Yeni TCK, para cezalarını enflasyona ezdirmedi

Haber Giriş : 30 Eylül 2004 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TCK`nın yürürlüğe gireceği 1 Nisan 2005`ten itibaren para cezalarında hafiflik, ağırlık kavramı ortadan kalkacak ve yerine YTL üzerinden hesaplanacak ``adli para cezaları`` gelecek. Yasayla, sadece para birimi değil para cezasının mantığı da tamamen değiştirildi. Artık hakimler, sanığın ekonomik durumu nedeniyle ortaya çıkan eşitsizliği önleyebilecek. Bunun için öncelikle sanığın ekonomik durumunu incelenecek ve o kişinin günlük kazancı hesaplanacak. Ardından, suçun ağırlığına göre hakimin belirleyeceği ``gün birimi``, yine hakimin 20 YTL ile 100 YTL arasında belirleyeceği ``parasal birim`` ile çarpılacak ve sonuçta ödenmesi gereken adli para cezası bulunacak. Böylece adli para cezalarının, zaman içerisinde enflasyon karşısında etkililiğini yitirmesi önlenecek.

GÜNLÜK 73.000 YTL ADLİ PARA CEZASI GELİYOR
Halen Almanya, Avusturya, Polonya, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerde uygulanan bu sisteme göre belirlenecek gün birimi 5 günden az 730 günden fazla olamayacak. Ekonomik kazanç amaçlanan suçlarda bu sınıra bağlı kalınmayacak, ancak genel olarak artık hakimler sanıklara bu hesaplama yöntemiyle, günlük 100 YTL ile 73.000 YTL arasında belirleyecekleri adli para cezası verebilecek. Hakim, bu para cezasının ödenmesi için sanığa bir yıla kadar süre tanıyabileceği gibi, belirlediği miktarın en az dört taksitte veya iki yıl içinde eşit taksitler halinde ödenmesini de isteyebilecek.

UYUŞTURUCU TİCARETİNE 4.5 MİLYON YTL CEZA
TCK`da bazı suçlara, hapis cezaları dışında verilmesi öngörülen adli para cezaları şöyle:
-Ruhsatsız olarak uyuşturucu madde imal ve ticareti: 400 bin-2 milyon YTL. Eroin, kokain veya morfin söz konusuysa ceza 600 bin-3 milyon YTL`ye yükselecek. Bu suç örgütlü olarak veya sağlık personelince işlenmesi durumunda ceza yarı oranında arttırılacak.
-Göçmen kaçakçılığı: 1 milyon YTL, suç örgütlü işlenmişse 1.5 milyon YTL.
-İnsan ticareti: 1 milyon YTL.
-Organ veya doku ticareti: Örgütlü olarak işlenmişse 1 milyon YTL.
-Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama (karapara aklama): 400 bin-1 milyon YTL.
-Örgütlü olarak enerji hırsızlığı, parada sahtecilik: 200 bin-1 milyon YTL.
-Temel ulusal yararlara karşı kullanmak amacıyla yabancılardan yarar sağlama, savaş zamanında TSK`nın veya halkın ihtiyaçları için üstlenilen yükümlülükleri yapmama veya bu işe hile sokma 200 bin-1 milyon YTL.
-Şantaj, dolandırıcılık, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, tefecilik: 100-500 bin YTL.
-Müstehcenlik: (Bu ürünler için çocukları, hayvanları, ölüleri kullanma veya porno ürünleri yurda sokma) 100-500 bin YTL.
-Fuhuş: Çocuğu fuhuşa teşvik edene 100-500 bin YTL, yetişkini fuhuşa teşvik edene 60-300 bin YTL. Bu suçların cebir, şiddet, tehditle işlenmesi durumunda cezalar iki katına kadar arttırılacak.
-Savaşta yalan haber yayma: Savaş zamanında düşman karşısında milletin direncini tehlikeyle karşı karşıya bırakacak şekilde yabancı paraların değerini düşürmeye yönelik harekette bulunanlara 60-300 bin YTL.
-Devlet sırlarından yararlanma, Devlet hizmetlerinde sadakatsizlik: Devlet güvenliği için gizli kalması gereken bilimsel keşifi, yeni buluşları, sanayi yeniliklerini kendi yararına kullanan kişiye 60-300 bin YTL.
-Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaçların ticareti: 30-200 bin YTL.
-Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kişiler arasındaki konuşmaları dinleyerek veya kayda alarak elde ettiği bilgilerden çıkar sağlama, hakkı olmayan yere tecavüz, şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi, suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi, insan sağlığını tehlikeye sokacak veya hayvan-bitki türlerinin değişimine yol açacak şekilde çevrenin kasten kirletilmesi, kamuya gerekli şeylerin yokluğuna neden olma: 20-100 bin YTL.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber