Doğalgaz zammı 2008'e yansıtılmayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2008 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmirgaz Genel Müdür Yardımcısı Recep Arslantay, doğalgaz zammının 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren geçerli olduğunu, önceki ayların tüketim faturalarına yansıtılmasının mümkün olmadığını söyledi. Arslantay, fatura hesaplamalarının buna göre yapıldığını ve istenen her yerde sorgulanabileceğini belirtti.

Arslantay, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın doğalgaz fiyatını arttırması üzerine BOTAŞ'ın da konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 7.4 arttırdığını hatırlattı. Arslantay, İzmirli doğalgaz abonelerinin faturalandırmayla ilgili bir endişeye kapılmaması gerektiğini bildirdi. Faaliyetlerini Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na (EPDK) bağlı yürüttüklerini ve denetlediklerini anlatan İzmirgaz Genel Müdür Yardımcısı, şirket olarak mevcut uygulamalarla ilgili herhangi yanlış yapma lüksleri olamayacağını dile getirdi. Recep Arslantay, "Zamların ardından, faturaları belirli periyotlarda okunan abonelerimizde bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu gördük. Ocak 2008 ayından önce kullandıkları gazın bedelinin zamlı tarifeden hesaplanacağı endişesine kapılmışlar. Böyle bir uygulama sözkonusu olamaz. Şirketimiz tarafından uygulanan faturalandırma sistemi, doğalgazın kullanıldığı ayın tarifesiyle çarpılması sonucu belirlenmekte olup abonelerimizin faturaları sadece 1 Ocak 2008 tarihinden başlayarak kullandıkları gün kadar zamlı tarife üzerinden hesaplanacaktır" dedi.

Doğalgazın, diğer enerji türleriyle karşılaştırıldığında ucuzluğu, konforu ve çevreci özelliğiyle ön plana çıktığını belirten Arslantay, basit tedbirlerle önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanabileceğini, böylece ödenen ücretin daha da azalacağını ifade etti. Arslantay, tasarruf için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "Çatı izolasyonunuz yetersizse uygun bir şekilde yaptırın. Çatıdaki ısı kaybı yüzde 20 civarındadır. Doğalgaz yakma cihazına (kombi, soba, vb.) zaman ayarlı termostat takıldığında veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullanıldığında gaz tüketimi optimize olacaktır. Konutlardaki bütün ısı kaybının yüzde 15'i pencere ve kapılardan olmaktadır. Yalıtımsız kapı ve pencerelerin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeriyle kaplayın. Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, filtresini cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol edin, gerekiyorsa değiştirin. Verimli ve konforlu oda sıcaklığı 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağlanır. Bir günden fazla evden uzak kalacaksanız termostatı kapatın. Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdeleri örtün; bu büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerden güneş çekildiği zaman perdeleri kapatın. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdelerle engellemeyin, kapatmayın. Radyatörler örtülürse yakıt tüketimi yüzde 15 artar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber