Türkçe ses bayrağımız, sahip çıkalım

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dil Kurumu Başkanı (TDK) Prof. Dr. Haluk Akalın, Türk bayrağına nasıl sahip çıkıp koruyor ve kolluyorsak aynı şekilde ses bayrağımız Türkçe'ye de sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Prof Dr Akalın, Radyo 80 tarafından organize edilen "Dil Bayramı'nın 75. Yılında Türkçe" konulu konferansa katılmak için Osmaniye'ye geldi.

Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan TDK Başkanı Prof Dr Akalın, Türkçe'nin önemi üzerinde durdu.

Son 50 yıl içerisinde Türkçe'de yaşanan olumsuzluklara değinen Akalın, yabancı kelimeler kullanan iş yerlerine eleştirilerde bulundu. Türkçe'ye her kesimin sahip çıkması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akalın, "Çok zengin bir dilimiz var. Şu anda Dünya'da en çok konuşulan diller arasında 5. sıradayız. 600 bine ulaşan söz varlığımız bulunuyor. Yabancı dillere birçok kelime vermişiz ve dilimizin kökleri yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bizim atalarımız çiçeğe bakmış birçok isim koymuş. Dilimizin zenginliğini buradan anlayabiliriz" dedi.

Gazete, dergi, uydu yayınları ve internet sayesinde Türkçe'nin her geçen gün daha da güçlendiğini aktaran Prof. Dr. Akalın, "Dilin güçlenmesi için Mustafa Kemal Atatürk devlet teşkilatı mensuplarına dikkatli olun uyarısında bulunmuştur. TDK bizzat Atatürk'ün kurduğu bir kurumdur. Amacı Türkçe'nin korunmasıdır. Atatürk Türkçe'nin bilim dili olması için uğraştı. Er, erbaş, teğmen, asteğmen, albay gibi kelimeleri bizzat kendisi getirmiştir" ifadelerini kullandı.

TDK'nın yayınları ve faaliyetleri hakkında da bilgiler veren TDK Başkanı Akalın, şunları söyledi: "Yabancı kelimelere Türkçe karşılık bulmak için çalışıyor bunları da internet ortamında paylaşıyoruz. Yabancı adı olan ancak daha sonra bunu Türkçeleştiren işyerlerini ödüllendiriyoruz. Türkçe bizim ses bayrağımız. Nasıl al yıldızlı bayrağımıza sahip çıkma konusunda hassas isek dilimizin korunması konusunda da aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor"

Konferansa Vali Yardımcısı Mustafa Dalkılıç, Belediye Başkanı Davut Çuhadar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur ve vatandaşlar katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber