Sendikacılardan YÖK Başkanına sert tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelerin paralı hale getirilmesi yönündeki açıklamalarına eğitim sendikaları ağır tepki verdi. Sendikalar; eğitimin paralı hale getirilmemesi gerektiğini kaydederken, bu yolla üniversitelerin ticarethaneye dönüştürülmek istendiğini savundular.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın devlet üniversitelerini paralı yapmak istemesine yönelik açıklamasının kendilerini şaşırttığın söyledi. Özcan, "Bugün gelinen noktada YÖK Başkanı Özcan, üniversiteleri paralı hale getirmekten dem vuruyor. Bu hakikaten düşündürücü ve bir o kadar da tehlikeli bir söylemdir" dedi. Özcan, Üniversitelerin paralı olmasının Türkiye'de üniversite çağındaki çocukların yüzde 90'ının eğitim hakkından yararlanamaması anlamına geldiğini söyledi. Üniversitelerin önündeki yığılmanın üniversiteleri paralı hale getirmekle yapılamayacağını anlatan Özcan, "Bu uygulama ancak elit bir zümre oluşturacaktır. Ne üniversiteler ticarethane, ne üniversite idarecileri tahsildar, ne de öğrenciler müşteridir. Bu uygulamayla gençlik üniversite okuyamaz ve Türkiye cahiller ordusuna döner. Bu kez sorun çözmek bir yana, yeni ve daha büyük sorunlar yaratırsınız" diye konuştu.

EĞİTİM-İŞ: "ZATEN ÜNİVERSİTELER PARALI"

Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Başkanı Yüksel Adıbelli ise, üniversitelerin söz konusu haçlar ile ?zaten paralı' olduğunu savunarak, ?YÖK Başkanı, sanırım bir yerlerden bir şeyler duyarak konuşuyor. Şu an paralı olan vakıf üniversitelerine memur ve çiftçi çocukları gidemiyor. Artık üniversiteler tamamen ticarethaneye dönüştürülmeye çalışılıyor. YÖK Başkanı, bu şekilde sadece ?zenginler üniversiteye gitsin' diyor" dedi. Adıbelli, üniversitelerdeki harçlar parasının zaten yüksek olduğunu söylerken, birçok öğrencinin harç paralarını ödeyememesi nedeniyle okuldan atıldığına da dikkat çekti.

EĞİTİM-SEN "ÖZCAN'IN, KÜÇÜK AMERİKA HAYALİ ÜNİVERSİTELERİ BİTİRİR"

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise YÖK Başkanı Özcan'ın Küçük Amerika olma hayali bulunduğunu ve bu durumun üniversiteleri bitireceğini söyledi. Dinçer, Özcan'ın AKP'nin eğitim politikalarıyla uyumlu bir açıklama yaptığına şaşırmadığını belirtirken, "Bu açıklama eğitimin tüm alanlarında benimsenmek istenen temel politikanın özünü açıklamakta, en temel insan hakkı olan herkese eşit eğitim hakkını ortadan kaldırmayı hedefleyen bir uygulamadır. YÖK Başkanı bu açıklamasıyla, Hükümetin bu konudaki hedeflerinin yanı sıra, YÖK Strateji Raporunun ve Dünya Bankası'nın isteklerini hayata geçireceğini açıklamıştır. Prof. Özcan'ın açıklamaları Dünya Bankası'nın geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda belirttiği, ?yükseköğretim sistemi paralı hale getirilmelidir' ifadesi ile bire bir örtüşmektedirö dedi. Dinçer, Özcan'nı açıklamasını ?Küçük Amerika' hayalinin bir parçası olarak değerlendirdiğini ifade ederken, ?Çünkü Özcan'ın söylediği sistem Amerika'da ?kupon planı' olarak uygulanmaktadır. Bu uygulamaya göre öğrencilerin eğitim masrafları, devlet okullarında ya da özel okullarda karşılamak üzere, velilere belirli bir miktara denk gelen kuponların verilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bu uygulama, yüksek gelirli üst ve orta sınıflara hitap ettiği için, başta Şili olmak üzere, uygulandığı ülkelerde yükseköğretim sistemlerini piyasalaştırarak çökertmiştir. Bu uygulama, eğitimde varolan eşitsizliklerin daha da derinleşmesine neden olacaktır" diye konuştu.

YÖK Başkanı Özcan, devlet üniversitelerinde eğitimin paralı olması gerektiğini savunmuş, isteyen öğrencilere 8-10 bin YTL kredi verilebileceğini kaydetmişti. Özcan, öğrencilerin mezun olduktan sonra aldıkları krediyi taksitler halinde geri ödeyebileceğini, böylece; üniversitelerin de sağladığı gelirle kendi ayakları üzerinde durabileceğini söylemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber