Bu gidişle cezaevleri kapanır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2007 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Mustafa Çelik, Türkiye'de eski sisteme göre cezaevine girmesi gereken yaklaşık 5 bin kişinin, adli kontrol tedbirleriyle dışarıda denetim altında tutulduğunu belirterek, ?Bu devlet için bir Bayrampaşa, bir Metris Cezaevi kapatmaktır? dedi. Çelik, Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren bu uygulama ile kişinin işlediği suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkum olması sonucunda cezaevine girmesi yerine, toplum içerisinde gözetim ve denetim altında kalmasının sağladığını söyledi.

HAPİS CEZASINA ALTERNATİF

Bu sistemde, üst sınırı 3 yıl ve daha az süreli hapis cezalarında tutuklamaya alternatif olarak ?adli kontrol? uygulandığını belirten Mustafa Çelik, kişiye yurt dışına çıkmamak, belirli günlerde belirli yerlere imza atmak gibi yükümlülükler getiril-diğini kaydetti. Çelik, ?Yaklaşık 5 bin kişi adli kontrol tedbirleriyle denetim altında tutu- luyor. Cezaevinde bir kişinin günlük maliyeti yaklaşık 30 YTL'dir. İnfaz şeklinin kamu yararına hizmet olması halinde bu maliyet kişi başına 19 YTL'ye kadar düşüyor? dedi.

Avrupa'daki uygulama başarılı

Mustafa Çeelik, kamu hizmeti cezalarının İngiltere'deki başarı oranının yüzde 85, Hollanda'daki başarı oranının ise yüzde 76 olduğuna dikkat çekti Sistemin daha çok kişiyi kapsayabilmesi için cezaların üst sınırının 6 yıla çıkarılmasının gerektiğini belirten Çelik, hakim ve savcılardan da sisteme destek vermelerini istedi. Çelik, ?Böylece ceza- evlerinin yükü de hafifleyecektir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber