Barajlarda doluluk oranı yükseliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2008 21:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığın ardından, son yağışlarla birlikte barajlarda su seviyesi yükselirken, bazı barajlarda su seviyesi halen istenilen düzeye çıkamadı.

Trakya Bölgesi'nde 8 barajdaki su miktarı, geçen yılın en kurak dönemi olan Eylül ayına göre 95,15 milyon metreküp arttı.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerine göre, toplam 584 milyon metreküp depolama hacmine sahip Süloğlu, Altınyazı, Kadıköy, Yeni Karpuzlu, Sultanköy, Kayalıköy, Kırklareli ve Karademir barajlarında 294 milyon metreküp su bulunuyor.

Barajlarda geçen yılın en kurak ayı olan Eylül ayında 199 milyon metreküp su bulunduğunu ifade eden yetkililer, yağmur ve kar yağışıyla birlikte bu oranın Ocak ayında 95 milyon metreküp arttığını bildirdi.

-SAMSUN-

Samsun'daki Altınkaya ile Hasan Uğurlu barajlarındaki su seviyesi de son yağışların ardından mevsim normallerinde seyrediyor.

Yetkililer, Bafra ilçesinde Kızılırmak üzerindeki 190 metre su koduna sahip Altınkaya Barajı'nda su seviyesinin 166 metrede bulunduğunu, yaklaşık 5 milyar 600 metreküp su depolama alanına sahip baraj gölünde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğunu söyledi.

Altınkaya Barajı'nın hemen altında kurulu 57 metre su koduna sahip Derbent Barajı'nda su seviyesinin ise Altınkaya Barajı'ndan kontrollü su bırakılarak sağlandığını belirtiliyor.

Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak üzerindeki 190 metre su koduna sahip Hasan Uğurlu Barajı'nda ise su seviyesi yaklaşık 169 metre dolayında bulunuyor.

Hasan Uğurlu Barajı'nda geçen yılın Ağustos ayında 151.5 metre civarındaki su seviyesi Ağustos 2006'da 175 metre dolayında bulunuyordu.

Hasan Uğurlu'nun hemen altındaki Suat Uğurlu baraj gölündeki su seviyesinin de Hasan Uğurlu Barajı'ndan salınan suyla kontrol altında tutulduğu, Suat Uğurlu baraj gölündeki su seviyesinin ise 60 metre dolayında olduğu ifade edildi.

-ZONGULDAK-

Zonguldak'ta Ulutan Barajı'nda geçen yıl ağustos ayı sonu itibariyle 5,2 milyon metreküp olan doluluk oranı 9,3 milyon metreküpe yükseldi.

Kuraklık nedeniyle akan su miktarı azalarak yatağında derin toprak yarıkları oluşan Filyos Çayı'nda da su seviyesinin arttığı görüldü.

Ayda 1 milyon metreküp civarında su tüketilen kentte 24 milyon metreküp kapasiteye sahip Ulutan Barajı'ndaki doluluk oranı, kış mevsiminin gelmesiyle artan yağışlar sonucu 9 milyon 324 bin metreküpe yükseldi.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, baraj çevresinde biriken karların erimesiyle su miktarının 11 milyon metreküp yükselmesini beklediklerini, yaz aylarında su seviyesindeki düşüşe rağmen, sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Gonca, hayata geçirilecek projeyle Doğanlı Deresi'nden yılda 10 milyon metreküp su akıtılması planlanan barajda en kurak zamanlarda bile su sıkıntısının yaşanmamasını amaçladıklarını kaydetti.

-KOCAELİ-

Kocaeli'nde, Yuvacık Barajı'nda 30 milyon metreküp su bulunduğu, barajın yüzde 60 oranında dolu olduğu bildirildi.

Yuvacık Barajı'nın işletmecisi İngiliz firması Thames Water'in Türkiye Direktörü Evren Köprülü, son iki yıla göre barajda doluluk oranının normal değerlerde bulunduğunu, su giriş ve çıkışının saniyede 3,5 metreküp olduğunu, yağışlarla bu durumun değişmesini ve barajın daha fazla su tutmasını beklediklerini söyledi.

Köprülü, Kocaeli'nin su ihtiyacının aylık 10 milyon metreküp olduğunu, kentin şu an için susuz kalma tehlikesi bulunmadığını, ancak halkın kurak geçen dönemleri unutmayarak su tasarrufuna önem vermesi gerektiğini kaydetti.

-ÇANAKKALE-

Çanakkale'de geçen yıla oranla bazı barajlarda su seviyesi artarken, bazı barajlarda ise su seviyeleri halen istenilen düzeye ulaşmadı.

DSİ 252. Şube Müdürlüğü yetkililerine göre, toplam su kapasitesi 351 milyon metreküp olan 6 barajda toplam 156 milyon metreküp su bulunuyor.

52 milyon metreküp hacme sahip Atikhisar Barajı'nda geçen yıl ocak ayında 19 milyon metreküp olan doluluk oranı bu yıl 14 milyon metreküpe düştü. Yaz aylarındaki kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğü Atikhisar Barajı'nda, bu yıl beklenen yağışların henüz istenilen kadar düşmemesi nedeniyle doluluk oranı henüz istenilen seviyeye yükselmedi.

Gökçeada ilçesinde bulunan ve 14 milyon metreküp hacme sahip Zeytinliköy Barajı'nda geçen yıl ocak ayında 11 milyon metreküp, bu yıl ise 12 milyon metreküp, Bayramiç ilçesindeki 88 milyon metreküp hacme sahip Bayramiç Barajı'nda geçen yıl 44 milyon metreküp, bu yıl ise 60 milyon metreküp su bulunuyor.

Biga ilçesinde 139 milyon metreküp hacme sahip Bakacak Barajı'nda ise geçen yıl 56 milyon metreküp, bu yıl ise 41 milyon metreküp su bulunduğunu söyleyen yetkililer, Gelibolu ilçesinde 4 milyon metreküp hacme sahip Tayfur Barajı'nda geçen yıl ocak ayında 3 milyon metreküp olan doluluk oranının bu yıl 4 milyon metreküpe ulaştığını belirttiler.

Geçen yıl hizmete sokulan ve 54 milyon metreküp su hacmine sahip Umurbey Barajı'nda ise ocak ayı itibarıyla 23,6 milyon metreküp su bulunduğunu bildiren yetkililer, bu barajdaki su doluluğunun da artmaya başladığını ifade ettiler.

DSİ yetkilileri, yaz ayında ülkenin bir çok bölgesini etkileyen susuzluk tehlikesinin Çanakkale'de önemli bir etki yaratmadığını kaydettiler.

KONYA, KARAMAN VE AKSARAY'DAKİ BARAJ VE GÖLLERDE

SU MİKTARLARI YAZ AYLARINA GÖRE ARTIŞ GÖSTERDİ

Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan baraj ve göllerdeki su miktarları yaz aylarına göre artış gösterse de doluluk oranları yüzde 5.8 ile 52 arasında değişiyor.

DSİ 4. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, özellikle hububat ve pancar tarımının yaygın olarak yapıldığı Konya, Karaman ve Aksaray'da bulunan baraj ve bunları destekleyen göllerdeki su miktarları yaz aylarına göre ciddi oranlarda artış gösterdi.

Konya'daki Apa Barajı'nın su miktarı geçen yıl eylül ayında 6.4 milyon metreküp iken son yağışlarla birlikte ocak ayında 31.5 milyon metreküpe yükseldi.

Sulama amaçlı olarak yoğun miktarda suyun çekildiği Beyşehir Gölü'ndeki su oranı ise 2 milyar 524 milyon metreküpten 2 milyar 832 milyon metreküpe çıktı, ancak 2 milyar 882 milyon metreküp olarak ölçülen geçen yılın aynı dönemine göre azaldı.

Çavuşcu Baraj Gölü'ndeki su seviyesi 14.2 milyon metreküpten 34.7 milyon metreküpe, Altınapa Barajı'nda 6.9 milyon metreküpten 11 milyon metreküpe, Sille Barajı'nda 500 bin metreküpten 700 bin metreküpe ulaştı.

İvriz Barajı'ndaki su oranı 6.8 milyon metreküpten 19.7 milyon metreküpe yükseldi, ancak geçen yıl barajdaki su miktarı 26.4 milyon metreküp civarındaydı.

May Barajı'ndaki su seviyesi 100 bin metreküpten 6.2 milyon metreküpe, Suğla Depolaması'nda ise su miktarı 40.3 milyon metreküpten 130 milyon metreküpe yükseldi.

-DOLULUK ORANLARI HALEN ÇOK DÜŞÜK-

Su miktarlarında artış olsa da son yıllarda yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle suları iyice çekilen baraj ve göllerdeki doluluk oranlarının halen düşük olması dikkat çekiyor.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü bile yağışlı periyotta bulunulmasına karşın kaybettiği suyunu geri kazanmış değil. Beyşehir Gölü'ndeki doluluk oranı yüzde 52 seviyelerinde seyrediyor.

Konya Ovası sulamasında önemli rol oynayan Apa Barajı'ndaki su miktarının azlığı da bölge çiftçisini endişelendiriyor. Barajın şu andaki doluluk oranının yüzde 18.3 düzeyinde olması yaz aylarında tarımsal sulamada sıkıntı yaşanabileceğini gösteriyor.

Konya'nın diğer baraj ve göllerindeki doluluk oranları da çok düşük seyrediyor. Çavuşçu Gölü'nün doluluk oranı yüzde 18.8, Altınapa Barajı'nın yüzde 34, Sille Barajı'nın yüzde 29, İvriz Barajı'nın yüzde 24.4, May Barajı'nın yüzde 14.5, Suğla Depolaması'nın ise yüzde 46 olduğu öğrenildi.

-KARAMAN VE AKSARAY'DAKİ BARAJLAR-

Karaman'da bulunan Ayrancı Barajı'ndaki su miktarı yaz aylarına göre 900 bin metreküpten 1.8 milyon metreküpe, Gödet Barajı'nda ise 11.4 milyon metreküpten 15.9 milyon metreküpe yükseldi.

Aksaray'daki Mamasın Barajı'ndaki su miktarı da yaz aylarına göre 7.6 milyon metreküpten 24.8 milyon metreküpe çıktı. Pancar, ayçiçeği ve hububat tarımının yapıldığı bölgedeki barajın doluluk oranın yüzde 16 olması çiftçileri korkutuyor.

-KAYSERİ-

DSİ 12. Bölge Müdürlüğü sınırlarında Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde'de bulunan 26 barajın su seviyesinin geçen yıl Ağustos ayındaki seviyelerde bulunduğu bildirildi.

DSİ Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Ocak ayındaki kar yağışının barajlara henüz katkı sağlamadığı, ancak önümüzdeki günlerde yağışların barajlardaki su seviyesini artıracağı belirtildi.

Açıklamada, ''DSİ 12. Bölge Müdürlüğü sınırları dahilinde toplam 26 baraj bulunmaktadır. Bu barajların 1 Ağustos 2007 tarihi itibariyle ortalama doluluk oranları yüzde 23.6'dır. 1 Ocak 2008 tarihinde ise barajlarımızın doluluk oranları yüzde 23'tür'' denildi.

-SİVAS VE TOKAT-

Sivas Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, il genelinde özellikle içme suyu ve elektrik üretimi yapan barajlarda su kullanımındaki hareketlilik nedeniyle düşüşler olduğunu söylediler.

Yetkililer, yağan karın barajlara etkisinin olmadığını, su seviyesinin karların erimesiyle yükseleceğini bildirdiler.

Tokat'ta ise yaz aylarına göre barajların su seviyelerinde artış kaydedildi.

DSİ 72. Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sadece Almus Barajı'nda yaz aylarında yüzde 76 olan su seviyesi yüzde 72'ye düşerken, kentteki diğer barajlardaki su seviyeleri yükseldi.

-ESKİŞEHİR, KÜTAHYA VE BİLECİK-

DSİ 3. Bölge Müdürü Remzi Ertek, Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te bu yıl içme, kullanma ve sulama suyu konusunda sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

Ertek, DSİ 3. Bölge Müdürlüğünün sorumluluğu altındaki Eskişehir, Adapazarı, Bilecik ve Kütahya'nın geçen yıl en kurak sezonlarından birini yaşadığını kaydetti.

Mevsimin kurak geçmesi nedeniyle Sakarya ve Porsuk nehirlerinin birleştiği yerde bulunan köylere talep üzerine sulama amaçlı su verdiklerini ifade eden Ertek, şöyle konuştu:

''Bu nedenle su rezervlerimizde azalma oldu. Eskişehir Porsuk Barajı'nda geçen yıl bu zamanlarda yüzde 67 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 52'ye düştü. Bilecik Dodurga Barajı'nda yüzde 42'den yüzde 23'e, Kütahya Çavdarhisar Barajı'nda yüzde 44'den yüzde 30'a düştü.''

Geçen yıl su rezervleri kullanıldığı için bu yıl yağışlar artmasına rağmen, barajların doluluk oranlarının az göründüğünü ifade eden Ertek, ''Eskişehir'deki Porsuk Barajı 454 milyon metreküp kapasiteye sahip. Baraj dolduğu zaman Eskişehir'in 1 yıllık içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacını karşılıyor. Eskişehir yılda maksimum 210 milyon metreküp su harcıyor. Porsuk'ta şu anda 236 milyon metreküp su var. Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'in 2008 yılında içme, kullanma ve sulama suyu sıkıntısı olmayacak.''

-YOZGAT-

Yozgat'ta kuraklık nedeniyle boşalan barajlarda, yağışlara rağmen henüz su toplanmaya başlamadı.

Yozgat belediye Başkanı Yusuf Başer, şebeke suyuna takviye olarak kullanılan Kirazlı ve Çamlık göletlerinde, yaz dönemindeki kuraklık nedeniyle su seviyesinin sıfır noktaya indiğini söyledi.

Barajlarda dağlardaki karın erimesiyle birlikte suyun biriktiğini ifade eden Başer, ''Şu anda dağlardaki kar olduğu gibi duruyor. Gölet içerisindeki az miktardaki su da donmuş vaziyette. Havalar ısınıp, buzlar erimeye başladıktan sonra barajlardaki su seviyesinin yükselmesini bekliyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber