İstanbul'da deniz taksi dönemi başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2007 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bireysel araç kullanan kişilerin şehir içindeki ulaşımlarını hızlandırmak amacıyla oluşturulan "Deniz Taksi Projesi" ile ilgili ihale sürecini başlattıklarını bildirdi.

Projenin tanıtımı amacıyla İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) Genel Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Topbaş, İstanbul gibi büyük metropollerin en önemli sorununun hızlı erişim olduğunu söyledi.

Göreve geldikleri günden bu yana ulaşım sorununun çözümü için birçok adım attıklarını belirten topbaş, 4 yıllık süre içinde yapılan 11 katrilyon liralık yatırımın yüzde 56'sının ulaşıma harcandığını kaydetti.

Deniz kent olan İstanbul'da denizin daha aktif kullanılması amacıyla birçok atılım yaptıklarını anlatan Topbaş, 2004 yılında 237 bin kişi deniz ulaşımını kullanırken, bugün bu sayının 407 bine çıktığını ifade etti.

Bu sayının, bu alanda alınan mesafenin ciddi bir göstergesi olduğunu vurgulayan Topbaş, şöyle konuştu:

"Bireysel araç kullanan insanlarımızı denizi de tercih edebilir hale getirebilmek için bir model geliştirdik. Üzerinde ciddi çalışmalar yaptık. Gelinen noktada 10 yolcu kapasiteli, saatte 18 deniz mili hız yapabilen, 27 iskelede ilk etapta 6 tekne ile hizmet verebilecek bir sistemin ihale sürecini başlatıyoruz. Vatandaşlarımız günün 24 saati bulundukları en yakın iskeleye deniz taksiyi isteyebilecek ve böylelikle denizi kullanabilecek.

Bu serbest ve açık bir ihale. Firmalarımızı bu hizmet için bekliyoruz.

İlk etapta 6 tekne ve 27 iskelede başlayacak bu hizmetin talebe göre gelişimine müsaade edeceğiz. İnsanlarımızı denizin doğal asfaltından da istifade ettirmiş olacağız."

8 ay sonra hizmet verecek

Deniz taksilerinin 10-12 metre boyunda ve 4-5 metre genişliğinde olacağını kaydeden Topbaş, "İstanbul'da trafiği biraz daha rahatlatmak ve erişimi biraz daha kolaylaştırmak adına bugün bu sistemin ihale startını veriyoruz" dedi.

İhale sürecinin yaklaşık 40 gün olacağını ve daha sonra ihale veren firmaların değerlendirileceğini belirten Topbaş, Türkiye'de imal edilecek teknelerin yapımının da 6 ay alacağını söyledi.

Topbaş, İstanbul halkının yaklaşık 8 ay sonra deniz taksilerle tanışacağını ifade etti.

İhale şartnamesine deniz taksi tarifesinin de konulduğunu kaydeden Topbaş, "Deniz taksinin açılışı 15 YTL olacak ve her deniz mili için 10 YTL alınacak. Gece ise açılış 20 YTL olacak ve her deniz mili için 15 YTL ödenecek" dedi.

Topbaş, bir adet deniz taksinin maliyetinin ise yaklaşık 250 bin dolar civarında olacağını bildirdi.

Kadir Topbaş, Bakırköy Ayamama Deresi'nde İSKİ'nin ıslah çalışmalarının bitmesiyle birlikte Bakırköy'den Ayamama Deresi'nin içine giren kanalın da kullanılması konusunda bir proje geliştirildiğini ifade etti.

Bu konuda araştırmaların yapıldığını belirten Topbaş, Bakırköy İskelesi'ne inen bir vatandaşın kanal teknelere binerek Ataköy ve Dünya Ticaret Merkezi'ndeki iskelelere kadar erişiminin sağlanacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber