Hastaneler hazır değil, yatan hasta eczaneden ilaç almaya devam edecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yatan hastaların ilaç ve tıbbî malzemelerinin hastaneler tarafından temin edilmesini öngören düzenleme yürürlüğe girdi. Hasta ve hasta yakınlarını rahatlatması beklenen uygulamanın daha ilk günlerinde sıkıntılar baş gösterdi.

Belirlenen sürede kendi malzemesini almayan hastaneler, vatandaşı eczanelere göndermeye devam ediyor. Hastanelerin fiyatlarını düşük bulan firmaların ihalelere girmemesi, ilaç ve malzeme alımını engelliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), yatarak tedavi gören hastaların ilaçlarının hastane tarafından karşılanması uygulaması, sağlık kuruluşları hazır olmadığı gerekçesiyle üç ay ertelenmişti. 200 günlük süreye rağmen birçok hastane ihale süreçlerini tamamlayamadığı için sorunlar devam ediyor. Acil hastalar dışında malzemeleri karşılayamayan hastane yönetimleri, firmaların belirlenen fiyatlarla ihaleye girmediklerini savunuyor. Bu sorunları dikkate alan Sağlık Bakanlığı ve SGK, birtakım düzenlemelere gitti. Yayınlanan iki genelgeyle hastaların ihtiyaç duyduğu ürünler hastaneler arası hizmet alımıyla karşılanabilecek. Aynı zamanda yatan hastanın ilacı serbest eczanelerden alınmaya devam edecek.

Devlet hastanelerinde yapılamayan laboratuvar incelemelerinin üniversite hastanelerinden alınması gerekiyor. Ancak bu hastanelerden hizmet satın almanın önünde yasal engel bulunduğu için tahliller yapılamıyor. Yatan hastaların tedavisinde ciddi sıkıntılarla karşılaşmadıklarını belirten Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Tahsin Torun, ihale süreçlerinin 1,5 ayı bulması sebebiyle mağduriyetler yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Depolama ve stoklama konusunda hastane binasının yeterli olmadığını belirten Torun, "Serbest eczanelerden alımların sürmesi mağduriyetleri az da olsa hafifletecek." diyor.

Günlük hasta sayısı 2 bin 500-3 bin olan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise verilen sürede prosedürleri tamamladı. Bütün ilaç ve tahlilleri hastane içinde verdiklerini belirten Başhekim Muzaffer Yılmaz, şunları söyledi: "Hastane eczanemizden ihtiyaçları karşılıyoruz. Dahiliye hastalarının kullandığı ve ağızdan tablet şeklinde alınan ilaçları bulmakta sıkıntımız oldu."

Küçük hastanelerde sorunlar kısmen aşılmış vaziyette. İl sağlık müdürlüklerinin yaptığı toplu alımlar ve hastaneler arası malzeme teminiyle açıklar karşılanıyor. 15 uzman doktorun görev yaptığı Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Oktay Ferit şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti. "Bütün hekimlerimle bir araya gelerek kullanacağımız ortak ürünleri tespit ettik. Ona göre ihale açtık ve malzememizi temin ettik." diyen Ferit, hastanede bulunmayan ilaçlar için eczanelere göndereceklerini söyledi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tüm hazırlıklara rağmen ihale açamadı. Hastane yetkilileri, "Türkiye'deki bütün hastaneler kilitlenmiş vaziyette. Acil ihtiyaçlar dışında bir şey alamıyoruz. Hastalar mağdur." iddiasında bulunuyor. Hastanede tedavisi devam eden 3 hasta ilaç alımı için 5 gün bekleyecek.

Hastanelerde ihale furyası başladı

Yaşanan problemlerin hastayı daha fazla mağdur etmemesi için hastane yönetimleri ihale üstüne ihale açıyor. Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma ile Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, muhtelif işler için ihale açtı. Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ise 100 bin adet manyetik rezonans görüntüleme hizmeti için açtığı ihaleyi sonuçlandırdı. Etlik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, laboratuvarlarda kullanılmak üzere 24 aylık 7 grupta toplam 1 milyon 99 bin 500 test ve 8 bin adet kitlerin kit karşılığı cihaz satın alma yöntemiyle temini işini ihaleye çıkardı.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber