Çiçek: 'Akademisyenler ülke gerçekleriyle yüzleşsin'

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 17:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, zihniyet değişimi konusunda üniversitelerin önemine dikkat çekerek, akademisyenlere, "Kampüslerden çıkıp ülke gerçekleriyle yüzleşin" çağrısında bulundu.

Bakan Çiçek, 2004-2005 Akademik yılı dolayısıyla Çankaya Üniversitesi'nde yapılan törene katıldı. Çankaya Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapılan törene akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra çeşitli üniversitelerden temsilciler de hazır bulundu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de eğitime verilen önemin ülkenin geleceğine verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi. Devlet bütçesinden bu yıla kadar eğitime ayrılan payın 2 veya 3'üncü derecede kaldığını söyleyen Çiçek, bu yıl ise eğitimin bütçe kapsamında 1'inci dereceye çıkarıldığını kaydetti.

Cemil Çiçek, "Bizden öncekiler önem vermedi diye değil, bazı zaruretleri vardı. O yüzden 2'nci derecede kaldı. Umarım eğitim devlet bütçesinde hep 1'inci derecede yer alır" dedi.

Ancak eğitimde devlet bütçesinin yeterli olmadığını söyleyen Çiçek, özel sektöre eğitime katkıda bulunması çağrısında bulundu.

Eğitimde kalitenin önemli bir sorun olduğunu söyleyen Çiçek, "Kimse işe alırken personelin diplomasına bakmıyor. İş yapıyor mu, yapmıyor mu, buna bakıyor. Bu yüzden kaliteli eğitim önem arzediyor. Devletin adam alacak hali kalmadı. Geri kalanlar özel sektörde çalışacak. Kalite burada ortaya çıkıyor. O yüzden gelin, eğitim modellerini tartışalım" diye konuştu.

Bakan Çiçek, hükümetlerin son dönemde özellikle AB'ye uyum kapsamında büyük değişikliklere imza attığını belirtirken, bu değişikliğin zihinsel bir karmaşaya yol açtığını kaydetti. Değişikliklerin topluma anlatılabilmesi açısından üniversitelerin büyük ihtiyaç duyduklarını söyleyen

Çiçek, "Üniversiteler kampüslerden çıkıp ülke gerçekleriyle yüzleşmek zorunda. Ne zaman gençler ülke sorunlarıyla uğraşmaya başlasa 'eyvah' dendi. Ancak, üniversitelerin gençleri ders programlarından çıkarıp pozitif uğraşlarla da buluşturması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin, kendisine AB'yi hedefi koyduğunu ifade eden Çiçek, Türkiye'de bu hedefin tetiklediği bir değişim süreci yaşandığını söyledi. Çiçek, şöyle devam etti:

?Türkiye'yi dışardan gözlemleyen, belli aralıklarla Türkiye'ye gelenler, inanılmaz bir değişimin yaşandığını, Türkiye'nin kabuğunu çatlattığını görüyor. Bundan dolayı seviniyoruz. Bu değişimin, zaman zaman heyecanını, mutluluğunu yaşıyoruz. Ama zaman zaman sıkıntılarını, zorluklarını, hatta zihinsel karmaşasını yaşıyoruz. Özellikle şu günlerde daha çok yaşıyoruz. Bu zorlukların aşılması, bu değişim sürecinin ülkemiz yararına belli bir noktaya gelebilmesi, bu değişimin iyi kavranmasına, iyi anlaşılmasına, iyi sonuçlandırılmasına bağlıdır. Bu değişim, bize iyi şeyler de getirebilir, bu değişim bizi hiç ummadığımız noktalara da götürebilir.?

Gençlerin, ülke sorunları ile ilgilenmesinin Türkiye aleyhine olmayacağını ancak daha önceki dönemlerde böyle bir düşüncenin bulunduğunu kaydeden Çiçek, sadece ders kitaplarından Türkiye ve dünya gerçeklerini görmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ziya Aktaş da öğrencilerin, bilgi ve bilgi toplumu sözlerini kendilerinden çok duyacağını, eğitim programları ve araştırma çalışmalarında buna yer verdiklerini anlattı. Prof.Dr. Aktaş, bunların, AB'nin ve tüm gelişmiş ülkelerin güncel konuları ve hedefleri olduğuna işaret etti.

Yeni programlar peşinde olduklarını, gelecek yıl Eğitim Fakültesi adıyla yeni bir fakülte, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi içinde de Deprem Mühendisliği bölümü açma çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Prof.Dr. Aktaş, ?Eskişehir Yolu üzerindeki Karayolları Parkı'nın karşısına gelen alanda üniversitemizin satın aldığı 288 dönem arazinin yanında Hazine'den kiraladığımız 166 dönüm alanımız daha var. Mevcut yerleşkemiz 30 bin metrekarelik kullanım alanını, 350 bin metrekare kullanım alanı olan kampusa dönüştürmek yönünde gerekli ve önemli adımları atıyoruz? diye konuştu.

Rektör Ziya Aktaş, Avrupa Üniversiteler Birliği'ne başvuruda bulunduklarını, AB'nin Erasmus Programı kapsamında öğretim elemanı değişimine bu yarı yılda öğrenci değişimine de bahar yarı yılında başlayacaklarını kaydetti. Aktaş, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) çalışmalarını da bitirmek üzere olduklarını söyledi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber