Silahların gölgesinde eğitim mücadelesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2007 10:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Muş'un Bulanık ilçesinin Dokuzpınar köyüne bağlı Şeyh Mirze ve Yusuf mezralarındaki öğrenciler, her gün 3 kilometre yürüyerek silahlı korumalar eşliğinde okula gidip geliyor.

20 hane ve 160 nüfuslu Şeyh Mirze ile 23 hane 200 nüfuslu Yusuf mezrasındaki öğrenciler, eğitimlerini Dokuzpınar Köyü İlköğretim Okulu'nda sürdürüyor. Köylüler kış mevsiminin ağır şartları altında okula gidip gelen çocuklarını yolda karşılaşacakları hayvanların tehdidine karşı silahlarla koruyor. Mezralarda ikamet eden vatandaşlardan her gün iki kişi nöbetleşe olarak 35 öğrenciyi okula götürüyor. Öğrencileri okula götüren köylüler, 3 kilometrelik yolda çocuklarını yırtıcı hayvanlara karşı av tüfekleri

ile koruyor. Büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden köylüler, tek isteklerinin çocuklarının taşımalı eğitim sistemi ile okula götürülmesi olduğunu söyledi. Nimet Saatçi isimli veli çocuklarını okula götürürken büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade ederek, "Mezralara okul yapılmasını talep etmiyoruz ancak çocuklarımızın okula taşımalı sistem ile götürülüp getirilmesini istiyoruz. Bunun için yetkili kurumların desteğini bekliyoruz. Her gün veliler tarafından okula götürülen öğrenciler özellikle

kar kalınlığının fazla olduğu dönemlerde büyük güçlüklerle karşılaşıyor" dedi.

Soğuk ve karlı günlerde birinci sınıf öğrencilerinin okula gidemediğini ve derslerinden geri kaldığını belirten Abdurrahman Taylan ise, "Kış mevsiminde çocuklar okula güvenli bir şekilde gitsin diye veliler silahlarla çocuklara eşlik ediyor. Kışın yırtıcı hayvanlar çok tehlikeli oluyor. Çocuklarımız sabah 07.00'de okula gidip öğleden sonra 16.00'da evlerine dönüyor. Bir araç tahsisi edilmesi halinde çocuklarımız daha güvenli ve soğukta üşümeden okula gidip gelecek" şeklinde konuştu.

Büyük zorluklarla eğitimlerini sürdürdüklerini dile getiren öğrenciler, mezralarında taşımalı eğitim sistemi istediklerini söyleyerek, "Her gün 3 kilometre gidip 3 kilometre geliyoruz. Günde 6 kilometre yol kat ediyoruz. Kar ve soğuk havada yürümek çok zor ama okumak için mecburen zorluklara katlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber