Eşinden izin almayan kefil olamayacak

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 başında Meclis'e gelecek olan yeni Borçlar Kanunu Tasarısı önemli düzenlemeler getiriyor. Artık kefil olmak için eşten izin zorunlu olacak. Ayrıca kumar borcunun ödenmediği takdirde devlete geçmesi, işyerinde cinsel tacize işveren sorumluluğu getirilmesi gibi maddeler de var

Yeni yılda Meclis gündemine gelecek olan Borçlar Kanunu tasarısı önemli değişiklikler getiriyor. Taslakla gelen bir düzenleme de belli istisnalar dışında, eşin iznini almayanlar kefil olamayacak. Böylece hatır için kefil olan milyonlarca kişiye bir anlamda sınırlama getirilmiş oluyor. Geçen dönem hazırlanan ancak erken seçim nedeniyle üzerinde durulamayan tasarı ile mevcut yasada hukuki açıdan güçlü olmayanları zayıf durumdan kurtaracak düzenlemeler yapılıyor. Kiracıların elini güçlendiren tasarı tasarı manevi tazminat davalarında da zayıftan yana. Mevcut yasa sıfatı, makamı ve ekonomik durumu göz önüne alarak tazminat ödenmesine karar veriyordu. İşte yeni tasarının getirdikleri:

Kiracı sözleşmesini en fazla 15 yıl uzatabilecek

KEFİLLİK İÇİN EŞİN İZNİ ŞART: Hatır için kefil olan milyonlarca insanı zor durumda bırakan kefalet sözleşmesine sınırlama geliyor. Eşin rızası alınmadan kimseye kefil olunamayacak ve ev değiştirilemeyecek. Kefalet sözleşmesinde kefilin sorumlu olduğu azami miktar belirtilecek. Kefalet tarihini ve yükümlülüğünü el yazısıyla yazmazsa o sözleşme geçersiz olacak.

ZAMANAŞIMI UZUYOR: Mevcut yasada, bir kişinin haksız fiili nedeniyle açılacak manevi ve maddi tazminat davalarında zamanaşımı süresi l yıl. Bu süre 2 yıla çıkarılacak.

KUMAR BORCU DEVLETE: Kumar borcu alıcıya değil devlete geçecek. Hukuka ve ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi için verilen şey geri istenemeyecek. Ancak öncekinden farklı olarak hakim bunun devlete mal edilmesine karar verebilecek.

SÖZLEŞMELERDE KORUMA: Genel işlem koşulları başlığıyla özellikle bankalarla yapılan kredi kartları sözleşmeleri, taksitle satış sözleşmeleri, sigorta sözleşmeleri ve her türlü abonelik sözleşmelerinde tüketicinin korunmasına yönelik hükümler getiriliyor. Yaptığınız herhangi bir sözleşmeyle ilgili olarak sizden kaynaklanmayan ve sözleşme sırasında öngörülemeyen nedenlerle sözleşme koşullarını yerine getirmeniz olanaksız hale gelirse sözleşmenin, yeni koşullara göre düzenlenmesini isteme veya sözleşmeden vazgeçme hakkınız olacak.

E-İMZA YASALLAŞIYOR: Güvenli elektronik imza da el yazısıyla atılan ıslak imzayla aynı hukuki sonuçları doğuracak.

TACİZİ SORUMLULUĞU: İşverenler, işyerinde çalışanlarının cinsel tacize uğramaması için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak. Her türlü işte çalışanlar yasal güvenceler elde edecek.

KİRALAR ÜFE'YE GÖRE: Kira artışı üretici fiyatları endeksindeki artış oranını geçmeyecek. Kiracının vereceği güvence bedeli 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Kira sözleşmelerinde kira bedelleri dışında kiracı aleyhine değişiklik yapılamayacak. Kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde sözleşme cezası ödeneceğine ve sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz olacak. Kira bedeli yabancı para olarak belirlendiyse 5 yıl boyunca kiraya hiç zam yapılamayacak.

ÖLEN KİRACI YAKINI: Ölen kiracının aynı meslek ve sanatı yürüten ortakları, çalışanları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, kira sözleşmesini sürdürebilecekler.

KİRACIYA 15 YIL SINIRI: Kiracınız kirasını ödüyorsa ve siz de ihtiyacınızı kanıtlayamazsanız kiracınızı tahliye imkanınız yok. Yeni tasarı, bu duruma bir çözüm getiriyor. Kira sözleşmesi en fazla 15 yıl uzatılabilecek. Kira ödenmemesi halinde yıllık kiranın toplu ödeneceğine ilişkin anlaşmalar geçersiz sayılacak.

ESKİ VE YENİ KİRACI: Eski kiracı ayrılırken düzenlenecek tutanak yeni kiracıya verilecek. Kiracı evine şekilde aldığına yönelik delil sahibi olacak. Eski kiracının kira bedeli, yeni kiracıya da söylenecek. Kiracı, ayıbın öğrenilmesinden, giderileceği tarihe kadar, evin kullanımındaki sıkıntılar nedeniyle indirimli kira ödeyebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber