Memur ve işçiler, faiz geliri elde edenlerden daha çok vergi ödüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı vergi gelirlerini artırmak için bir yandan denetimlere hız veriyor diğer yandan da bilinçli mükellef sayısını çoğaltmaya çalışıyor.

Yapılan denetimlerde kayıtlı çalışan işyerlerinin gelirini düşük gösterdiği ortaya çıkıyor. Yılın ilk dokuz ayında beyan edilen gelirler, bu yöndeki görüşleri teyit eden nitelikte.

Serbest meslek karşılığı ödemeler, müteahhitlerin hak edişleri, mevduat faizi, repo gibi çeşitli gelir unsurlarından alınan Gelir Vergisi'nin toplamı, ücretlilere yetişemedi. Gelir Vergisi alınan 18 gelir unsuruna yılın dokuz aylık döneminde 28,9 milyar YTL vergi tahakkuk ettirildi.

Gelir Vergisi'nin yüzde 53,3'lük bölümünü tek başına karşılayan işçi ve memurların, daha maaşlarını almadan devlete ödedikleri Gelir Vergisi tutarı 15,4 milyar YTL'yi aştı. Buna karşılık diğer 17 gelir unsurundan kesilen toplam Gelir Vergisi 13,5 milyar yeni lirada kaldı.

Birikimlerini bankada değerlendirenlerden ise aynı dönemde 3,5 milyar yeni liralık Gelir Vergisi kesintisi yapıldı. Çalışanların maaşlarından kesilen Gelir Vergisi'nde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7'lik bir artış sağlandı. İşçi ve memurlar, maaş ve ücretlerinden her ay ortalama 1,7 milyar YTL, her gün de 6,3 milyon YTL Gelir Vergisi ödemiş oldu. Diğer 17 gelir unsuru arasında ilk sırayı ise mevduat faizi elde edenler aldı.

Birikimlerini bankada değerlendirenlerden, 9 aylık dönemde 3,5 milyar yeni lira Gelir Vergisi kesintisi yapıldı. Böylece mevduat faizi gelirlerinden ayda 390,7 milyon YTL, günde ise 1,4 milyon YTL vergi kesildi.

Gelir Vergisi tevkifat listesinde mevduat faizini, mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemeler izledi. Bu gruptaki mükelleflere de 1,6 milyar yeni lira vergi tahakkuk ettirildi. Bu dönemde senelere sari inşaat ve onarım işleri yapanlardan 509,9 milyon, serbest meslek işleri karşılığı yapılan ödemelerden 663,3 milyon yeni lira Gelir Vergisi kesildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber