Fatura ödeme merkezleri güvenli değil

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hemen her mahalleye açılan fatura ödeme merkezleri, dolandırıcıların geçim kapısı oldu. Bu merkezlerin hiçbir hukuki geçerliliği yok. Verdikleri makbuzlar da geçersiz.

Fatura ödeme kuyruklarına son vermek amacıyla açılan fatura ödeme merkezleri dolandırıcılık olaylarını da beraberinde getirdi. Kamu kurum ve kuruluşları, güvenli olmadığı gerekçesiyle halkın bu şirketlere ödeme yapmasına karşı çıkıyor. Özellikle büyük şehirlerde bulunan fatura ödeme merkezlerinin sayısı 200'ü aştı. Bu merkezlerde, fatura yatırma işlemi 50 veya 75 kuruşluk komisyon ücretiyle kısa sürede yapılıyor.

ÖDEMENİZ GEREKEBİLİR!

Faturakom, FÖM gibi şirketlerden bayilik alan işletmeciler, faturaları internet üzerinden kişisel hesaplarıyla ödüyor. Bazen faturalar, merkez çalışanları tarafından elden yatırılıyor. Ardından vatandaşa faturanın ödendiğine dair belge veriliyor. Ancak bu belgenin hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Halk ile devlet kurumları arasında aracılık yapan merkezlerin İGDAŞ, İSKİ gibi kurumlarla anlaşması da yok. Bu durumda vatandaş fatura kuyruğundan kurtulsa da faturanın ödenmesinin sorumluluğundan kurtulamıyor. Çünkü merkez sahibi topladığı paralarla ortadan kaybolursa, vatandaşın elinde geçerli belge olmadığı için, faturayı yeniden ödemesi gerekiyor.

?BANKAYA TALİMAT VERİN'

Devlet kurumlarının ödeme noktalarını artırması gerektiğini belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, vatandaşları da şöyle uyardı: ?Kurumların ödeme noktalarının yetersiz olması nedeniyle vatandaşlar bu merkezleri tercih ediyor. Ancak bu yöntem güvenli değil. Ya faturanızı kendiniz yatırın ya da bankanıza ödeme talimatı vererek kuyruk eziyetinden kurtulun.?

MAHALLE BÖYLE DOLANDIRILDI

Fatura ödeme merkezlerindeki dolandırıcılık olaylarının son örneği, Adana'nın Yüreğir'de yaşandı. Kışla Mahallesi'ne "Fatura Ödeme Merkezi" açan Fikri K., ilk iki ay faturaları yatırarak vatandaşın güvenini

kazandı. Daha sonra faturaları yatırmayan merkez sahibi, yaklaşık bin kişiden topladığı 300 bin YTL ile ortadan kayboldu. Dolandırıldığını anlayan mahalle sakinleri, savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.80 YTL tutarındaki elektrik ve telefon faturasını merkeze yatıran emekli işçi Recep Üstün "Yatırdığımı zannettiğim faturaya eski borç çıkınca ne yapacağımı şaşırdım. Yatırdığına dair merkezin bize verdiği çıktıların sahte olduğu için ikinci kez yatırmak zorunda kaldım? dedi.

İrfan DUMLU/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber