YÖK'e özgürlükçü başkan

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Aralık 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunun merakla beklediği Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni başkanı dün belli oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'sosyolog, liberal ve özgürlükçü' kimliğiyle tanınan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı YÖK başkanı olarak atadı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Özcan tercihi YÖK'te yeni bir dönemin işareti olarak değerlendiriliyor. Özcan'ın yükseköğretimde önemli yeniliklere imza atması bekleniyor. Öğrenciler arasında şakalarıyla bilinen, pipo ve kahve seven YÖK Başkanı, 1,5 yaşındaki çocuğuyla derse girecek kadar rahat.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı tanıyan akademisyenler atamayı olumlu değerlendiriyor. Özcan'ı 'Görüntüden çok fikirlere önem verir' diye tarif eden akademisyenler, "İdeolojik yaklaşımı yok. Bilimsel yönü çok kuvvetli ve bilim dünyasında aktif biri." diyor. Özcan'ın eşi Doç. Dr. Kıvılcım Metin, Bilkent Üniversitesi'nde çalışıyor. Özcan'ı ilk kutlayanlardan olan TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Özcan'ı 'Çok değerli bir bilim adamı' diye niteliyor.

YÖK ve üniversite denilince ilk akla gelen başörtüsü sorununa Özcan'ın bakışı ise 11 Eylül 2007'de basına yansımıştı. Sabah Gazetesi'ne, 'Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz' diyen Tarhan Erdem'in analizini yorumlayan Ziya Özcan, türbana bakışını şöyle ifade etmişti: "Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bununla uğraşmak zorunda kalmayız."

Prof. Dr. Özcan, öğrenci olaylarına sık sık sahne olan ODTÜ'de terörle mücadele başta olmak üzere çeşitli konularda polisle işbirliği yapma kararı alınmasında etkili olmuştu. Prof. Dr. Özcan, ODTÜ Kampusü'nde konuşlandırılacak 'Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi'nin çalışmalarına, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile birlikte başkanlık yaptı.

Eski öğrencileri, ODTÜ'nün öğrenci forsunda yeni YÖK başkanını şöyle tarif ediyor: "Chicago doktoralı müthiş muhabbet insan, pipo içicisi... İlk dersine gelenler yedikleri naif küfürlere anlam veremezler. Ama küfür yedikçe daha çok severler. Bizzat Yusuf hoca bana at sineği, öküz herif desin diye yanına gidenleri bilirim (ben).... Öğrencilerini çok tutar, hem de hiç ayrım yapmaksızın. Cumhurbaşkanı olsa az gelir diye hakkında muhabbet edilir.... Türkiye'de akademide adam gibi bir adam arıyorsanız hiç aramayın boşuna, Yusuf Ziya Özcan'ın yanına gidin... İdeolojik olarak zıt kutuplarda olmamıza rağmen ideolojinin insan ilişkilerinin samimiyet ekseninde hiçbir öneminin olmadığını göstermiş kişidir kendisi."

SÜLEYMAN KURT-İBRAHİM ASALIOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber