2010'dan sonra İstanbul'da deprem riski yüksek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ocak 2008 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, 2010'dan sonra İstanbul'da büyük bir deprem olma olasılığının yükseleceğini söyledi.

Prof.Dr. Işıkara, Karabük Valiliği'nde, Kızılay'ın ?Afet Zararlarını Azaltma' programı hakkında sunumda bulundu. Karabük Valisi Can Direkçi ve daire müdürlerinin katıldığı sunumda konuşan Prof.Dr. Işıkara, gazetecilerin sorularını yanıtlarken Ankara'daki son deprem hatırlatırken ?Bana, ?Deprem olacak mı?' diye sormayın, ?Depreme hazırmıyız?' diye sorun. Şuna alışalım; Biz bir deprem ülkesiyiz, deprem oluyor ve olacak, ?Acaba biz buna hazırmıyız?' işte önemli olan bu. Fay hattı beni ve sizleri ilgilendirmiyor, ?Ben depreme hazırlanıyor muyum?' sorusunun beni ilgilendirmesi gerek. Fay hattı oradan geçmiş, buradan geçmiş önemli değil. Ben bunlarla değil, depremden korunma ile ilgileniyorum. Topluma ?Ben hazır mıyım?' eğitici bilgilerini vermeliyiz'' dedi.

Marmara depreminin halkı bilinçlendirdiğini anlatan Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, şöyle devam etti; ?Bana ?17 Ağustos depreminden önce neredeydin?' diye soruyorlar. Ben buradaydım ama beni dinleyen yoktu. 17 Ağustos depreminde ne oldu, İstanbul hissetti, sanayi, borsa, kültür, üniversiteler hep orada. Biliyorsunuz İstanbul'a kar yağmayınca Türkiye'ye kış gelmiyor. Erzincan depreminde herkes sessiz kaldı. Çünkü İstanbul hissetmedi. İstanbul depremi hissedince ?Türkiye bir deprem ülkesiymiş' denildi. Ama biz İstanbul'da yaşayanlar, Erzincan, Afyon depremine uzaktan baktık. İstanbul'da er veya geç deprem olacak. Bu deprem yarın da olur, 10 sene sonra da olur. Ama 2010'dan itibaren olma olasılığı daha yükselecek. Dolasıyla bizim depreme hazırlıklı olmamız lazım. Kızılay her açıdan insanımızı kucaklayacak duruma geldi. Artık insanımız bina alırken depreme dayanıklılığını soruyor. Bunlar iyi şeyler. Biraz sağlık sektörü yavaş hareket ediyor. Hastaneleri daha depreme dayanıklı hale getirme çalışmaları yapmadılar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber