Diyarbakır'da patlatılan bomba 80 kilo A4

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİYARBAKIR'da dün akşam 5 kişinin öldüğü ve 68 kişinin yaralandığı bombalı saldırıda teröristlerin, subay ve astsubayları taşıyan servis otobüsü geçerken, dersane önüne park ettikleri LPG'li Lada otomobilde 80 kilo A4 plastik patlayıcıyı infilak ettirdiği saptandı. Bombalı saldırıda yaşamını yitiren 4'ü öğrenci 5 kişi gözyaşları arasında toprağa verilirken, aralarında bombanın konulduğu otomobilin sahibinin de bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Patlamanın meydan geldiği caddede yanan araçlar sabaha karşı kaldırıldı ve belediye ekipleri çevre temizliği yaparak terörün izlerini silmeye çalıştı.

Diyarbakır'ın Dağkapı Semti'nde, 7'inci Kolordu Komutanlığı'nın içinde helikopterlerin iniş kalkış yaptığı ?heliport' yer alan Levent Kışları, Kurdoğlu Askeri Lojmanları, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Adliye Sarayı, sağlık kuruluşları ile özel dershanelerin bulunduğu Yazıcıoğlu Caddesi üzerinde terör örgütü PKK'nın dün akşam saatlerinde düzenlediği bombalı saldırının ardından, olay yerinin dehşeti bu sabah günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı. Teröristlerin, caddenin en yoğun olduğu saat 16.50'de, subay ve astsubayları taşıyan sivil plakalı servis otobüsü geçerken infilak ettirdikleri bombalı aracı, 700 öğrencinin eğitim gördüğü özel dershane binasının kapısının tam karşısına park ettikleri ortaya çıktı. Patlamada büyük hasar gören ve tüm camları kırılan dersane binasının harap haldeki ön cephesi bu sabah branda ile kapatıldı.

Patlamanın ardından uzman polisler, gece boyunca olay yerinde büyük bir titizlikle inceleme yaparak delilleri tek tek topladı. Patlamanın maydana geldiği Lada marka otomobil ile askeri personeli taşıyan otobüs sabaha karşı Emniyet Müdürlüğü otoparkına çekilip incelenmeye alınırken lev alev yanan diğer araçlar da kaldırıldı.

80 KİLOLUK BOMBAYI CEP TELEFONUYLA PATLATTILAR

Bomba uzmanlarının sabaha kadar yaptığı incelemede elde edilen bulgulardan, teröristlerin Lada marka otomobile yerleştirdikleri bombayı cep telefonu düzeneğiyle uzaktan kumandayla patlattıkları belirlendi.

Teröristlerin bombalı saldırıda kullanılan otomobilde 80 kilo A4 plastik patlayıcının infilak ettirdiği saptanırken, olay yeri inceleme ekipleri topladıkları şarapnel parçaları ve diğer delilleri incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü Kriminal Laboratuarı'na gönderdi.

Patlamada yaralanan asker ve sivillarin büyük bölümünde yanıkların olduğu saptandı. Bazı yaralılarda parmak, burun ve kulak gibi uzuv kaybı bulunduğu gözlendi.

4 KİŞİ GÖZALTINDA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, bambalı saldırıyla ilgili 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Başsavcı Kavak yaptığı yazılı açıklamada olayla ilgili şu bilgileri verdi:

?Devegeçiti 16'ıncı Zırhlı Tugay Komutanlığı hizmetinde kullanılan 21 S 0835 plakalı servis otobüsünün askeri personeli lojmanlara intikali sırasında, yol kenarında park halinde bulunan 21 AS 194 plakalı kırmızı renkli 1994 Lada marka otoya yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi neticesinde ilk belirlemelere göre 4 öğrenci, 1 vatandaş olmak üzere Cengiz Kaya, Rıdvan Süer, Melek İpek, Ferhat Mutlu ve Eren Şahin isimli toplam 5 şahıs hayatını kaybetmiş, aralarında askeri personel ve öğrencilerin de bulunduğu 6'sı ağır 68 vatandaşımız çeşitli yerlerinden yaralanmış, patlamadan dolayı askeri servis aracı ile yanında park halinde bulunan 5 sivil araç tamamen yanarak kullanılamaz hale gelmiş, 25 araçta, 5 apartmanın caddeye bakan cephesinde bulunan dairelerde ve apartmanların altında faaliyet gösteren 14 işyerinde maddi hasar meydana gelmiştir.

Meydana gelen patlama olayını gerçekleştiren şahısların tespiti ve yakalanmalarına yönelik başlatılan çalışmalar neticesinde, M.G., Z.K., S.K. ve B.M isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alınmış olup, olayla ilgili olarak soruşturma ve incelemeler çok yönle olarak yürütülmektedir. Olayda yaralanan vatandaşlarımıza ve askeri personele acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.''

LADA'NIN SAHİBİ DE GÖZALTINDA

Diyarbakır'da patlamanın olduğu Lada marka otomobilin sahibinin de gözaltına alınan 4 kişi arasında bulunduğu belirtildi. Ruhsat kayıtlarından yola çıkan polis gözaltına aldığı ve adını açıklamadığı araç sahibi ilk ifadesinde otomobili iki gün önce sattığını söyledi.

Kendisinin olayla ilgisinin olmadığını söyleyen Lada otomobilin sahibi, ?Ben otomobilimi iki gün önce sattım ancak ruhsat devrini henüz yapmamıştık. Aracı alanlar mı yoksa başkası mı bombayı koydu bilemiyorum'' dedi. Polis bu ifadeler üzerine aracı satın alan kişilerin peşine düştü.

?BOMBA LPG'Lİ ARACA KONDU''

Patlatılan bombanın menşini belirlemek için teknik çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Eker, ?Bomba LPG'li bir aracın içeresinde patlatılmış. Patlamada 4'ü dershane öğrencisi, biri kamu görevlisi 5 kişi yaşamını yitirmiş. Saldırıda ölen Eren Şahin Fen Lisesi öğrencisi. Bu insanların hepsi masum. Umuyorum ve diliyorum ki bir daha bu tür bir olay gerçekleşmesin'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber