TCDD İspanyollar'la elele verip demir yolu ağı örecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Ocak 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hızlı tren konusunda İspanyollar'ı tercih eden Türkiye işbirliğini geliştiriyor. Bakan Yıldırım, demiryolu için TCDD ile İspanyol Renfe ve ADIF şirketlerinin anlaşma imzalayacağını söyledi

İSPANYA'NIN başkenti Madrid'de toplanan Medeniyet İttifakı çerçevesinde düzenlenen 1. Madrid Forumu, küresel düzeyde bir buluşmaya ev sahipliği yapmakla kalmadı, aynı zamanda Türkiye ve İspanya arasında yeni iş ve işbirliği olanaklarına da zemin sağladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İspanya ile ulaşımda stratejik ortaklıklara imza attıklarını söyledi. star'a açıklama yapan Bakan Binali Yıldırım önümüzdeki ay içerisinde TCDD ile İspanyol Renfe ve ADIF şirketleri arasında demiryolu konusunda yeni projeler için anlaşma imzalanacağını söyledi.

FRANSA'YA YATIRIM MESAJI

TÜRKİYE'NİN hızlı tren alanında Avrupa'da 6'ncı, dünyada ise 8'inci sıraya yükseldiğini söyleyen Yıldırım, Türkiye'nin bu alanda attığı adımlarla, son olarak müzakerelere açılan ?Avrupa Ulaşım Ağları Faslı'nın gereklerini yerine getirdiğini kaydetti. Yıldırım Türkiye'nin dostça davranan ülkelerle çalışmayı tercih ettiğini belirterek, AB ve Ermeni sorununda Ankara'ya pürüz çıkaran Fransa'ya da ?Bizimle çalışmak isteyenler, Türkiye siyasetlerini düzeltip, öyle gelsinler' mesajı genderdi. İspanya'nın son on yılda hızlı tren sektöründe önemli atılımlar yaptığını kaydeden Yıldırım, İspanya'nın ?2020'ye kadar her 50 km'de bir hızlı tren istasyonu' politikasını hayata geçirmeye kararlı olduğunu anlattı. Öte yandan Yıldırım'ın İspanya'da kara ataşımacılığı konusunda da önemli çalışmaları oldu ve iki ülke arasındaki geçiş kotasını 4 binden 8 bine çıkaran anlaşmaya imza atıldı.

Arkeologlar Marmaray'ı 1.5 YIL GECİKTİRDİ

ERDAL Eren'in Başkanı olduğu Müteahhitler Birliği'nin düzenlediği toplantıya katılan Bakan Yıldırım, arkeologların kazı çalışmalarının işi hayli geciktirdiğini belirtti. Yıldırım, ?Kazdıkça, ?aman devam edelim' diyorlar. Kaz, 18. yüzyıl. Kaz, 17. yüzyıl. 16,15,14 diye devam ediyor. Nerede bitecek kardeşim? Durma noktası yok bunun. Zaman zaman aramız limonileşiyor. 1.5 yıl zaman kaybımız oldu' diye konuştu. Yıldırım, hızlı treni ne zaman sefere koyacağını sorduklarını ifade ederek, ?Bir aralık biter diyorum. Bir aralık, bir ara açacağız. Türkiye 50 yıldır bekledi. Bir 5 ay daha beklesin' diye konuştu.

KIYMET SEZER-HACER BAŞ

Alaton: Fransız işadamları rahatsız

MADRİD Forumu'nda işadamı şapkasından çok sivil toplum alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir isim olarak ?Türkiye'nin çeşitliliği' konusunda bir konuşma yapan İshak Alaton, star'a yaptığı açıklamada Türkiye'nin çeşitliliğinin bir handikap değil, bir avantaj olduğunu ve Türkiye'de barış içinde birçok etnik kökene sahip insanın birarada yaşadığını anlattı. Alaton, Türkiye'nin AB üyeliğine vurgu yaptığı açıklamasında, İspanya'nın Türkiye yanlısı ülkeler içinde ön plana çıktığını belirtti ve Türkiye karşıtı Fransa, Almanya ve Avusturya gibi ülkeleri eleştirdi. ?Bu işte çok kuvvetli karakteri olan bir adamın Sarkozy'nin, talihsiz tavırları var. Fransız işadamı dostlarım çok rahatsızlar. Bu tavrın Fransız ekonomisine zarar verdiğini söylüyorlar' dedi.

İspanya'dan notlar

İspanya'daki ?1. Madrid Forumu'nda Türk işadamları da önemli projeler için çalıştı. Bu isimler arasında Ahmet Çalık ve İshak Alaton dikkat çekti.

Toplantı sırasında İzmir'de EXPO 2015'in düzenlenmesi için İspanyol işadamlarının desteği alındı.

Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, çok sayıda temasta bulunan isimler arasındaydı. Türel Başbakan Erdoğan'dan da övgü aldı.

İspanyol OHL firması ortaklığıyla Ankara-Eskişehir hattında hızlı tren projesi sürdüren Alarko holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Madrid'e bizzat İspanyol Kralı Juan Carlos'un davetlisi olarak geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber