Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2007 15:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Anıl Güngör, çocuklarda konuşma ve yürümenin gecikmesi, sakarlık gibi sorunlara yol açabilen orta kulak iltihabına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çocukluk çağlarında gelişmekte olan bağışıklık sisteminin yetersiz kalması sebebiyle orta kulak iltihabı oluştuğunu belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doktor Anıl Güngör, tedaviye başvurulmadığı takdirde kalıcı işitme kaybı, kulak zarında ve orta kulakta düzeltilmesi zor hasarların oluşabileceğini vurguladı. Bakteri ve virüslerin, damlacık enfeksiyonu yoluyla olduğu gibi östaki borusu yoluyla da orta kulağa ulaşabileceğini belirten uzmanlar, bunun sonucunda iltihap sıvısının toplandığını ifade etti.

Orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde veya art arda tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda orta kulaktaki sıvı birikiminin sürekli hale gelebileceğine dikkat çeken KBB Uzmanı Anıl Güngör, "Çocuklarda östaki borusu fonksiyonu erişkinlerde olduğundan daha yavaş ve daha yetersizdir. Östaki borusunun şekli, eğimi ve boyu erişkinlerden çok farklıdır. Östaki borusu ya yetersiz açılmakta ya da sıklıkla gerektiğinde kapanmamaktadır. Östaki borusunun bu uygun olmayan fonksiyonu, çocuklarda geniz eti iltihaplanmalarında ve büyümelerinde daha da bozulur.

Alerji, sinüzit, sigara dumanına maruz kalma da sıklıkla östaki tüpü fonksiyonunun bozulmasına sebep olur. Bu durumun sürekli olması halinde orta kulaktaki iltihabi sıvı kalıcı hale gelir, koyulaşır ve zamk kıvamına erişebilir. Bu sıvı metabolik aktivite sonucu ortaya çıkan yan ürünler sebebiyle uzun dönemde kulak zarına, orta ve iç kulağa zarar verebilir" dedi.

Sıvının varlığının işitmede yüzde 30'a varan kayıplara yol açtığını bildiren Güngör, "Bu sıvıda protein ve şeker olduğundan orta kulakta mikropların üremesini, dolayısıyla da sık sık yeni orta kulak iltihaplarının gelişmesini kolaylaştırır. Orta kulak iltihaplarının çoğu, çocuğun son 10 gün içinde geçirdiği bir soğuk algınlığını takiben gelişir. Çok küçük yaştaki çocuklar kendilerini ve ağrılarını tam ifade edemediği için ebeveynlerin dikkatli olması gerekir. 6 ay ile 6 yaş arasındaki çocukların çoğu bir veya birkaç kere orta kulak iltihabı geçirir. Ebeveyn bilinçli olursa çocuğun davranışlarından, rahatsızlığının ne olduğunu anlayabilir.

Eğer çocuğunuzda sürekli kulak çekiştirme ve kaşıma, huzursuz davranışlar, iştah azalması ve uyku düzeninde değişiklik, kulak akıntısı, işitme güçlüğü, yüksek ateş gibi belirtiler varsa mutlaka bir uzmana gösterin. Uzun süreli durumlarda denge bozuklukları, sık sık düşme, çarpma, sakarlık, yürümede ve konuşmada gecikme, çocuğun konuşmalarının anlaşılamaması gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber