Lise başarı notu kalkarsa Doğu'dan üniversiteli çıkmaz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Şubat 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akademisyenlerin üniversiteye girişte etkili olan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nı (AOBP) eleştirmesine anlam veremediğini belirten ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, AOBP'nin okulların yanı sıra bölgeler arasında da adaleti sağladığını söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından mevcut sınav verileri kullanılarak bir araştırma yapıldığını anlatan Yarımağan, AOBP'nin kaldırılması halinde Doğu, Güneydoğu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinden üniversitelere girişin zorlaşacağına dikkati çekti. Bu durumda zaten başarılı olan fen ve Anadolu lisesi öğrencilerinin daha başarılı; normal ve meslek lisesi öğrencilerinin daha başarısız hale geleceğine işaret etti.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin Antalya'da düzenlediği 'Ortaöğretimde Yeni Arayışlar' konulu sempozyumda tebliğ sunan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, ortaöğretimden yükseköğretime geçişte yaşanan sorunlara çözüm önerileri getirdi. Türkiye'de ortaöğretim sistemindeki okul çeşitliliğinden yakınan Yarımağan, "Ben Milli Eğitim bakanı olsam bütün Anadolu liselerini kapatırım veya bütün liseleri Anadolu lisesi yaparım. Çünkü Anadolu liselerinin kuruluş amacı diye ortaya konulan şeyler zaten ortaöğretimin genel amaçları içinde var." dedi. Üniversiteye giriş sistemi üzerine özeleştiri yapan Yarımağan, dünyada sadece Türkiye'de üniversitelere çoktan seçmeli test tekniğine göre öğrenci seçimi yapıldığını kaydetti. Yarımağan, üniversite önündeki yığılmaların önlenmesi için bazı fakültelere ve üniversitelere sınavsız girilmesi, bazı üniversitelerin de öğrenci seçimini kendilerinin yapması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de eğitim eşitsizliğinin gelir eşitsizliğinden daha fazla olduğunu vurgulayan Ünal Yarımağan, liselerden mezun olan öğrenci sayısında büyük artışlar olmasına rağmen üniversite kontenjanlarında hiçbir artış olmadığına dikkat çekti. Yarımağan, "Kontenjanları artırmazsak gelecek yıllarda üniversite önünde yığılma daha çok olacak ve üniversiteye giriş daha da zorlaşacak." şeklinde konuştu.

Mevcut sistemde fen lisesi mezunlarından meslek liselerinin nakış bölümlerine kadar çok sayıda farklı programdan gelen öğrenciye adaletli bir sınav yapılmaya çalışıldığını anlatan Yarımağan, sınavlarda alan bilgisi sorulmak istendiğinde, meslek liseleri için ortak bir soru grubu oluşturulamadığını belirtti. ÖSYM Başkanı, meslek lisesi mezunları ile diğerlerinin aynı sınava girmesinin sınavın adaletsizliği olduğunu dile getirdi. Yarımağan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün meslek lisesi mezunu Türkiye birincisi bir öğrenci Boğaziçi'nin matematik öğretmenliği bölümüne gidemiyor. Çünkü oraya öğretmen lisesi mezunları gidiyor. 0,3'lük puan avantajından yararlanıyor. Ciddi bir adaletsizlik var. Sistem sadece meslek lisesi mezunu için bir engel getirmiyor, sosyal bilimler mezunu bir öğrenci de tıp okumak istediğinde puan kaybı yaşıyor. Zor da olsa geçiş yolları olması gerekir." Prof. Yarımağan, üniversite arzının yoğun olduğu bir ülkede dershaneye gidişi engellemenin kolay olmadığını da söyledi.

Tuncer Çetinkaya - Kenan Baş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber