferans düzenleyecek.

- İstanbul Sanayi Odasının 2007 Yılı İkinci Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, "WOW Convention Center"da gerçekleştirilecek.

- Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasınca yaptırılan "Tekstil Kalite Laboratuvarı"nın açılışına, Suriye'den Rakka Valisi Ahmet Şahade Halil ve Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan katılacak.

- Kamu Girişimciliği Çalıştayı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde yapılıyor.

- Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ile Ege Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen "Beslenmede İlk ve Daima Süt" konulu panel İzmir'de yapılacak.

- Mezarı Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan ve dünyada "Noel Baba" olarak tanınan Saint Nicholas'ın doğum yıldönümü dolayısıyla Noel Baba Ören Yeri'nde ayin gerçekleştiriliyor.

20- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kuruluyor.

- Başbakanlık'ta hazırlanan yasa taslağına göre, farklı kurumların bünyesindeki ilgili 3 genel müdürlük kapatılacak ve tüm yetki, başkanlık çatısı altında toplanacak.

- Yeni yapılanma çerçevesinde Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu ile Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.

21- Orta Doğu'nun en büyük tersanesi Gelibolu'ya yapılacak.

- Tersane, Gelibolu Gemi Endüstrisi Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Cevizli köyü yakınlarına 390 milyon dolarlık yatırımla kurulacak.

- Projenin yürütme kurulu temsilcisi Ahmet Kalkavan: "Bu tersane, Türkiye'deki tersanelere rakip değil, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere alternatif olacak."

22- PETKİM'in devrinde hedef, ilk çeyrek...

- PETKİM'in özelleştirme süreci devam ederken, devrin en geç 2008 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

- Alıcı grubun, ihale bedelini peşin ya da taksitli ödeme seçenekleri bulunuyor.

23- Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda (A) Grubu'nda Beşiktaş Cola Turka, Bosna-Hersek'in BC Zeljeznicar Sarajevo takımıyla İstanbul, (B) Grubu'nda ise Panküp TED Kayseri Koleji, Romanya'nın Baschet ICIM Arad takımıyla Kayseri'de karşı karşıya gelecek.

24- 17 Yaş Altı (B) Genç Milli Futbol Takımı, Fransa ile 2. özel maçını Antalya'da yapacak.

25- Futbolda UEFA Kupası'nda Galatasaray'ın da yer aldığı 2. tur (H) Grubu'nda 4. hafta maçları bu gece yapılıyor.

26- Beşiktaş ile Bursaspor, ligde yarın 77. maça çıkıyor.

- İki takım arasında şimdiye dek yapılan maçlarda Beşiktaş'ın galibiyet sayısında 29-14, gollerde ise 96-69 üstünlüğü bulunuyor.

- Bursa'da yapılan lig maçlarında yeşil-beyazlılar 11, siyah-beyazlılar ise 8 galibiyet alırken, 18 maç da berabere sonuçlandı.

27- Derbi maça doğru...

- Zico, Fenerbahçe'nin başında çıktığı toplam 8 derbi maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik, 1 de yenilgi yaşadı.

- Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki son 10 maçta sarı-lacivertliler 7, sarı-kırmızılılar 3 galibiyet alırken, hiçbir karşılaşma berabere sonuçlanmadı.

- Fenerbahçe, Aziz Yıldırım başkanlığında Galatasaray ile yaptığı 25 maçtan 11'ini kazandı, 8 yenilgi, 6 beraberlik aldı.

- Özhan Canaydın, Galatasaray Kulübü Başkanı olarak Fenerbahçe'ye karşı 13 derbide 4 galibiyet, 8 yenilgi, 1 de beraberlik gördü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber