Kiraları, üniversite öğrencileri ateşliyor

Haber Giriş : 13 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un yıllık 500 bin konut ihtiyacı olduğunu söyleyen Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, kiraların artmasında konut arzının yetersizliği kadar üniversite öğrencilerinin de etkili olduğunu söyledi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, kira fiyatlarının artmasında konut arzının yetersizliği kadar yüksek fiyatla konut kiralayan öğrencilerin de etkili olduğunu söyledi.

Konut sektöründeki gelişmelerle ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Ateş, her gün göç alan İstanbul'da her yıl 500 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

İstanbul'un üniversite bölgesi olduğunu ve her ilçesinde neredeyse bir iki üniversite bulunduğuna dikkat çeken Ateş, "3 öğrenci biraraya geldiği zaman bir ailenin veremeyeceği kirayı fazlasıyla veriyor. Kiraların bugün elmas niteliğinde olmasının sebebi bu. Konut üretilmiyor ama talebe karşısında da fiyatlar artıyor. Gerek müteahhitler, gerekse TOKİ tarafından öğrencilerin barınmasını sağlayacak küçük konutlar üretmek lazım" dedi.


Rusya'nın eskiden kendi halkına bir oda bir salon konutlar ürettiğini ve halkın bu konutlarda yıllarca bedava oturduğunu hatırlatan Ateş, artık Türkiye'nin de düşük fiyatlı konut üretme yoluna gitmesi gerektiğini söyledi.

TOKİ, elde etmiş olduğu arsaları genellikle parası olanlara hitap eden bir projelerde kullandığını savunan Ateş, "Devletin arazileri halk düzeyindeki insanlara açılırsa, onlara konut yapılırsa o zaman bu sorun kalmayacak. İstanbul'un her tarafı gecekondu. Buraya kat irtifaki kuracaksınız. Arsasını elinden alacaksın. 5 daire yapıldıysa, 1'ni gecekonducuya vereceksin, 4 daireyi de satacaksın. Çözüm zor değil ama bürokrasi birşeyi devamlı zorlaştırıyor" diye konuştu.

Anadolu illerinde konut sektöründe hareketlenme olduğunu ancak bunun arsa metrekaresinin ucuz olmasından kaynaklandığını anlatan Ateş, "Orada alt gelir grubu için konut yapılıyorsa piyasa hareketli olacaktır. Adana da göç alan bir il ama İstanbul gibi değil. Türkiye'nin her yerinden göç alıyor İstanbul ama alt gelir grubuna yeterince konut üretilemiyor" şeklinde konuştu.

Kira fiyatları konusunda ev sahiplerine baskı yapılmasının doğru olmadığını savunan ateş, yapılacak tek şeyin konut üretmek olduğunu vurğguladı. Konutta talebin fazla, arzın az olması nedeniyle fiyatların mecburen mal sahiplerinin ve bilinçsiz emlakçıların inisiyatifi doğrultusunda artttığını dile getirdi.

Krediler talebe hafif yansıdı

1998 yılından bu yana durgun olan İstanbul emlak piyasasının son bir yıldır enflasyonun aşağıya çekilmesi, bankaların faizleri düşürmesi ve insanların konut kredisine yönelmeleri ile hafif bir hareketlilik gözlendiğini bildirdi. Bu hareketliliğin geçmiş yıllara göre çok küçük rakamlar olduğunu kaydeden Ateş, şunları söyledi:

"Konut sektöründe hareketlilik olması için mutlaka ve mutlaka depreme dayanıklı konutların üretilmesi lazım. İstanbul'a uzak mesafelerde, 20-25 km uzakta büyük inşaat firmalarının yaptığı inşaatlar daha proje aşamasındayken satılıyor ama İstanbul'un içerisinde gönül rahatlığıyla alınabilecek konut yok. Şehir merkezinde yeni yapılaşma olmaması, eski yapıların güven vermemesi nedeniyle piyasada beklenen hareketlilik doğmadı."

Ateş, emlakçıların ticaret odası ve komisyoncular odasına ayrı ayrı üye olmaları nedeniyle sektörde yaşanan çiftbaşlılığın da denetim ve kontrolü zorlaştırdığını dile getirdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber