İşte uzmanından ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenler...

Haber Giriş : 10 Aralık 2007 22:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Son dönemde sayıları hızla artan ve ancak satış yapabildikleri ölçüde ilerleyebilen inşaatların tüketiciyi zorlayabileceğini belirten Koray İnşaat Genel Müdürü Şamil Çapar, ?Tavsiyem bitmiş inşaattan ev alınması? dedi.

İnşaat sektörü, son bir yıl içinde hızından bir miktar yitirdi. Proje bazlı satışlar sürse de performansın 2005 ve 2006 yıllarında yaşanan büyük patlamanın oldukça uzağında olduğunu söylemek mümkün. Faizlerin düşmesiyle birlikte başlayan, ancak geçen yılın Nisan ayından itibaren duraklayan konut piyasasındaki hareketlilik, Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine başlamasının ardından yeniden canlanma sinyalleri veriyor.

UZMANINDAN ÖNERİLER

Ancak, uzmanlar bundan sonra yapılacak konut alımlarında proje tercihinin öne çıkacağını, maketten satış döneminin ise sona ermesi gerektiğini ifade ediyor. Gazeteport'un sorularını yanıtlayan Koray İnşaat Genel Müdürü Şamil Çapar, konut almak isteyenler için kritik olabilecek noktalara dikkat çekti.

İNŞAAT BİTTİKTEN SONRA ALIN

Şamil Çapar, konut almak isteyenlere öncelikli olarak maket üzerinden konut satın almak yerine inşaat bittikten sonra satın alınması gerektiğini ve kendilerinin de bunu istediklerini belirtti.

VADELERE DİKKAT EDİLMELİ

Çapar, konut alımında bir diğer önemli unsur olan konut kredisi vadelerinin ise doğru seçilmesi gerektiğini söyledi. Kişinin aylık geliriyle vade arasındaki uyumsuzluğun sorun yaratabileceğini vurgulayan Çapar, ?Türkiye geneline bakıldığında vadeler 40-50-60 ay gibi değişiyor. Bu değişim şehirler bazında da kendini gösterebilir, Bursa ile İstanbul'a bile farklı ölçeklerde bakılması gerekir? dedi.

YÜZDE 40 PEŞİN EN SAĞLIKLISI

Çapar, sağlıklı bir konut alımı ve bunun finansmanı için peşinatın önemine de dikkat çekti. Faiz oranlarına bakıldığında konut fiyatının yüzde 40'nın peşin ödenmesinin en sağlıklı yöntem olduğunu ifade eden Çapar, ?Faiz ödemesini düşük tutabilmek için en uygun vade ise 48 ay? dedi.

"MARKALI PROJE

TERCİH EDİN"

İnşaat sektörünün performansını da değerlendiren Şamil Çapar, ?2005 ile karşılaştırdığınız da şimdiki süreç çokta kötü görünüyor. 2006 yılı ile karşılaştırdığınızda hemen hemen başa baş durumda devam eden bir sektör gözlemleyebiliriz. Ama 2008 herkes için ciddi bir merak konusu olmaya başladı.? dedi.

Çapar, ?Hiç beklenmedik bir zamanda eşik altı konut kredilerinde durum karışmaz, ABD'de başkanlık seçimlerinden sonra denge devam ederse 2008 senesi için bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat için olumlu bir dönem beklediklerini söyledi.

GARANTİYE DİKKAT

?2005 senesinde yaşanan çılgınca denebilecek ve bir daha yaşayıp yaşayamayacağımızı bilmediğimiz bir süreçle değerlendirme yapıyoruz? diyen Şamil Çapar, konut sahibi olmak isteyenler için önemli bir diğer konunun ise kullanılan malzemeler olduğunu savundu.

Çapar, konut inşa ederken kullanılan bütün malzemelerin garanti belgeleri olmak zorunda olması gerektiğini aktardı. Garanti belgesi sisteminin müşteri sözleşmesini imzaladığı aşamada konutu teslim tarihinden başlayarak geçerli olarak başlaması gerektiğini belirten Çapar, müşteriye ince inşaat imalatlarından bitiş imalatlarına kadar tüm garanti belgelerinin projenin sonunda teslim edilmesi gerektiğini savundu.

Genelde yaşanan sorunların müteahhit firmaların garanti süresini ev tesliminde değil, şantiye intikalinde başlatması olduğunu söyleyen Çapar, bu konuda yatırımcının dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber