2005 müdür yardımcılığı sınav sorularının iptali kimi etkileyecek?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ocak 2008 22:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2005 Müdür Yardımcılığı Sınav Soruları İptal Şimdi Ne Olacak?

26.03.2005 tarihinde yapılan Müdür Yardımcılığı Sınavının 8 sorusu sendikaların başvuruları sonucunda mahkemeler tarafından iptal edilmişti. İptalin ardından bakanlıkça uzun bir gecikmeyle ( İYUK'a göre mahkeme kararları 30 gün içinde uygulanması gerekirken) uygulanmaya çalışıldı ve iptal edilen sorulara göre sınav sonuçları yeniden değerlendirildi.

Değerlendirme sonucunda bazı öğretmenler daha önce 70 barajının altında puan almışken şimdi barajı geçmişler ve sınavı kazanmışlardır. Bazıları ise sınırda kazandıkları sınavı kaybetmişledir.Tüm bu öğretmenleri bakanlıktan yani Personel Genel Müdürlüğünden açıklama beklemektedirler.

Aradan geçen 10 günlük zamana rağmen Bakanlıktan yani işin sorumlusu olan personel Genel Müdürlüğünden maalesef hiçbir açıklama yapılmamaktadır. O sınavı kazanıp atanan ya da yeni kazanan binlerce insan açıklama bekliyor ama sorumluların neyi beklediği belli değil.

Aslında bir açıklama bekleyerek sadece, tamamen kaybetmeye başladığım iyi niyetimi yine de göstermek adınaydı. Açıklama gelmeyeceği ya da sorumluların sorumlu davranış sergilemeyeceklerini beklememek için kahin olmaya gerek yoktu.

Bahis konusu sorular 07.08.2006 tarihinde mahkeme tarafından iptal edilmişti. ( Kararı Görmek İçin Tıklayınız.)  Ve karar bakanlığa 19.09.2006 tarihinde tebliğ edilmişti. ( Tebliğle İlgili Açıklama İçin TIKLAYINIZ? )

Mahkeme kararları İYUK'a göre 30 gün içerisinde uygulanmak zorundadır. Fakat üzerinden 17 ay geçtikten sonra bu karar uygulandığına (uygulamaya çalışıldığına), bile bile suç işlendiğine göre sorumlulardan açıklama beklemenin okuyucularıma karşı ne kadar sorumsuzca davrandığımın kanıtıdır aslında. Bu yüzden özür dilerim hepinizden.

Bu karar Milletvekili Muharrem İNCE tarafından meclise taşınmasaydı belki de hiç uygulanmayacaktı.

Ne Olacak Şimdi?

Bu sorunun cevabını verirken sizlere bakanlığın ya da yukarıda sözünü ettiğimiz sorumluların ne yapacağını değil ne olması gerektiğini herkesin hakkının teslim edilerek, mağdurların mağduriyetleri giderilerek bu işten nasıl çıkılabilir onu anlatmaya çalışacağım:

  1. 26.03.2005 Sınavını kazanıp atanan tüm yöneticilikler geri alınmalıdır. Yani İptal edilmelidir. İptallerle beraber sorun yaşanmaması için bu arkadaşlar asil yöneticiler atanıncaya kadar vekaleten görevlerine devam etmelidirler. Bu arada 26.03.2005 sınavını kazanan kişi sayısı   7 bin 231'dir. (Son değerlendirme öncesi sayı)
  2. Yeni değerlendirmeye göre puanları 70 barajının altında kalanların görev yaptıkları süre vekaleten yapılan görev olarak değerlendirilmeli bundan sonraki süreçte çıkarılacak yönetmeliklerde hakları korunmalıdır. Bu öğretmenlerin atamaları ve sınav kazanmışlıkları tamamen iptal edilmelidir.
  3. O dönemde var olan yönetmelikte Müdür Yardımcılığını ilgilendiren konularda mahkemelerin iptalleri olmadığı da göz önüne alınarak, atamaların iptalinin ardından o dönemin şartlarına dönülmeli ve o dönemde açık olan tüm müdür yardımcılığı kadroları duyurulmalı ve bu sınavı kazananların( yani ataması iptal edilenler ile önceki değerlendirmede barajı geçemeyip şu anda barajı geçenlerin) başvuruları alınmalıdır.
  4. Valilikler ve İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından öğretmenlerimiz yöneticilik isterlerken şu anda görev yapanların görev yaptıkları bu okulları da tercihlerine yazmaları sağlanmalıdır. Değerlendirme o dönemin yönetmeliğine göre yapılacağından büyük bir çoğunluk yine aynı kurumlara atanacaklardır.  (O Dönemdeki Yönetmeliğe Ulaşmak İçin Tıklayınız?) Yeni değerlendirmeye göre puanları artarak 70 barajını geçen öğretmenler ise o dönemde boş kalan ya da puanı düşenlerden boşalan yerlere atanmış olacaklardır.

      Burada satır başı yaparak daha farklı bir uygulama olarak şu yapılabilir. O dönemde atanan arkadaşların EK-1 Yönetici İstek Formları ele alınır, yeni kazanan arkadaşlara de EK-1 doldurtturulur ve alınan tüm başvurular değerlendirilerek atamalar yapılırsa herkesin hakkı da teslim edilmiş olur.

  1. O dönemde EK-2'de var olan ve iptal edilmeyen 10 Puanlık Takdir Puanı ise idare tarafından mümkün olduğunca mevcut yöneticilerin yerlerini korumaları yönünde kullanılır. Sonuçta amaç her şeyi sil baştan allak bullak etmek değil haksızlığa uğrayanların hakkını teslim etmektir. Bu da sınav kazanan sayısı boş kadro sayısından az olduğundan kolaylıkla başarılabilecek bir durumdur.
  2. 2005 yılına ait bu sorun çözümlendikten sonra sıra 30.06.2006 da yapılan sınavı kazanan 15.000'in üzerindeki müdür yardımcısı adayı ile o dönemde var olan yönetmeliğe göre (04.03.2006 tarihli değişikliğe ulaşmak için tıklayınız?)  sınava alınmayan daha önce yöneticilik yapmış ve yeniden atanmak isteyen öğretmenlerin başvuruları;

    ?Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama

    MADDE 20-Seçme sınavını kazanan adaylar ile daha önce eğitim kurumu yöneticiliği görevinde bulunanlar, (Bunlar sınava alınmayan daha önce Müdürlük, Müdür Yetkili Öğretmenlik, Kurucu Müdürlük ve Müdür Yardımcılığı Yapmış olanlardır) boş müdür yardımcılıklarına atanmak üzere valiliklerce yapılacak duyuru üzerine Ek-1 deki Yöneticilik İstek Formu ile en fazla üç eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle istekte bulunabilirler.

    Başvuruda bulunan adaylardan Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda en yüksek puan alanların atamaları, istekleri de dikkate alınarak başvuru tarihinin tamamlanmasından itibaren en geç üç ay içerisinde valiliklerce yapılır.

  1. Bu yönetmelikte de Müdür Yardımcılığı atamaları ile ilgili hükümlerde iptal söz konusu değildir. Sadece EK-2'de yer alan 5 puanlık takdir puanı sorun olabilir ki o da çok büyük bir değer olmadığından aşılmayacak sorun değildir.
  2. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra  yeni süreçte yönetici atamalarının nasıl yapılacağı yeniden gözden geçirilmeli, kariyer, liyakat, eğitim, ödül, sicil, kıdem,sınav  gibi objektif kriterlerin hakim olduğu bir yönetmelik çıkarılarak eğitim camiasında zedelenen güven ortamının sağlanması gerekmektedir.
  3. 2005, 2006 sınavını kazananlara buna rağmen atanamamaları da göz önüne alınarak sınav sonuçlarının geçerliliği en az 1 (bir) yıl süreyle uzatılmalıdır. Ve bu  1 (bir) yıllık süreçte bu öğretmenlerin atamaları yapılmalı ya da haklarından feragat ettiklerini bildirmelidirler.
  4. Bakanlığın en büyük şansı 2005'ten sonra müdür yardımcısı ataması yapamamış olması ya da yaptığı atamaların geri alınmış olmasıdır. Bu nedenle kimsenin hakkının gasp edilmesi de söz konusu olmayacaktır.

    Bana gelen mail ve telefonlarda en çok merak edilen konulara da kısaca değinecek olursam;

    Öncelikle sınavı daha önce kazandığı halde şu anda kaybetmiş öğretmenlerimizin yöneticilikleri düşecektir.

    Daha önce kazanmadıkları halde şu anda kazananlar ise mahkeme kararlarının zamanında uygulanmaması nedeniyle uğradıkları mağduriyetin telafisi amacıyla maddi ve manevi tazminat davası açabilirler.

    Bu öğretmenlerimiz şu anda harekete geçmek istiyorlarsa bir dilekçeyle kurumlarına başvurarak silsile yoluyla atamaya yetkili makama ulaştırmalıdırlar.

    Dilekçelerinde; 26.03.2005 tarihinde yapılan müdür yardımcılığı sınavında 8 sorunun mahkeme kararıyla iptal edilmesi sonucunda müdür yardımcılığı sınav sonucunun baraj olan 70 puanın üzerine çıktığını,

    O dönemde yapılan duyurular neticesinde puanının kazanma sınırının altında olması nedeniyle başvuru yapamadığını  belirtmelidirler.

    Ve oluşan son duruma göre boş bulunan bir kuruma ya da birkaç kurum yazarak o kurumlardan birine  atamalarını talep etmeli ya da 2005 sınavına göre o dönemde yapılan atamaların tümünün iptal edilerek kendisinin de başvurusunun alındığı yeni bir değerlendirmeyi talep etmelidirler. Bu talepler doğrultusunda gelecek cevaba göre yargı yoluna gidilmelidir.

    Tüm bu sürece girmek isteyen öğretmenler bu sürece girmeden önce bir süre daha bakanlıktan konu ile ilgili açıklama beklemelerinin yararlı olacağı kanaatindeyim.

    Sendikalar Nerede?

    2005 sınavının sorularının iptali için Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen tarafından dava açılmış ve dava kazanılmıştır.

    Davanın kazanıldığı tarihte  Eğitim Sen tarafından basın açıklamaları yapılmış ve o dönemde bu gün bizim dile getirdiğimiz atamaların geri alınması gerektiğini talep etmişlerdir. ( Açıklamayı Görmek İçin Tıklayınız.) Fakat bugün görülmektedir ki konu ile ilgili olarak en küçük bir açıklama yapmamaktadırlar.

    Türk Eğitim Sen sendikası ise kongre sürecine girdiğinden olsa gerek konu üzerinde detaylı olarak durmamıştır. Sadece hiçbir şey yapmamış olmamak adına bakanlığa bir yazı yazmakla yetinilmiştir. Ama bana göre yazının içeriği sadece ve sadece günü kurtarmaya yöneliktir. Yetkili sendika olmanın sorumluluğuna yakışır bir yazı değildir. ( Yazıya Ulaşmak İçin Tıklayınız? )

    Sendikaların bu yaklaşımlarının atamaların iptali sonucunda üyeleri nezdinde yaşayacakları tepkinin bir yansımasının olduğu fikri ağır basmaktadır. Sonuçta ataması iptal edilecek öğretmenlerin içerisinde her bir sendika mensubunun bulunması muhtemeldir.

    Saygılarımla?

    Maksut BALMUK

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber