'Yıpranma payında' uzlaşma sağlanamadı

Haber Giriş : 28 Aralık 2007 16:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda, yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıdaki, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında ?yıpranma payını? kaldıran madde üzerinde uzlaşma sağlanamadı.

TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu, ?Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören? tasarı AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan başkanlığında toplanarak maddelerin görüşmesine devam etti. Komisyon toplantısına SSK temsilcileri Maliye Bakanlığı temsilcileri de katıldı.

Edinilen bilgilere göre, toplantıda zaman zaman AKP ve muhalefet partili milletvekilleri arasında bazı iş kollarında ?yıpranma payını? kaldıran madde üzerinde tartışma yaşandı.

-YIPRANMAYI KALDIRMANIN MANTIĞI YOK -

DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, gazeteci, gemi adamları, matbaa çalışanları, infaz koruma memurları gibi bazı iş kollarında yıpranma payının kaldırılmasının, hukuki bir mantığının bulunmadığını söyledi.

-ESKİ UYGULAMA DEVAM ETSİN-

Komisyon üyesi CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu ise değişiklik yapılmayarak, eski uygulamanın devam etmesini istedi. Aslanoğlu, ?Değişiklik mutlaka yapılacaksa, hiç olmazsa, bu yasa yürürlüğe girmeden önce çalışanların yıpranma hakları korunsun? dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, bazı meslek gruplarında yıpranma payının çıkartılmasının gerekçesini sordu. SSK temsilcileri, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında yıpranma payının kaldırılmasına gerekçe olarak, teknolojik gelişmeleri gösterdi.

-GASP EDİLİYOR-

MHP'li Kalaycı, fiili hizmet süreleriyle ilgili Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunundaki düzenlemenin korunması gerektiğini, teknolojideki gelişmeler dikkate alınarak mevcut listede yer almayan ağır şartlarda çalışan meslek gruplarının olduğunu ve bunların da ilave edilmesi gerektiğini söyledi. Mevcut gelişmelere göre de hangi meslek gruplarının nasıl alınacağı konusunda bir yönetmeliğin konulmasını önerdi. Kalaycı, yıpranan diğer meslek grupları için de bir sistem geliştirilsin. Gerekçe gösterilmeden bazı meslek gruplarında yıpranma hakkının kaldırılması ?gasp' anlamı taşır? dedi.

-UZLAŞMA SAĞLANAMADI-

Maddeyle ilgili yapılan uzun tartışmaların ardından, Komisyon Başkanı Özcan, herhangi bir uzlaşı sağlanmadan, fiili hizmet sürelerini düzenleyen maddeyi daha sonra görüşmeye bıraktı.

Alt Komisyonu, tasarı üzerindeki çalışmalarına 2 Ocak 2008 tarihinde kaldığı yerden devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber