Yazıcıoğlu'dan öğretmenler için kanun teklifi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Aralık 2007 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

BBP LİDERİ YAZICIOĞLU ÖĞRETMENLER İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

5204 sayılı kanun ve 1739 sayılı Milli eğitim Temel Kanununun 43. maddesine eklenen fıkralarla yapılan değişikliğin, öğretmenlerin aleyhine olduğunu belirten Yazıcıoğlu, bu sebeple hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Öğretmenlik mesleğinin adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç kariyer basamağına ayrıldığını ve her kariyer basamağı için ayrı sınav uygulaması ve adaylık dönemi sonrası kariyer basamakları için kontenjan getirildiğini anımsatan BBP Lideri Yazıcıoğlu, kariyer basamaklarına sahip diğer kamu kuruluşlarında böyle bir uygulama olmadığına işaret etti.

Yazıcıoğlu, ?Hem kontenjan sınırlaması hem de her bir kariyer basamağı için ayrı sınava tâbi olmaları, öğretmenler aleyhine bir durum arz ettiğinden kanun değişiklik teklifi hazırladım? dedi.

Yazıcıoğlu'nun kanun teklifi metni ektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Mille Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığım kanun teklifi ektedir.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

Muhsin YAZICIOĞLU

BBP Genel Başkanı

Sivas Milletvekili

GENEL GEREKÇE

30.06.2004 tarihinde 5204 sayılı kanunu ile 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 43 üncü maddesine eklenen fıkralar ile değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişikliklerle, öğretmenlik mesleği; adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılmıştır. Bu düzenleme ile öğretmenlik mesleği adaylık döneminden başlamak üzere sınavlarla basamaklandırılarak birbirinden ayrılmış her bir kariyer basamağına ayrı sınav uygulaması ve adaylık dönemi sonrası kariyer basamakları için kontenjan getirilmiştir.

Kariyer basamaklarına sahip diğer kamu kuruluşlarında her bir kariyer basamağında ilerlemeye sınav şartı bulunmamaktadır. Gerek Türk Silahlı Kuvvetlerinde, gerekse İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğünde, kariyer basamaklarının her bir kariyer basamağında yükselmeye ayrı ayrı sınav uygulaması bulunmamaktadır.

Sözü geçen durum öğretmenler için hem kontenjan sınırlaması hem de her bir kariyer basamağı için ayrı sınava tâbi olmaları, öğretmenler aleyhine bir durum arz ettiğinden kanun değişiklik teklifimin bu gerekçeler ile kabulünü arz ederim.

MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU VE DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43 üncü maddesinin;

A) 4 üncü fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Öğretmenlik mesleği; adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır. Adaylık dönemini başarıyla tamamlayanlar mesleğe öğretmen olarak atanırlar. Mesleğinde 10 yılını dolduran sicili (iş başarımı) iyi veya çok iyi olan, disiplin cezası almamış veya yasalarla belirlenen sürelerin sonunda silinmiş bulunan öğretmenler uzman öğretmen olarak atanırlar.

B) 5 inci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Başöğretmenliğe yükselmede kıdem, eğitim (hizmet içi eğitim, lisansüstü eğitim), etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) puanları ile sınav sonuçları esas alınır. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının %10'unu kıdem, %20'sini eğitim, %10'unu etkinlikler, %10'unu sicil (iş başarımı) ve %50'sini de sınav puanı oluşturur.

C) 6 ıncı fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Kariyer basamaklarında yükselecekler değerlendirme puanlarına göre başarı sıralamasına alınır. Değerlendirmeye alınmak için sınav puanının en az %50 sini almış olmak aranır.

D) 8 inci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Alanında ya da eğitim bilimleri alanında doktora öğrenimini tamamlamış olan öğretmenlerden başöğretmenlik için sınav şartı aranmaz. Bu durumda olan öğretmenler kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) ölçütlerine göre değerlendirilir.

E) 9 uncu fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Uzman öğretmenliğe atanacaklarda aranacak sicil (iş başarımı) ve disiplin cezası durumları ile alanında yada eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlarda aranacak en az çalışma süreleri ile başöğretmenliğe yükseleceklerin gireceği sınav, sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi, hizmet içi eğitim, her bir değerlendirme ölçütüne ilişkin hususlar ve puan değerleri, alanında ya da eğitim bilimleri alanında doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan başöğretmenlik için aranacak kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) şartları ve puan değerleri, branşlar temelindeki başöğretmenlik sayıları, yükselmeye ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

F) 10 uncu fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

Toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde, başöğretmen oranı %15 dir. Bakanlar Kurulu bu oranları bir katına kadar yükseltmeye yetkilidir.

MADDE 2 ? 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 inci maddesinin ?II- Tazminatlar? kısmının ?B- Eğitim, Öğretim Tazminatı? bölümünün birinci fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen fıkranın (b) bendi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

b) Uzman öğretmen unvanını kazanmış olanlara %30'una

MADDE 3- Bu kanunun 2 inci maddesi 1/1/2007 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43 üncü maddesinin;

A) 4 üncü fıkrasında yapılan değişiklikle; Ülkemizin, çocuklarımızın eğitimini üstlenmiş olan öğretmenlerimizin her şartta çekmiş oldukları sıkıntı ve zorluklar bilinmekte ve takdir edilmektedir. Tek düşüncesi çocuklarımızı yetiştirmek olan öğretmenlerimizin arasına bu tür kariyer ayrımları koymak esasen yanlıştır. Ancak madem bu kariyer ayrımı konmuştur o halde en azından uzman öğretmenliğe atanmalarında öğretmenlerimizin sınav ve benzeri şartların kaldırılması çalışma yılı esas alınması yeterli olacaktır. 10 senesini dolduranlar öğretmenler, uzman öğretmenliğe atanmış olacaktır.

B) 5 inci fıkrasında yapılan değişiklikle; 4 üncü fıkradaki değişiklikle uzman öğretmenliğe geçişte sınav ve diğer şartlar kaldırılmış olduğundan dolayı 5 inci fıkradaki değişiklikle sadece başöğretmen olabilmek için sınav ve diğer şartlar getirilmiş olmaktadır.

C) 6 ıncı fıkrasında yapılan değişiklikle; Yapılan değerlendirme sınavından alınan tam puanın %50 si alınmıştır. Bu sayede öğretmenlerin teorik bir sınavdaki başarısından çok eğitim ve öğretim alanındaki göstermiş olduğu performans ve yeteneği esas alınmış olmaktadır.

D) 8 inci fıkrasında yapılan değişiklikle; uzman öğretmenlik 4 üncü fıkra ile kaldırıldığı için sadece başöğretmenlik için alanında ya da eğitim bilimleri alanında doktora yapanlarda sınav şartı kaldırılmıştır.

E) 9 uncu fıkrada yapılan değişiklikle; Uzman öğretmenliğe atanacak öğretmenlerde sınav şartı kaldırılmış ve sicil (iş başarımı), disiplin cezası durumları ve başöğretmenliğe geçmek isteyen öğretmenler için alanında ya da eğitim bilimleri alanında doktora yapanlarda sınav şartı kaldırılmış, diğer şartlar için ve doktora yapmayanlarda sınav ve diğer şartlar için yönetmelik düzenlenmesi durumu getirilmiştir.

F) 10 uncu fıkrada yapılan değişiklikle; Bu yasanın uygulama sürecinde başöğretmenliğe atanan öğretmenlerin uzun süre emekli olmamaları halinde bu kadroda boşalma olmayacaktır. Budurumda bu kadro boşalmadığı için alttan gelen öğretmenler başöğretmenliğe atanamayacaktır. Başöğretmenlik kadrosunda tıkanıklık yaşanacaktır. Bu sebeple toplam serbest öğretmen kadro sayısının içinde başöğretmen oranı %10'dan %15'e çıkarılmış olmaktadır.

MADDE 2 ? Başöğretmenlerde eğitim öğretim tazminat oranı %40'dır. Uzman öğretmen ile başöğretmen arasındaki farkın uçuruma dönüşmemesi için bu madde ile uzman öğretmenlere ek olarak verilen %20'lik eğitim öğretim tazminatı artışı %30'a çıkarılmıştır.

MADDE 3 ? Bu madde yürürlülük maddesidir.

MADDE 4 ? Bu madde yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber