Parmak boyamaktan kurtulacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 19:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabilmesi için kanun tasarısı hazırladıklarını söyledi. Tasarıya göre yurtdışındaki vatandaşlar bağımsız adaylar için oy kullanamayacak.

Cemil Çiçek, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında, mektupla, elektronik oylamayla, gümrük kapılarında ve sandık usulleriyle oy kullanabilmesine imkan verecek kanun tasarısının, Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak TBMM'ye gönderilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak TBMM'ye gönderilmesi kararlaştırılan "yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmasına" ilişkin düzenlemeler içeren yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının uzunca süre oy kullanma hakkına sahip olamadıklarını belirten Çiçek, belli bir süre önce sadece gümrük kapılarında oy kullanma imkanı elde ettiklerini, bunun da son derece düşük bir nispeti ifade ettiğini vurguladı.

60'ıncı Hükümet'in kurulur kurulmaz aldığı kararlardan bir tanesinin Türkiye'yi bu sıkıntıdan kurtarmak olduğunu ifade eden Çiçek, "Bu, hemen hemen her hükümet programında, kalkınma planlarında, seçim beyannamelerinde vardı ama gerçekleştirilemedi" dedi.

"Bağımsız adaylara oy kullanılmayacak"

Çiçek, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Ulaştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanları ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) katılımıyla çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu'nda bu konuda yapılan düzenlemenin TBMM'ye gönderilmesi kararını aldıklarını belirten Cemil Çiçek, tasarıyla birlikte Ankara İl Seçim Kurulu'na bağlı 'Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu'nın oluşturulacağını söyledi.

Çiçek, "Yurtdışında kullanılmış olan oyların değerlendirilmesi, oluşturulacak bu kurul başkanlığınca yapılacaktır. İcap ediyorsa birden fazla kurul oluşturulabilecektir. Yurtdışı seçmen kütüğü, Türk vatandaşlarının adres kayıt sistemindeki bilgilere dayalı olarak YSK tarafından belirlenecektir" dedi.

Yurtdışındaki vatandaşların milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında oy kullanabileceğini belirten Çiçek, yurtdışı seçmenlerin sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebileceklerini, bağımsızlara oy verebilme imkanlarının bulunmayacağını bildirdi.

"Parmak boyamaktan kurtulacağız"

Cemil Çiçek, yurtdışındaki seçmenlerin mektupla, elektronik oylamayla, gümrük kapılarında oy kullanma veya sandık usullerinden birisiyle oy kullanabileceklerini belirterek, "Hangi ülkede nasıl oy kullanacağına YSK, Dışişleri Bakanlığı'yla görüşerek karar verecektir. Bu yasa tasarısında mektupla oy kullanımı söz konusu olduğunda bununla ilgili bütün bilgiler kanun tasarısında derç edilmiştir" dedi.

Yurtdışında oy kullanacak vatandaşlara üç tana zarf gönderileceğini ifade eden Çiçek, zarfın dış kısmında seçmen adresinin olacağını söyledi.

Çiçek, seçim kurulu başkanı ve üyeleri ile sandık kurulu üyelerine ödenecek miktarlarla ilgili YSK'nın iki önerisinin de tasarıya alındığını belirtti.

Mükerrer oy kullanılmasını engellemek için belli bir süreden beri parmakların boyandığını hatırlatan Çiçek, "Artık Türkiye, bu sıkıntıdan da kurtulmuş olacaktır; onu da bu kanunla düzenlemiş olacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber