Akciğer kanserinin nedeni yüzde 90 sigara

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2008 12:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, akciğer kanserinin yüzde 90 nedeninin sigara olduğunu söyledi.

Kanser ölümlerinin yüzde 28'inin akciğer kanserinden kaynaklandığını belirten Çetin, akciğer kanseri hastalığının son yıllarda arttığını söyledi. Çetin, daha önceleri sıklıkla 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen hastalığın günümüzde kadınlarda da görülmeye başladığını ifade etti.

Akciğer kanserinin büyük oranda sigara kullanımına bağlı olarak geliştiği için önlenebilir tek kanser türü olarak tanımlandığını söyleyen Çetin, "Ülkemizde her yıl 35 kişinin tütün ile ilgili hastalıklardan öldüğü düşünülürse, yaklaşık 15-20 bin kişi akciğer kanserinden ölmektedir. Ülkemizde akciğer kanseri erkeklerde sık görülen kanserken, kadınlarda meme ve genital bölge kanserlerinden sonra üçüncü sıradadır. Akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni sigaradır. Sigara dumanı, akciğer kendini temizleme işini hasara uğratır ve sigara dumanındaki kanser oluşturucu ajanlar normal akciğer hücrelerini etkileyerek kanser oluşumunu başlatır. Bir sigara içicisinin kanser olması, hangi yaşta sigara içmeye başladığı, ne kadar süredir sigare içtiği, günde içtiği sigara sayısı ve sigarayı ne kadar içine çektiğine bağlıdır. Sigara içmeyi bırakmak bir kişinin akciğer kanseri olmasını büyük oranda düşürür. Aynı şekilde puro ve pipo kullananlar da akciger kanseri olma riskine sahiptir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber