?Merkez gidiyor Başkan kalacak mı?' tartışması

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un finans merkezi olması kararı Ankara kulislerinde fırtına kopardı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın taşınmadan dolayı rahatsız olduğu spekülasyonları yapılıyor. Başkan Yılmaz'ın istifa edebileceği konuşuluyor

İSTANBUL'UN finans merkezi olma projesinin ayrıntıları belli oldu. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından hazırlanan projeye göre, Ataşehir'de içinde hizmet binalarının yanı sıra, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler ve lojmanlarında bulunacağı dev bir site kurulacak. Kamu bankalarının İstanbul'a taşınarak, İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesine ilişkin proje, yaklaşık iki yıldır gündemdeydi. İlk önce, kamu bankalarının tek tek taşınması gündeme geldi. Ancak, bu yöntemin maliyetinin yüksek olması ve kamu bankaları personelinin taşınmayı istememesi nedeniyle bu projeden vazgeçildi. Bunun yerine, TOKİ ile görüşülerek, dört bankanın merkezini içine alacak bir proje hazırlanması istendi. Ziraat Bankası yönetimin öncülük ettiği yeni yöntem kapsamında TOKİ, bir finans merkezi projesi hazırlayarak hükümete sundu. Proje kapsamında, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası için ayrı ayrı hizmet binası yapılacak. Merkez Bankası'nın binası ise, güvenlik önlemi nedeniyle, duvarlarının kalınlığının diğer binalardan farklı olması gerekiyor. Merkez Bankası'nın Levent'te de bir arsası bulunuyor. Burada, İstanbul'da bulunan şube çalışanları için yeni bir bina yapılması planlanmıştı. Ancak güvenlik gerekçesiyle, bu binanın yapımından vazgeçildi. Merkez Bankası yetkilileri, Levent'teki arazi ile ilgili yeni bir projelerinin bulunmadığını belirtti.

MERKEZ'DE İSTİFA KONUŞULDU

AYRICA, Ankara'da görev yapan personelin, İstanbul'a taşınmasını özendirmek için de, finans merkezinde, banka personeli için lojmanlar yapılacak. Aynı merkez içinde, sosyal tesisler de oluşturulacak. Öte yandan dün gün boyu kulislerde, taşınmanın hayata geçmesi halinde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın istifa edeceği konuşuldu. Başkan'ın, daha önce yapmış olduğu ?Bankanın taşınmasında fayda görmüyorsak o zaman bize düşen görev kanunu uygulamaktır. Bunun yolu da uygulayacak birisine görev vermek' açıklaması da, istifaya gerekçe gösterildi.

Bina 100 milyon dolara mal olur

Merkez Bankası için, İstanbul'da yapılacak bir binanın, olağanüstü güvenlik önlemlerine sahip olması gerektiği ifade ediliyor. Bu nedenle yapılacak bir binanın maliyetinin en az 100 milyon dolar olacağı ve yapımının ise üç yıl süreceği ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın hizmet binasının yanı sıra, banknot matbaaları için de yeni binalar yapılması gerekecek. Kamu bankalarının dışında kalan ve halen merkezleri Ankara'da bulunan üst kurullarla ilgili de bir birleşme projesi hazırlandı. Hazine Müsteşarlığı tarafından, konuyla ilgili olarak bir rapor hazırlattırıldı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın, kasasında bulunan raporda, BDDK, SPK, TMSF ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün, Mali Üst Kurul çatısı altında toplanması için neler yapılması gerektiği anlatılıyor. Söz konusu dört finans kurumun birleştirilmesiyle oluşturulacak Mali Üst Kurul, koordinatör olarak görev yapacak. Kurul da, dört sektörden de sorumlu bir başkan ve her sektörden sorumlu da bir başkan yardımcısı bulunacak.

Taşınmayı Merkez personeli de istemiyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ile gündeme gelen, Merkez Bankası'nın ve üç kamu bankasının İstanbul'a taşıma projesi, Merkez Bankası ile kamu bankaları personelinde de endişeye yol açtı. Bugüne kadar, taşınma projesini sadece ekonomiden sorumlu bakanlara ait bir düşünce olarak gören ve bunun uzak bir ihtimal olduğunu düşünen Merkez Bankası personeli, önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın taşınma konusunda son noktayı koyması ve kesin bir dille finans merkezinin İstanbul'a taşınacağını söylemesi ile birlikte endişeye kapıldı. Merkez Bankası personelinin büyük kısmı, İstanbul'a taşınmayı istemiyor. Emekliliği gelen personel de, taşınma projesinin hayata geçmesiyle birlikte emekli olmayı planlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber