Memurlar yüzde 5 de YTL zammı istiyor...

Haber Giriş : 09 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, paradan 6 sıfır atılmasının enflasyonist bir baskı yaratacağını savunarak, memur maaşlarına yüzde 5'lik YTL zammı da yapılmasını istedi.

Akyıldız, 15 Eylül'de başlayacak toplu görüşmeler öncesinde görüşlerini almak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle biraraya geldi. Akyıldız, 2 milyon 460 bin kamu çalışanı ve 2 milyona yakın memur emeklisinin mali ve sosyal haklarıyla ilgili olarak ülke şartlarını da dikkate alarak taleplerini olgunlaştırmak istediklerini söyledi. AB'ye uyum çerçevesinde Anayasa'nın 90'ıncı maddesinde yaplan değişiklikle toplu sözleşme hakkının gündeme geldiğini savunan Akyıldız, "bu nedenle toplu görüşme masasının bu yıl toplu sözleşme masası olacağını" söyledi.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 820 MİLYON OLSUN

En düşük memur maaşının 490 milyon en yüksek maaşın da 3 milyar lira düzeyinde olduğunu anımsatan Akyıldız, aradaki makasın daha da açılmaması için yüzdelik artışlara karşı olduklarını kaydetti. Akyıldız, öncelikle Uzlaştırma Kurulu kararlarından doğan kayıpların taban aylıklara yansıtılmasıyla en düşük memur maaşının 820 milyon liraya çıkarılması gerektiğini ifade etti. Akyıldız, bunun üzerine yüzdelik artışlar olabileceği gibi seyyanen bir artış ya da düşük ücretliye yüksek, yüksek ücretliye de düşük zam yapılabileceğini ifade etti.

Akyıldız, kamu çalışanlarının maaşlarına yapılacak zam konusunda Türk Lirasından 6 sıfır atılmasının da gözönünde bulundurulması gerektiğini kaydetti. Akyıldız, bunun ülkede enflasyonist bir baskı yaratacağını savunarak, bunun için memur maaşlarına yüzde 5', geçen yıllardan kaynaklanan kayıpları için yüzde 12.7, enflasyon dolayısıyla yüzde 10, büyüme payı olarak yüzde 12.4 zam yapılmasını istediklerini ifade etti. Akyıldız, taban aylığa yapılacak zammın ardından yapılacak artışın, hükümetle yapılacak pazarlık sonrasında belirlenmesinden yana olduklarını da kaydetti.

"AKP HARAM SİYASET YAPIYOR"

Akyıldız, kamu çalışanları ve emeklilerin haklarının alınması için yürütülecek görüşmelerde toplumda gerginlik yaratılmasını istemediklerini, ancak bu konuda hükümetin de sorumluluğu bulunduğunu belirterek, olası bir gerginliğin sorumlusunun siyasi irade olacağını savundu.

Akyıldız, Hükümetin sosyal yönü ağırlıklı 3 yıllık bir programdan bahsederken, kamu çalışanlarına yapılacak maaş artışlarına engel olarak ülkedeki yüksek işsizlik oranlarını gösterdiğini ileri sürdü. İşsizliğin yatırımlarla çözülebileceğini ifade eden Akyıldız, "Bu siyasi irade kamu çalışanlarına ve emekçilerine 2005 yılında vereceği yaklaşık 5 katrilyonla işsizlik sorununu çözecekse biz o parayı istemiyoruz" dedi. Akyıldız, bunun kamu çalışanlarına yapılacak zammın düşük tutulması için bir malzeme olarak kullanılması durumunda ise hükümete "Devlet doğru söyler" sözünü anımsattı. Akyıldız, "Çünkü devletin yalan söylediği görülmemiştir. Yalan ve haram politikalarla siyaset yapılması doğru değildir. Ama 59'uncu hukümet ve AKP haram siyaset yapmaktadır" dedi.

GSMH'DEN PAYIMIZA DÜŞENİ İSTİYORUZ

Akyıldız, kamu çalışanlarının hiçkimsenin hakkını değil, GSMH'den payına düşeni talep ettiğini söyledi. Hükümetin ise ülkenin içinde bulunduğu yüksek borçları gerekçe göstererek herkesin fedakarlık yapmasını istediğini ifade eden

Akyıldız, "Ülkenin borcu kamu çalışanlarının tavır ve davranışlarıyla eylem ve söylemlerle ortaya çıkmış değildir. Ülkenin borcu ülkenin iyi yönetilmemesinden, alınan kredilerin doğru yerlerde kullanılmamasından adeta iş çevrelerine peşkeş çekilmesinden kaynaklanmaktadır" dedi. Dışardan alınan kredilerin büyük çoğunluğunun batık bankaların kurtarılmasında kullandığını savunan Akyıldız, "O halde müsebbibi olmadığımız bir borcun faturasını yıllardır bize ödettiren siyasi irade buna artık dur demek zorundadır" dedi. Akyıldız, ülkenin borcunun toplum kesimleri tarafından adil paylaşılması durumunda ise kamu çalışanlarının üzerine düşen yükü paylaşabileceğini söyledi.

Akyıldız, toplu görüşme masasına 3 konfederasyonun birlikte oturmasının hükümet tarafından malzeme olarak kullanılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, hükümete ortak bir talep sunmak için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Akyıldız, taleplerinin karşılanmaması durumunda tavırlarını farklı şekillerde ortaya koyabileceklerini, ancak bunların birbirini tamamlayan etkinlikler olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber